Dark Mode On / Off

Blanton’s Single barrel Kentucky Straight Bourbon, barrel #19

 

 

 Срещаме се в поредното уиски представяне. Мъдрите хора казват, че всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски е бърбън. А говорейки за бърбън, не мога да пропусна конкретния повод, който ни сбира в статия № 985 – Blanton’s Single barrel Kentucky Straight Bourbon, който си заслужи вниманието ми с неустоимата цена, която платих за него през далечната вече 2014г., когато го открих в едно малко шуменско магазинче за алкохол и шоколад. Коства ми 80 лева, а от днешна гледна точка това е стойност, която е в пъти по-изгодна от настоящата цена, на която може да бъде открит аналогичен ботлинг. В България марката „Блантънс“ получи своя официален внос, но предлагането тук и търсената цена на всяка една от четирите разновидности, включващи стандартния зелен етикет, Блантънс сингъл баръл, Голд и версията, пълнена директно от бъчвата, е пряко следствие от глобалното завишено търсене на бърбъна с тапата с галопиращ кон – с други думи, този продукт на американската дестилерия Бъфало Трейс /Buffalo Trace/ вече се разменя срещу малко повече парични знаци, от онези, с които аз го закупих. В някои сайтове го откривам за почти 190 лева, което несъмнено го отдалечава от повечето купувачи, а това е жалко, тъй като уискито е наистина вкусно по моите разбирания.
 
 Освен разликата в цените между бутилката от снимката и тази, срещу която се предлага аналогичната му версия от настоящето, е налице и една друга значима отлика. Този бърбън се пълни от само едно буре. Знаете, че бърбънът винаги отлежава в нови обгорени бъчви от американски дъб. Категорията на single barrel“ бърбънът обаче произлиза не от няколко, а от едно конкретно дъбово буре, което бива означено на етикета. Аз описвам дестилат от бъчва с № 19, изпразнена от бърбъна и подготвена за пълнене на 16.05.2009г. Терминът на английски е „dumped on“ и не е равнозначен на „бутилирано на“. С това понянието се бележи времето, когато алкохолът бива прехвърлен от дървото в съответния съд, където се разрежда с вода /освен, когато се пълни с градуса на бурето/ и се подготвя за бутилиране. Кога точно е бил дестилиран не знам – със сигурност това се е случило през 21-ви век, но конкретната година остава тайна за нас. Друга интересна информация е, че уискитата на Бъфало Трейс, които се бутилират като „Блантънс“, стареят в склад „H“, като на етикета е посочен дори и редът, на който е стояло бурето. Сега се сещам за нещо интересно, което може би не знаете – правата върху марката „Blanton’s“ се държат от японската компания „Такара Шузо“, а не от „Сазерак“, която притежава самата дестилерия. Интересен факт, който обяснява пълнените за Япония версии на бърбъна. Друг факт, макар и не толкова пикантен, е алкохолният градус – 46.5% или 93 proof, както се означава алкохолното съдържание в САЩ. Както добре знаем, стрейт бърбънът не съдържа карамел е150, но предполагам, че този е бил филтриран.
 
 

 Аромат -спомен за мед, ръж, сладникави плодови бонбони с мирис на череши и горски плодове, нотки бонбони теменужки, сушени диви ягоди, зряло манго, сладост, почти коледно усещане като от портокали, канела, карамфил. Усетих още асоциация с плодова дъвка, ягодово сладко, смлян пипер, спомен за шоколадов десерт, карамел и свежа обелка от орех. С вода – карамел, печени ядки, тъмен плодов нюанс, роза. Вкус – слаба пикантност, ръж, сладост, отнов оусещане за споменатите сушени плодове, масленост, мед, слаба киселинност и дървесност. С вода – ръж, портокал, чувство на трохи и сладост. Финал – среден, не особено сладникав, отново водещ е споменът за ръж и асоциацията с портокал, слаби танини и пикантност, бадеми и асоциация със свеж плод. С вода – танини, пикантност, сушени подправки.

 
 Оценка: 87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: споменах за колко го закупих.
 
 В обобщение: бърбън с изявен ръжен профил, който ми хареса повече, преди да добавя вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Препоръчани статии