Dark Mode On / Off

Islay Mist 8 y.o. blended whisky Manzanilla La Gitana Cask Finish

 

 Дойде ред да ви представя поредното ново заглавие в категорията „непознато уиски в чашата“. Наясно сте добре със свирепото време навън и няма да ви занимавам с него и с проблемите, които достави. Но неделният зимен ден поднесе и доза красота – с Яна да опитахме два нови дестилата. Първото уиски бе представеното вече от мен – това бе 8-годишно смесено ирландско уиски, дестилирано от Cooley и предлагано в магазините на Aldi, под името Avoca 8 y.o. blended irish whiskey. Като повечето ирландски уискита то не предложи естремни усещания – идеята зад него е да се хареса на повече хора, предлагайки солидна сладост, която се харесва на мнозинството. Искаше ми се обаче да опитам друго смесено уиски, при което да усетим по-сериозна течна емоция. За целта се спрях на бленда Islay Mist, който също бе 8-годишен, но прозихождаше от другия бряг на Ирландско море – от Шотландия.
 Islay Mist /Айла Мист/ е марка уиски, която се предлага от компанията Macduff International. Основана е през 1992г. от Стюарт Макдъф, Чарлз Мъри и Тед Томпсън с идеята да купуват уиски от различни краища в Шотландия и да го смесват. Както сами се досещате компанията играе ролята на независим блендър и съотв. бутилировач. За целта са ангажирани служители, които преди това са работили към популярни марки, сред които е и Гилмър Бърнет, изпълняващ функциите на мастър блендър на уискито Johnnie Walker. Явно възможностите на младото дружество, ситуирано в Глазгоу, са се увеличили, тъй като годишно изнася около 4 млн. бутилки за над 50 страни, сред които е и България. Може да ви звучи странно, но нейни продукти отдавна хващат прах в нашите магазини. Визирам смесените уискита на Grand Macnish, Lauder`s, а отскоро и тези с името Islay Mist. Освен тях Macduff предлага и смесените уискита Cumbrae Castle, Regent и Strathbeag, които не съм срещал до момента.  Сега ви представям уиски с марката Islay Mist. Какво можем да си кажем за него? Споменах ви, че е от категорията на смесените уискита /т.е., състои се от няколко малцови и зърнени, царевични благинки/. Това, което го прави интересно обаче е наличието на едно емблематично малцово уиски в състава му /редом с тези от района Спейсайд, разбира се/ – визирам Laphroaig. Ако се разровите в интернет ще попаднете на информация, че уиски с името Islay Mist за първи път било произведено през 1922г. на о-в Айла, където се намира и дестилерията на Лафройг. Марката Айла Мист включва няколко дестилата:  Islay Mist Deluxe, Islay Mist 8 Year Old, Islay Mist Peated Reserve, Islay Mist 12 Year Old и Islay Mist 17 Year Old. Сред тях не фигурира течността от снимката – тя се води по-специална и лимитирана. Напитката е 8-годишна, включва малцово уиски от дестилерията на Лафройг, но е финиширала съзряването си в бъчви от шери манзанила. За доотлежаване на уискито са ползвани бъчви от шери Manzanilla La Gitana от винарната Bodegas Hidalgо, като само две бъчви от типа „sherry butt“ /всяко с вместимост около 600 литра/ са били използвани. След пристигането им в Глазгоу хората от Макдъф са положили в тях стандартният 8-годишен бленд за допълнителен период на отлежаване от 6 месеца. След което са били произведени само 1800 бутилки, като по-интересното е, че са били предназначени за японския вносител на алкохол Union Liquors. Не знам как, но такава бутилка се намираше в бар Bacardi в Шумен и за мое щастие вчера я отворихме. Ето какво открих вътре.
 Аромат – в началото спомен за водни боички, опушеност,зелена тревиста нотка, която ми напомни на джоджен, пикантност и доза спиртност /бутилката бе току-що отворена/. За кратко долових и тъмни нотки, може би дължащи се на бъчвите от шери, сред които впечатление остави слабия спомен за сушени сливи, който бързо изчезна. Долових още сол, слаб цитрус /мандарини/, спомен за грозде и асоциация със аромата на сушени червени чушки, пълни с боб, както и за доматен сос /знам, че звучи странно, но това ми спусна мозъка като асоциация/. Прихванах и доза парфюмност, карамел и ванилия и зелени ябълки. Вкус – сладост, опушеност, зелени плодове и пикантност, като сладостта се засили след второто отпиване. Финал – среден, опушеност, мед, ментово усещане. Споменавам опушеността, но реално тя е доста приятна за подобно младо уиски, което нямаше и времето да се развие и да взаимодесйтва с въздуха.
 Оценка: около 82/100. Цена: неизвестна.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии