Dark Mode On / Off

Journeyman Three Oaks single malt whiskey


 Т.нар. „бутиково“ уиски производство набира популярност в САЩ и все по-често се случва малки производители от 21-ви век да търсят своето място сред пазарните пространства, предлагайки по-нетрадиционен подход от вече утвърдените имена. Когато стане дума за уиски с произход САЩ може би се сещаме за имена като Джак, Даниелс, Джим Бийм, Хевън Хил или Бъфало Трейс, но възможността за пазарна реализация изправя до тях дестилерии с различен подход, които залагат на иноваторството и нетрадиционния подход в търсене на вниманието на клиента. Част от тази нова вълна са хората от Балконес, позиционирани в Уако, Тексас, от Ковал в Чикаго и Джърнимен в Мичигън. В днешната статия ще разкажа имено за малцово уиски /не бърбън/ от Journeyman, което е и второто представяне на продукт на основателя Бил Уелтър – уискито е Journeyman Three Oaks single malt whiskey.


 Джърнимен се намира в Трий Оук, Мичиган, на няколко часа път от Чикаго. Основана е през 2011г. от Бил Уелтър, работил преди това в уиски производители в Океания /Тасмания и Австралия/, като преди това е живял и трупал опит в Шотландия. След завръщането си в САЩ работи и в дестилерията на Ковал /Koval/.

  Дестилерията се помещава в стара фабрика за корсети, съществуваща още от началото на 19-ти век. Джърнимен е непознат за огромния процент любители на уискито производител, който отскоро се внася в Европа, посредством немска компания, а от няколко месеца продуктите `и са налични в ограничени количества и в България. Отличителна черта на дестилерията, е че произвежда „кошерно“ или природосъобразно уиски, за което е сертифицирана от надлежната американска институция.

 Освен уиски, дестилерията произвежда водка, джин и ром, а казаните, които ползва представляват хибрид между меден казан и колонен дестилатор.


 „Трий Оукс“ малцът на Джърнимен е младок – не споделя възрастта си на етикета, но статия в thewhiskeywash я определя на под три години. Отново в същия материал става дума и за ползваните бъчви, в които уискито отлежава. За разлика от метода на съхранение на бърбън, при този малц американския законов режим позволява употребата на изполвани вече бъчви. Освен тези, в които вече е отлежавал бърбън Featherbone /отново дело на Джърнимен/, са внедрени и бурета от Road’s End Rum /ром на дестилерията, базиран на мексиканска меласа/, както и бурета, в които някога се е намирало вино порто. Three Oaks е бутилиран при 45% /90 proof/ в натуралния си цвят – продуктите на дестилерията са сертифицирани според изисквания, изключващи добавянето на подобрители на вкуса и цвета.


 Аромат – спомен за мириса на банан, сладки зрели праскови, плодови бонбони от жълтата гама, прасковен компот, портокалов ликьор, мирис като от влажен шкаф, цветен мотив, кекс, бананов кейк, нектарини, профил, който силно ми напомни на ирландско уиски. Нотки заквасена сметана, плодово мляко /йогурт с праскови и манго/, пъпеш, дъвка с плодов мирис, мирис като от пуканки с масло. С вода – бадемов ликьор, амарето, плодово усещане. Вкус – сладост, гроздов сок, пиперливост, праскови и нектарини, отприщва слюноотделянето, млян пипер, маслен сладкиш, нагарчащи зелени лешници. Пиперливостта изпъква. С вода – слаби танини, пиперливост и сладост. Финал – къс до среден, слабо нагарчащ цитрус, масленост, банани, сладникав жълт плод, пикантност, мента, студен чай праскова. С вода – танини, но слаби, сухота и плодов нюанс.

 Оценка: 85-86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: в САЩ е около 60 долара.

 В обобщение: уиски с лек пролетен характер. За мен носи ирландски дух. Приятна заигравка между плодовите асоциации и пикантността.

   


Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии