Dark Mode On / Off

Avoca 8 y.o. blended irish whiskey

 

 Ако към неделята навън добавим малко сняг и студ, то бихме получили идеалните условия за пътешествие в света на уискито – не ни трябват самолетни билети или безумно тежки куфари с багаж. Необходимото е приятна компания, пълна чаша и изследователски дух, който да ни отведе до края. И като всяко качествено пътуване се нуждаем от точка от света, към която да насочим усилията си. В случая аз избрах Ирландия. За разлика от зелените поля, които асоциираме с нея, времето в Шумен поднесе солидно количество сняг и студ, на които единствено светлината на течността в чашата би могла да съперничи. И ето че поттегляме към света на Avoca 8 y.o. blended irish whiskey.

 Напълно възможно е това уиски да не ви говори абсолютно нищо. „Няма проблеми“ – казваше Алф. И на мен доскоро нищо не ми говореше. Оказа се, че това е марка, предлагаща се някога във веригата магазини Aldi, популярни на Запад, които някога навярно ще стъпят и на нашия пазар /аз го открих в клуб Bacardi в Шумен/. За сметка на неизвестността от началото на абзаца на етикета бе посочен източникът на това 8-годишно уиски – произведено е в дестилерията Cooley /Куули/, която произвежда и зърненото уиски Greenore, малцовото Tyrconnell, опушеното Connemara и смесеното Kilbeggan. Без да съм сигурен, предполагам, че бутилката вече не се предлага по простата причина, че дестилерията на Куули бе продадена преди няколко години от фамилията Тийлинг на световния гигант Beam Inc., който затегна кранчето и не допуска уиски, произведено в дестилерията да се предлага под друга марка. Причината е ясна – новият собственик се нуждае от всяка капка дестилат, който да насочи към собствените си марки, чиято мисия е да „залеят“ непокорените пазари. Освен произхода на напитката впечатление ми направи и означението на възраст на течността – тя е 8-годишна, което прави чест на бутилировача, тъй като стандартния Килбеган, който се явява неин „роднина“, тъй като е произведен също от Куули, няма посочена възраст. Благинката е 40-градусова и е с подсилен цвят.
 
 
 Уискито е от категорията на смесените, в които влизат зърнени /царевични/ дестилати, получени от колонен дестилатор и малцов компонент, навярно дестилиран два пъти през меден казан. 

 Аромат – карамел, кафе, зрели жълти плодове, ядки, сладко от жълти плодове, лека спиртност, зелена нотка като от ябълки, която по-късно асоциирах с аромата на препарат за съдове с мирис на ябълки, доза пикантност. Мирисът е доста затворен. След минути долових и нотка смлян черен пипер, асоциация с бор и смола, ванило-кафеен крем, както и капучино. Вкус – силна сладост, наистина силна. Зелени ябълки и лека пикантност. Финал – къс до среден, солидна сладост, по-късно допълнена с лека горчивина, масленост, слаба пикантност, парфюмност, намек за череши и праскови и спомен за пуканки. 
 Оценка: 80/100. Цена: неизвестна. 

 В обобщение: прекомерно сладко уиски, при което не можем да говорим за комплексност или богатство на аромата и вкуса. Но за бюджетно уиски, каквото е предназначението му, е ок. 
 
 Но пък изглеждаше супер в снега. 🙂
 Наздраве, приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии