Dark Mode On / Off

Edradour Fairy Flag 15 y.o. single malt whisky

 В света на уискито маркетинговите похвати не са чужди за никого, дори и за малките дестилерии като тази на Едрадауър. Обикновено тези трикове са привични за големите играчи, но има и изключения като настоящото. За какво става дума? Уискито, което представям носи името на пресен шотландски филм със същото име, разказващ историята на клан, който се сдобива със специален магически плащ или знаме и започва борба с някого. Не съм го гледал. И по този повод другите скоти решили да пуснат по-специално уиски. Какво го отличава от другите напитки на дестилерията? Според мен възрастта и различните партиди уиски, използвани за баправата му. Другото е по „стандарта Едрадауър“ – 46% и натурален цвят. 8 години прекарва в бъчви от бърбън и 7 в бъчви от шери /first-fill преимуществено ?/.
 За марката вече нееднократно съм писал, затова ви предлагам този линк към другите ми статии, в които има повече данни за нея.

 Аромат – сладост, пиперливост /джинджифил и индийско орехче/, много силен мирис, като от по-младо уиски, нотка „шкаф“, дъвка, сушени и карамелизирани плодове, спомен за кола, сушени сини сливи, препечени плодове, кафе, тъмни горски плодове, кленов сироп, карамел, като нотката кафе оприличавам и на тирамису. С вода – повече карамелизирани плодове и кафе, крем с кафе и ванилия. Вкус – дървесен, пикантен, сушени плодове и спомен за шери, сладост, горена захар, леко суховат, при втората глътка повече сладост. С вода – сладост, пиперливостта е тук, дървесност и плодовете. Почти никакво развитие. Финал – сух, мимолетно изчезва спомена от глътката, като на повърхността остава плодовия нюанс и пикантността, малцова сладост и горчивина. С вода – дървесност, плодова ликьорност, сладост и восък. 
 Оценка: 82,5/100. Цена: около 130 лв. 

 В обобщение: ароматът ми хареса, но не открих нищо запомнящо се при вкуса и послевкуса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии