Dark Mode On / Off

Kilkerran 8 y.o. cask strength sherry matured single malt whisky /2019 version/

 


 Чух, че днес се очертава мощен дъжд в нашия край, но не очаквах да е толкова интензивен. С Яна бяхме на косъм да се качим на сал, за да доплуваме до сухия и топъл дом, но след неравностойна битка с дъжда, някак си успяхме да избегнем приливната вълна. И за да затопля тялото и душата, реших да понапиша нещичко в блога. Преди две статии ви загатнах, че ще ви срещна с две млади уискита, които почти ме оставиха без думи и днес изпълнявам обещанието си с второто ревю на 8-годишния Килкеран /Kilkerran/, отлежавал изцяло в шери бъчви. А земята около него не е подобие на блато, защото уискито снимах и опитах преди няколко седмици, а днес единствено намерих вдъхновението си под дъжда за подготовката на статията. Да започваме! 🙂 Освен разясненията за времето на заснемането на фотосите, внасям още едно – бутилката е неотворена, а чашата пълна заради щедростта на уиски колега, който сподели с мен доза от неговото шише /Емо, наздраве!/, а не защото съм някакъв магьосник. И преди съм го споделял – уискито създава доста приятни познанства, в което се убеждавам с всеки изминал ден. Та, именно въз основа на приятелската мостра от Емо успях да аранжирам асоциативните си мисли под формата на настоящото ревю. Преди да опиша благинката обаче, с Яна си бяхме спретнали свежа разходка до околностите на града, а залязващото септемврийско слънце ми позволи да запечатам бутилката в някои доста галещи окото кадри, които се надявам да се харесат и на вас.


 


 Самото уиски беше представено през 2019г. и тогава успях да си измъкна едно шише. Дестилерията Гленгайл, намираща се в Кембълтаун, се управлява от хора от Спрингбанк и производството ѝ обхваща едва няколко седмици /месеци/ през годината /писал съм за историята на марката и подробности може да откриете в останалите статии, посветени на уиски с името Килкеран или като прегледате съответния раздел с информация за дестилериите/. Затова и уискито ѝ се търси от любителите на малца и често не достига до всички. Още по-разграбвано бе и това от снимката – освен, че е бутилирано при завидните 57.1% алкохол, без да е добавяна вода преди пълненето му в бутилките, то е преминало през цялостно шери отлежаване за пълния период от 8 години. Whiskybase сочи още, че цялата партида е включвала 15000 бутилки, което я определя за сравнително къса серия, която не се повтори през 2020г. /Ах, тази 2020г.!/. А за тези крехи на пръв прочит години благинката е успяла да прихване солиден набор от аромати и вкусове, дължащи се на престоя в дъбовите бурета.


 По аналогия с гамата на Спрингбанк и при Килкеран карамел е150 не се ползва, и цветът на уискито се дължи единствено на процесите, протичащи в хода на отлежаването му. Освен това, напитката не е и студено филтрирана – всичко това си го пише на задния етикет, където е обяснен и произходът на името „Килкеран“. Аромат – спомен за сладки сушени боровинки и диви ягоди, евкалипт, затоплена гума. Усеща се интензивно. Долових нотки опушеност с лек медицински нюанс, катран, накиселяващо усещане като от цитрус или портокалов ликьор, сушени сини сливи, сушени подправки, червени карамелизирани ябълки, сладникав сос „барбекю“ с опушен мотив, босилек, доматен сок със зелени подправки, сушени чери домати, тамян. С вода – още повече плодове от тъмната и червената плодова гама, червени сливи. Усеща се все още интензивно. С още вода – солени подправки, по-слаба пиперливост, киселинност. Вкус – сладост, интензивен спомен за чили, тъмни и червени плодове, зрял цитрус /портокал/, изсмуква валагата от езика, въглен, прах, тъмен мед, шоколад, кленов сироп. С вода – пикантност, лакта, „трохи“. С още вода – спо-спокоен със сладникави тонове. Финал – среден до траен, срадост, слаба дървесност, слаби танини, тъмен шоколад с чили и червени плодове, сладникава тъмна бира, сладък кулинарен сос за барбекю, доза свежест, слаба сухота и спомен за тиквеник с канела. С вода – прах, слаби танини и пикантност. С още вода – още от същото.


 Оценка: 89-90/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: коства ми около 70 евро.

 В обобщение: богато младо уиски, което бих описал като течна Коледа пред огнище.

 

 

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии