Dark Mode On / Off

Edradour Caledonia 12 y.o. single malt whisky

 Шотландското знаме на етикета, малц и Edradour – всичко това подсказва, че отново ще се срещнем с шотландско едномалцово уиски и то отново от дестилерията на Едрадауър, представители от която ви презентирам в последните ревюта. Това уиски е 12-годишно /т.е. най-младията дестилат от сместа е 12-годишен/ и е едномалцово, т.е. смес от уискита само от дестилерията на Едрадауър, произведени в резултат на дестилация на покълнал ечемик/малц/, отлежал по-късно в дъбови бъчви/ предполагам такива от бърбън/, като последните 4 години са прекарани в бъчви от шери. Течността е 46-градусова, каквито са голяма част от напитките на бранда, идва в натуралния си цвят, без да е била пречистена чрез процеса на студената филтрация. Какво още можем да си кажем за благинката?
 Вече стана ясно кой е производителят `и – една от най-малките и същевременно една от най-посещаваните дестилерии, тази на Едрадауър. Вече представих няколко уискита от този край на Хайлендс и за тях, както и за историята на марката може да намерите на този линк. Уискито от снимката се казва Каледония, което е старото, римско наименование на Шотландия. Наименованието е вдъхновено от едноименната песен на шотландеца Dougie Maclean /Дуги Маклийн/, който през 70-те години се подвизавал във Франция и тъгувайки за родната земя написал тази песен, с която възпял хубостта `и. В началото самият Маклийн избрал бъчвата, от която да се пълни уискито, но тъй като се харесало на мнозина и бъчвата привършила инцидентното пълнене било заменено с превръщането на идеята в тенденция и добавянето на Каледония към линията на марката. До тук добре. А как се представи в чашата?

 Аромат – карамел, мед, сушени сини сливи и кайсии, круши, билков чай, череши, мирис, напомнящ на ръжено уиски, ликьорност, пикантност, печени курабийки, дървесност и лек спиртен мирис. С вода – карамелизирани плодове, ананас и фреш от ананас. Вкус – сладост, тъмни сушени плодове, ягодово или малиново сладко, масло, спомен за Демерара ром, боровинки, джинджифил. С вода – първоначално сладост, след което ментова свежест и отново спомен за сушени плодове. Финал – крем с фъстъци и карамел, бисквитен пълнеж, отново сушени плодове, сладост, плодов мармалад от ягоди и сини сливи. С вода – пиперливост и горчивина, след което повече сладост. 
 Оценка: 84-85/100. Цена: между 70 и 80 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии