Dark Mode On / Off

Blanton’s Single barrel Kentucky Straight Bourbon, barrel #19

 

 

 Срещаме се в поредното уиски представяне. Мъдрите хора казват, че всеки бърбън е уиски, но не всяко уиски е бърбън. А говорейки за бърбън, не мога да пропусна конкретния повод, който ни сбира в статия № 985 – Blanton’s Single barrel Kentucky Straight Bourbon, който си заслужи вниманието ми с неустоимата цена, която платих за него през далечната вече 2014г., когато го открих в едно малко шуменско магазинче за алкохол и шоколад. Коства ми 80 лева, а от днешна гледна точка това е стойност, която е в пъти по-изгодна от настоящата цена, на която може да бъде открит аналогичен ботлинг. В България марката „Блантънс“ получи своя официален внос, но предлагането тук и търсената цена на всяка една от четирите разновидности, включващи стандартния зелен етикет, Блантънс сингъл баръл, Голд и версията, пълнена директно от бъчвата, е пряко следствие от глобалното завишено търсене на бърбъна с тапата с галопиращ кон – с други думи, този продукт на американската дестилерия Бъфало Трейс /Buffalo Trace/ вече се разменя срещу малко повече парични знаци, от онези, с които аз го закупих. В някои сайтове го откривам за почти 190 лева, което несъмнено го отдалечава от повечето купувачи, а това е жалко, тъй като уискито е наистина вкусно по моите разбирания.
 
 Освен разликата в цените между бутилката от снимката и тази, срещу която се предлага аналогичната му версия от настоящето, е налице и една друга значима отлика. Този бърбън се пълни от само едно буре. Знаете, че бърбънът винаги отлежава в нови обгорени бъчви от американски дъб. Категорията на single barrel“ бърбънът обаче произлиза не от няколко, а от едно конкретно дъбово буре, което бива означено на етикета. Аз описвам дестилат от бъчва с № 19, изпразнена от бърбъна и подготвена за пълнене на 16.05.2009г. Терминът на английски е „dumped on“ и не е равнозначен на „бутилирано на“. С това понянието се бележи времето, когато алкохолът бива прехвърлен от дървото в съответния съд, където се разрежда с вода /освен, когато се пълни с градуса на бурето/ и се подготвя за бутилиране. Кога точно е бил дестилиран не знам – със сигурност това се е случило през 21-ви век, но конкретната година остава тайна за нас. Друга интересна информация е, че уискитата на Бъфало Трейс, които се бутилират като „Блантънс“, стареят в склад „H“, като на етикета е посочен дори и редът, на който е стояло бурето. Сега се сещам за нещо интересно, което може би не знаете – правата върху марката „Blanton’s“ се държат от японската компания „Такара Шузо“, а не от „Сазерак“, която притежава самата дестилерия. Интересен факт, който обяснява пълнените за Япония версии на бърбъна. Друг факт, макар и не толкова пикантен, е алкохолният градус – 46.5% или 93 proof, както се означава алкохолното съдържание в САЩ. Както добре знаем, стрейт бърбънът не съдържа карамел е150, но предполагам, че този е бил филтриран.
 
 

 Аромат -спомен за мед, ръж, сладникави плодови бонбони с мирис на череши и горски плодове, нотки бонбони теменужки, сушени диви ягоди, зряло манго, сладост, почти коледно усещане като от портокали, канела, карамфил. Усетих още асоциация с плодова дъвка, ягодово сладко, смлян пипер, спомен за шоколадов десерт, карамел и свежа обелка от орех. С вода – карамел, печени ядки, тъмен плодов нюанс, роза. Вкус – слаба пикантност, ръж, сладост, отнов оусещане за споменатите сушени плодове, масленост, мед, слаба киселинност и дървесност. С вода – ръж, портокал, чувство на трохи и сладост. Финал – среден, не особено сладникав, отново водещ е споменът за ръж и асоциацията с портокал, слаби танини и пикантност, бадеми и асоциация със свеж плод. С вода – танини, пикантност, сушени подправки.

 
 Оценка: 87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: споменах за колко го закупих.
 
 В обобщение: бърбън с изявен ръжен профил, който ми хареса повече, преди да добавя вода.

2 Comments

 1. Любомир йовев

  Здравейте имам интерес да закупя празното шише тъй като ги колекционирам

  1. Здравейте,
   Не продавам нито пълни, нито празни шишета.
   Поздрави,
   Владо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии