Dark Mode On / Off

Уиски новини # 6

 Мина повече от месец от последния петъчен обзор на новините в уиски вселената. Временното затишие на този фронт се дължеше на факта, че бях ангажиран с провеждането на четвъртата уиски дегустация в Шумен и с всекидневното захранване на блога и страницата му във Фейсбук с лични впечатления от размисли по темата „Уиски“. За това време се събраха достатъчно на брой новини, които ви предлагам в почти телеграфен стил.

 1. Royal Salute The Eternal Reserve blended whisky


 Ново уиски от Перно Рикар /Chivas Brothers/ с марката Royal Salute – Royal Salute The Eternal Reserve. Уискито, по подобие на другите представители от серията е смес, купаж, между неизвестен брой малцови и зърнени дестилати, всеки от които в случая е отлежал поне по 21 години.
 Ако забелязвате стилизирания символ на осмиците в дизайна и на вечността, то навярно се досещате, че има скрито послание. Всъщност, не става въпрос за загадка, а за подсказка как се произвежда уискито. В основата му стоят 88 бъчви с малцови и зърнени дестилати, които се комбинират в специален съд, преди да се смесят с още 88, преди бутилиране. Технологията бе обозначена с термина „Circular Blending“. Няма да влизам в подробности, но идеята зад този процес наподобява тази при солерата – независимо колко уиски се бутилира, винаги трябва да остава уиски от старите партиди, което дансе смесва с новото, за да се получи приемственост в профила и постоянство в качеството /това вдъхновява и “ кръговото“ наименование и символа на вечносатта/.
Уискито ще се разпространява в магазините в летищата от този месец на препоръчителна цена от 180$, € или £. 
Някога може би ще се появи и извън тази мрежа.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

2. Chivas Regal 18 Ultimate Cask Collection blended whisky Докато сме на вълна нови продукти на Шивас: от октомври се очаква в магазините в летищата ново смесуно уиски. Става въпрос за 18-годишно бленд уиски /до тук нищо ново/, което обаче е 48 %, нефилтрирано е и е отлежавало в бъчви от бърбън-първо пълнене/ последните три характеристики са новото и на мен ми звучат силно обещаващи/. „Първо пълнене“ ще рече, че след като веднъж са били използвани за отлежаване на бърбън, в бъчвите след това не се е съхранявало друго уиски. Това подсказва, че можем да очакваме силни ванилово – карамелови нотки, съчетани със спомен за плодове/ предимно цитруси, а може би и череши/, сладост, слаба пикантна нотка и дървесност.
 Цената още не е ясна, но бих желал да го пробвам, тъй като виждам в него потенциал.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 3. The Antiquary 35 y.o. blended whisky


 Ново уиски от дестилерията на Томатин. Става въпрос за 35-годишен бленд, купаж, между малцови и зърнени дестилати, бутилиран при 46%. Бутилките ще бъдат едва 800, при препоръчителна цена от 300 £. Досега сега не съм представял уиски от Tomatin, затова скоро възнамерявам да се реванширам с ревю на Tomatin 18 y.o. single malt whisky. 
Сн. Thewhiskybusiness

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 4. Jameson Deconstructed Series


 Нови три смесени уискита и от Jameson, отново за летищната магазинна мрежа. Това са Jameson Bold, Jameson Lively и Jameson Round blended whiskey, които не носят означение на възраст, като стартовата им цена е 36€ /предполагам за бутилка/ и ще се предлагат от 2016г.
Снимка: thespiritbuissines

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 5. Hibiki Japanese Harmony Master’s Select blended whisky


 Ново уиски от японската компания Сънтори. Да не стане объркване – те вече пуснаха на пазара уиски с подобно име – Hibiki Japanese Harmony, което ви представих и което може да се намери вече и в България. Това от снимката носи подобно име, но се предлага от този месец в магазините по летищата, предлагайки повече шери нотки /разбирайте го като сушени плодови вкусотии и сладко от сливи, с нотки канела/ . Отново е 43-градусово, а цената му е 70 €. 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 6. House of Hazelwood blended whisky 


 Нови три смесени уискита от Уилям Грант & Синове. 
Това са House of Hazelwood 18, 21 и 25 y.o. blended whisky, ползващи основно малцово уиски от дестилерията на Kinninvie/ Кининви/ и зърнено от Girvan – и двете собственост на William Grant & Sons.
Ще се разпространяват в магазините в летищата от 2016г. на цена между 50 и 115 £, или еквивалента им в долари и евро.
Снимка: thespiritbuissines

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 7. Glenfarclas „1956“ Oloroso Sherry Cask single malt whisky 


 58 години!!! 
Толкова е прекарало уискито в три бъчви в складовете на Гленфарклас, преди да бъде бутилирано през 2014г. Пълнено е само от три бъчви/ 2 от тях са от вида hogshead, т.е. всяка е била по около 250 литра и oт една от типа sherry butt – около 550-600 литра/, нестудено филтрирано, с натурален цвят и с градус от 47,5%.
Цената още не е ясна, но предполагам, че ще бъде над 2000 лв. Общият брой на бутилките е 660.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 8. Glenmoragie A Midwinter Night’s Dram single malt whisky

 Ново уиски очаква пазарния си дебют. Това е Glenmoragie A Midwinter Night’s Dram 43% и е предназначено за Великобритания /засега/. Вдъхновено е от практиката 16-те хора, замесени в производството на уиски Гленморанджи /известни като „The Sixteen Men of Tain„/, да получават специални дестилати преди коледните празници. 
Отлежава основно в бъчви от бърбън, след което финишира съзряването си в бъчви от шери.
Обявената цена е 40 £, или около стотина лева и ще се разпространява от този месец.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 9. Glenmorangie 70s Vintage Set


 Почти като в приказките д-р Бил Лумсден, технологът на Гленморанджи и Ардбег, открил при разчистване на склад на Гленморанджи запаси от, дестилирано през 70-те. Запасите обхаващали годините 1971, 1975, 1976 и 1977г. и за да бъде историята още по-магическа уискито се появило в комплект от 5 бутилки, опаковани в лъскав пакет при цена от 50 000 $.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 10. Benromach Sassicaia finish single malt whisky /45%/& Benromach Hermitage finish single malt whisky /45%/


 Нови два дестилата от малката дестилерия на Бенромах, собственост на независимия бутилировач Гордън и Макфейл. 
Сложните за произнасяне наименования крият уиски, финиширало съзряването си в бъчви от вино от Тоскана и района на Рона. Сравнително млади са. Дестилирани са съответно през 2006 и 2005г., като преди финалния период на стареене във винени бъчви /около година и половина/, са прекарали значително време в бъчви от бърбън, първо пълнене. Звучи интересно. 
Кога ще дойде времето да видим подобни красиви и вкусни, независими производители и на нашия пазар? И то на нормални цени. Добре е да знаем, че вкусно уиски се прави и извън дестилериите на Glenfiddich, Glenlivet и Macallan, като в повечето случаи уискито от малките производители се доближава, а дори и надминава по качество това на големите играчи.
Стартова цена от около 40 £.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 11. The Singleton of Glendullan


 The Singleton of Glendullan Glendullan Classic ; The Singleton of Glendullan Double Matured и The Singleton of Glendullan Master’s Art single malt whisky 
Три нови уискита от дестилерията Dufftown/ известна и като Отръск през 90-те години/, които са налични в магазините в летищата под общото име Singleton/ Сингълтън/.
Glendullan Classic има обявена цена от 38 £, Double Matured oт 57 £, а Master`s Art от 103 £. Липсва посочване на възраст, като и трите уискита са 40-градусови.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 12. Arran The Bothy Cask single malt whisky

 Ново уиски от дестилерията на Аран – The Bothy Quarter Cask. То е 55-градусово и не носи означение на възраст. За сметка на това, след първоначалния период на стареене в бъчви от бърбън първо пълнене дестилатът е преместен в по-малки бъчви/ около 50 литра / съдейки по името/, отново от американски дъб. Цена му за Великобритания е 55 £. 
На пазара поне първоначално ще бъдат пуснати 12 000 бутилки.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 13. Bowmore Devil`s cask batch 3


 Боумор пускат на пазара третата версия на своите „Дяволски бъчви“ – серия от три дестилата, отлежавали в шери, с висок градус и лимитиран „тираж“. Последното, което се наричан“Double the Devil“ отлежава в бъчви от шери олоросо, първо пълнене и такива от шери Педро Хименез. Градусът на „дяволитостта“ е 56,7%.
Цената също е „дяволска“ – 190 £, a пазарният дебют е отреден за 26.10. 
Снимка: thespiritbuissines

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 14. Glenturret „The Brock Malloy Edition“ 28 y.o. single malt whisky 

 Глентурет /Глентюрет/ е официално най-старата функционираща шотландската дестилерия, основана през 1775г. По повод 240 от основаването `и хората от Glenturret искат поне 240 човека да им гостуват на 05.11. и да вдигнат наздравица по повода, с която да поставят рекорд. Идеята е всичко това да бъде документирано със селфи. 
 Скоро ще ви представя уиски и от тази дестилерия, в която се намира „щаба“, музея, на смесеното The Famous Grouse и която някои определят като „Дома на Famous Grouse“ /причината – по-голямата част от малцовия компонент за актуалните представители на смесеното уиски произхождат от Глентурет/.
 А уискито от снимката е най-старият `и дестилат, обявен през май, тази година, посветен на двама от служителите, опериращи с медните казани. Уискито е 47-градусово и е с начална цена от 200 £.
И за да бъде всичко тематично, само 240 бутилки са пуснати за продан.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 15. The Ardmore 12 y.o. Port wood finish single malt whisky 

 Ново уиски от дестилерията на Ардмор /ако не ви говори нищо, не се притеснявайте- повечето от нейната продукция се ползва за смесеното уиски Teacher’s Highland Cream blended whisky/ – то е 12-годишно, не е студено филтрирано, 46-градусово и доотлежало в бъчви от вкусното порто.
Стартовата му цена е 50 £, като не знам дали и кога ще се появи тук. Надявам се да е скоро, при което да бъде позиционирано около стойност от 70-80лв.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 16. Auchentoshan Noble Oak 24 y.o. single malt whisky 


 Ново уиски от шотландската дестилерия Охинтошън, намираща се в низините- т.нар. Lowlands. Този път уискито носи години на етикета си и те са 24.
Уискито е 50-градусово и струва 200 £. Отново е предназначено за летищата.

 Auchentoshan Blood Oak single malt whisky 

  Второто ново уиски от дестилерията на Охинтошън – „Blood Oak“. За щастие нищо кърваво няма в него, ако не броим френските винени бъчви, в които отлежава частично дестилатът, изкарал неизвестен брой години в екс-бърбън бъчви. 
Уискито не носи означение на възраст. Течността не е студено филтрирана, но е с подсилен цвят. Алкохолното съдържание е 46%, а цената започва от 55 £. Очаква се в магазините в летищата.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 17. Dalmore 21 y.o. & Dalmore 30 y.o. single malt whisky 


 Две нови уискита от Даумор – 30 и 21-годишен дестилат.
Dalmore 21 y.o. e 42%, отлежавал е в американски бърбън бъчви, преди да финишира стареенето си в бъчви от шери Матусалем. 8000 бутилки са предвидени за пазара, при цена от около 350 £ във Великобритания. 
Dalmore 30 y.o. е значително по-отлежал и съответно рядко срещан. Само 888 бутилки ще бъдат дистрибутирани от него при цена от около 1500 £. 45% е, като дестилатът след продължителен престой в бърбън бъчвите финишира съзряването си в бъчви от шери Матусалем.
Ще бъдат достъпни за закупуване съответно от 14.09. и 12.10.2015г.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 18. The Macallan Rare Cask Black single malt whisky 


 Ново уиски от Макалън. Този път е торфено, 48-градусово и е скрито в тъмна бутилка. Дестилатът е отлежавал в шери бъчви. Възраст не се посочва, но се надявам обявената цена от 450 $ да си заслужава. 
Ще се предлага в летищата.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 19. Laphroaig Cairdeas 2015 single malt whisky


 Ново лимитирано уиски от Лафройг. Този път то не носи означение на възраст, въпреки че попаднах на информация, че е дестилирано през 2003г. и е бутилирано тази година по повод честването на 200 години от основаването на дестилерията. Cairdeas серията /не се наемам да дам коректно произношение/, в превод означаваща „приятелство“, се предлага ежегодно от няколко години и е доста ограничена по обем.
 Тазгодишният представител е 51,5-градусов и е плод на малките казани в дестилерията, като малцът е сушен на место, в т.нар. „malting floor“ на Лафройг.
Цената му стартира от около 65 £.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 20. Laphroaig 32 y.o. single malt whisky 


 „Черешката в бутилката“ по случай 200 години от основаването на Лафройг – 32-годишно уиски, отлежавало в шери бъчви, с градус 46,7%. 
Очакват се само около 6000 бутилки от тази, сигурен съм, вкусна благинка, при цена от 1000 €~1200$.
Предвид редкостта на толкова стар торфен /произлизащ от Айла дестилерия, опушеността навярно си е отишла отдавна от този и носи силен спомен за шери/ дестилат ми се струва, че след време ще се търгува за много повече на вторичния пазар /аукционите/.

–––––––––––––––––––––––––––

 С това приключвам трактовката си и ви оставям в компанията на приятната петъчна вечер, която се задава. 
 Ако това, което четете тук ви допада, ще се радвам да го споделите и с вашите познати и приятели във Фейсбук, за да може повече хора да научат за новостите из света на уискито. А и си търся компания – не искам само аз да преглъщам жадно от вида на красотите по снимките. 🙂
 Наздраве, приятели!
 Качество преди количество!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии