Dark Mode On / Off

Edradour SFTC 10 y.o. single malt whisky sherry

  
 В тази малка бутилка се крие едно едно уиски с голям алкохолен градус. Течността е 10-годишна и е отлежавала в бъчви от шери, а градусът `и е 58,6. Произведено е в една от най-малките дестилерии, която годишно се посещава от около 100 хил. туриста. Уискито е дестилирано на 30.10.2000г. и е бутилирано на 17.10.2011г., като бъчвата, в която е отлежавало е с N 433. Номерът на бутилката е 992. Всичко изброено е от категорията на полезната информация, без да е поместен излишен маркетинг.

 За дестилерията вече съм писал и на този линк може да откриете останалите ревюта на представители на Едрадауър, както и факти за дестилерията. Сега няколко думи за конкретното уиски, което идва в натуралния си цвят.

 Аромат – сушени плодове /фурми, стафиди и сини сливи/, сладко от ягоди, плодова ликьорност, течен шоколад, крем ванилия с плодове, пикантност, следвана от сладост, дървесност, кожа, тютюн, боровинки. С доста капки вода – повече шоколад, печен плодов сладкиш, ликьор, малини, баклава, лек ацетон. Вкус – без вода отпих малка глътка заради високия алкохолен градус. Появи се сладост, лек метален привкус, масленост и слаба горчивина. С вода – силна пикантност, дължаща се отчасти и на високия градус, джинджифил, препечена филия с ягодово сладко. Финал /без вода/ – сладък, обилни сушени плодове / ананас и кайсии/, масленост. С вода – силна пикантност, ядки /бадеми и кайсиеви ядки/, горчивина и сладост, които като че ли се гонеха. 
 Оценка: 83/100. Цена: около 90 лв. за бутилчица от 0,500 гр. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии