Dark Mode On / Off

Balcones Texas single malt whisky, Special Release, Batch SM 12-7

 
 Готови ли сте за едно уиски от изненадващо кътче на света? Напитката е с произход САЩ, но не е бърбън, не е и тенеси уиски. Днес ще ви разкажа за втората ми среща с продукт на намиращата се в Тексас дестилерия Балконес /Balcones/ – нейният представител е малцово уиски, което отлежава няколко години в нови бурета от американски дъб, което го доближава до бърбъна, но профилът му ми се стори непознат и не бих могъл да го сравня с роднините му от Кентъки /бърбън се произвежда и в други щати, но Кентъки е историческото им родно място/. Не бих предположил, че е базиран и на ечемика – благинката е наистина специфична и ме изненада приятно с по-нетрадиционния си нрав. Историята на Балконес също е доста нетипична и ще ви разкажа за нея, след което ще ви споделя и личните си впечатления.
 
 
 Едноименната дестилерия възниква през 2009г. в Уако, Тексас. Група ентусиасти, предвождани от Чийп Тейт, който вече не е част от екипа, решават да преустроят магазина за железария в малък производствен център. Отнема им година да покрият съответните изисквания и след като инсталират медни казани, които са закупили от Португалия, през 2009г. започват първите тестове и добив на спирт. Балконес вече разполага с медни казани, дело на рода Форсайт от Шотландия, който снабдява и огромния процент производители в родината си с необходимото им за дестилиране на скоч.
 
 През 2011г. основателите закупуват сградата на „Texas Fireproof Storage“, която през 2014г. се превръща в новата и осъвременена дестилерия Балконес. Сайтът на марката сочи, че от 2016г. тя е отворена и за посетители. 
 
 Освен царевични дестилати, Балконес произвежда и едномалцово уиски, което е отглеждано в Тексас. Тамошният климат пък способства за по-бързото му съзряване. 
 
 Течността, която представям днес и която виждате на снимките е част от първите партиди с малцово уиски на Балконес /открих я в бар „Мастърпийс“ в София/. Бутилирана е на 30.08.2012г., което автоматично означава, че възрастта на ечемичният сок /малцовото уиски/ е доста крехка. Партидата на бутилката е SM 12-7. Уискито не е студено филтрирано, но не мога да бъда категоричен дали цветът му е или не е подсилен с карамел. Отлежаването преминава в бурета от бял американски дъб. Ако не бъркам, ползваните бъчви се различават по обем от американския бърбън барел. Алкохолното съдържание на тексаския малц е 53%.
 
 
 Аромат – плодово боле, букет от червени плодове /череши, малини и ягоди/, тарталета с червени плодове, ликьор вишна, нотки бренди, пикантни подправки, нюанс на ванилов крем, спомен за ръж, сладко от сини сливи, винен мотив, нотки ацетон и прегорял крем брюле, боровинки, шоколадова торта с кафе и малини, черници, ликьор кафе и пипер. С вода – лешников сладолед, печени фъстъци, пикантност. Вкус – градусът не се усеща. Сладникав профил, тъмен шоколад с вишни, портокали, джинджифил, червени ябълки, какаов крем, въглен, сухота. Отприщва слюноотделянето. С вода – танини, какао, дървесност. Финал – среден до траен, слаба сладост, какао, портокалова кора, свежест, отново усещане за свежи ябълки, масленост, коктейлни череши. С вода – цитрус, сладост, отново череши, пикантни подправки /индийско орехче/. 
 
 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.
 
 В обобщение: нетрадиционен поглед към американската дестилационна практика, който предлага комплексен за възрастта на напитката профил. 
 
 
 
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии