Dark Mode On / Off

Woodford Reserve Double Oaked, Barrel finish select, Kentucky straight bourbon

 Неделя е и усетих как музата на вдъхновението връхлетя почти с шут в стаята, чудейки се защо не съм се захванал с писането. И тъй като предната вечер бях опитал още едно уиски, бележките ми за което бяха вече заели място в тефтерчето ми, реших да не губя време, а да подготвя второто за месеца представяне в сайта, което ще посветя на бърбън. Защо? Защото харесвам стила на тази уиски разновидност и го намирам за особено подходящ за сезона, а и защото подозирам, че мнозина от почитателите на уискито биха го загледали, имайки предвид литровата му бутилка с красив дизайн и никак не лошата му цена. Бутилката с Woodford Reserve Double Oaked достигна до мен благодарение на жеста на Иван, който сподели с мен и описаното в предходната статия Glenalba 19 y.o. blended whisky Sherry finish. Убеждавам се за пореден път, че уиски щедростта на хората от нашата общност е ненадмината.

 Сигурно сте обърнали внимание, но марката Уудфорд Ризърв настъпва на пазара по няколко направления. Освен стандартната тяхна бърбън експресия, вече предлагат и ръжено, пшеничо и малцово уиски, както и бърбъни на значително по-висок градус /често дори и без разреждане с вода преди бутилиране/, някои от които биват прехвърлени и в бурета, в които преди това се е съдържала друга напитка – в съзнанието ми като спомен се върти контакт с някогашни бурета от коняк, като тези по-разчупени версии идват при по-висока цена и с по-нетрадиционно име.

 Дестилатът, който виждате по-горе също се заиграва с няколко вида бъчви. Интересното при него е, че са ползвани два типа нови бурета от американски дъб. Знаете, законът в САЩ задължава производителите на тази царевична напитка да ползват именно нови обгорени бъчви от американски дъб като необходима предпоставка уискито да бъде подведено под класификацията на бърбъните. При Double Oak това изискване е не само спазено, а и е надградено с внедряването на вторична матурация в бъчви от споменатия вид дъб, които са били допълнително нагряти, а след това и леко обгорени.

 Награвянето и обгарянето на буретата са два отделни процеса, но често се комбинират умело, за да се извлече оптималното въздействие от новите бурета. При нагряването бъчвите се затоплят, като по този начин се цели по-ползотворния контакт между алкохола и химическите вещества в дървото, които да придадат познаните ни аромати и вкусове. При обгарянето сърцевината на бъчвата се излага на директен контакт с пламъка, който продължава няколко секунди, като по този начин се създава слой от активен филтър, който да пречиства отлежаващия в бурето спирт и да го омекотява. Степените на обгаряне са пет, като последната се нарича „алигаторски слой“ и той се получава при най-продължителното взаимодействие между огън и дървесина.

 Woodford Reserve Double Oaked се числи към категорията на стрейт бърбъните, което означава, че е на минимум 4 години. По правило стрейт бърбъните са минимум 2-годишни, но ако са по-млади от 4 години, на етикета на бутилката следва да бъде указана възрастта им. Тук липсва конкретно обозначение на зрялостта на благинката и минимумът, на който може да бъде, е именно 4 години. Възможно е дори да бъде по-стара. Стрейт бърбъните не се оцветяват с карамел е150а, но предполагам, че е този Уудфорд Ризърв е студено филтриран. Алкохолното му съдържание е 43,2%.

 

 Аромат – напомни ми на купа със сочни презрели праскови или нектарини. Долових още спомен за ръж, череши, коктейлни череши, карамфил, зрял портокал, локум, бонбони виолетки, сушени кулинарни подправки, червени ябълки, захарно петле, ванилия, ягоди, малини/ малиново сладко, сладко от касис, зряла круша, запечени макарони с карамел, течен шоколад, екзотичен жълт плод във фон. Мирисът остави сладникаво усещане и очакване. С вода – ръжта изпъква, като долових още нотки печени орехи /пекан/, мента и сушени тъмни плодове. Вкус – сладникаво усещане, което е не толкова интензивно, колкото ароматът предполага. Тук са и асоциациите със споменатите праскови, ръжта, крем брюле с боровинков топинг, карамфил, дървесност и усещане за трохи. С вода – ръж, ванилов сладолед, плодов мотив и почти отсъстваща сладост. Финал – среден, карамел, тъмен шоколад, ръжено влияние, пикантност, зелени лешници, слаб плодов мотив и нищожна сладост. Сушени сини сливи или сливов пестил, но без сладостта. С вода – слаби танини, свеж плод, слаб солен мотив и отново асоциация с ръж.

 Оценка: 86/100. Цена: около 100 лева за литровата версия.

 В обобщение: полюсен бърбън – сладникав нос и по-силно изразено дървесно влияние при вкуса и финала.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии