Dark Mode On / Off

Edradour 10 y.o. single malt whisky /Signatory/

 След поредицата статии, в които ви представях дестилати на Едрадауър идва време да финализираме серията с последното ревю на уиски от там, този път имащо по-странно означение. Не ме разбирайте погрешно с горното изречение – всичко си е наред с бутилката. Странното тук е, че уискито е част от линията на независимия бутилириовач Signatory, а не на самата дестилерия, въпреки че Сигнътъри са неин собственик. По незнайни причини са решили да го предложат като част от тази гама, вместо да създадат нефилтрирана и по-висдокоалкохолна алтернатива на официалния 10-годишен красавец. Това е без значение, тъй като крайният продукт си е уиски на Едрадауър, което ме зарадва повече от няколкото други, които ревюирах в последните статии. 

 Сега няколко думи за Signatory /дестилерията на Едрадауър я представях неколкократно и с търсачката вдясно може да откриете повече инфо за нея, а в по-късен етап и в раздела „Дестилериите А-К“ по-горе, който в момента все още се изгражда/. Сигнътъри е основана през 1988г. от Брайън и Андрю Симингтън и се помещава в Единбург. Идеята зад името е била известни личности да подписват бутилките, пълнени от една бъчва, но тя не се е реализирала. Бизнесът им започнал ударно и първата партида вкусно уиски била бъчва на The Glenlivet от 1968г. По-късно, през 1992г., се преместили на по-удобно място от някогашния склад в Leith и започнали да бутилират закупуваното уиски. Почти целият процес преминава на ръка, като етикетите се изписват ръчно, а бутилките се запечатват при 43, 46% или с алкохолния градус на бъчвата. Идеята на Сигнътъри /а и на другите подобни компании/ е да предлагат различни видове уиски, понякога с различен алкохолен градус от продавания от самата дестилерия, като по този начин ни поглезят с нещо различно. Доказателство за успеха на начинанието им е фактът, че през 2002г. закупуват дестилерията на Едрадауър, като нейните складове вече се ползват и за съхранение на други представители на Сигнътъри. Уискито, коетп представям е сравнително младо – 10-годишно, с градус от 46, натурален цвят и липса на студена филтрация. Дестилирано е на 25.10.2000г. и е бутилирано на 08.07.2011г. от бъчва N 431, а номерът на бутилката е 276 от 902. 

 Аромат – обилна сладост, круши, сушени плодове, ягоди, сушени сливи и стафиди, сладко от сини сливи, крем карамел, горена захар, пиперливост, банани, макар и доста слабо изразени, слаба парфюмност, лека тревиста нотка, карамелизирани плодове, компот /от праскови/, спомен за мадейра, сладкиш с кафе. Като цяло доминира приятния мирис на сушени плодове. Вкус – сладко-пикантен, слаба метална нотка, малцова сладост, еспресо, танини, сушени плодове, масленост, бонбони лакта. Финал – среден по продължителност, слаба горчивина, след която се усеща сладост, мед, конфитюр от сливи, амарето. 
 Оценка: 85/100. Цена: предполагам, че би била под 100 лв, но не съм сигурен. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии