Dark Mode On / Off

GlenDronach vintage 1992, 26 y.o. Single oloroso butt #847 single malt whisky /Batch 17/

 
 Докато съм на темата версии на Глендронах /GlenDronach/, пълнени само от по едно буре, реших да ви разкажа за още една версия, част от партида 17 /Batch 17/, която бе отворена и налична за опитване по време на проведеното през октомври Уиски шоу. В предишната статия ви разказах за 28-годишния Дронах от 1990г., преминал през отлежаване в екс-педро хименез буре, а днес писанието ми ще се завърти около малко по-младия му 26-годишен роднина, преминал през матурация в олоросо шери буре. Макар и сходни по възраст, всяка една от тези напитки носи своя чар и характер, отдаван не само на вида буре, но и на индивидуалните белези, които дървото е оставило върху малцовия алкохол.
 
 
 Тази версия на дестилерията е получена на 09.10.1992г. и е бутилирана през 2019г. при навършени пълни 26 години. Уискито на снимката е част от бутилка № 203 от общо 585 стъкла, напълнени от буре № 847 от типа олоросо шери бът /с обем над 600 литра/. Уискито, както всяка модерна версия на Глендронах, е с неподправен с карамел е150 цвят, не е студено филтрирано и е бутилирано с градуса на самото буре – 59.8%.
 
 
 Аромат – сушени боровинки, сладко от сини сливи, спомен за затоплена гума, какао, спомен за мириса на прашен и влажен под, шоколадов десерт с мента, сладко от малини, черешов ликьор, спомен за мириса на клечка от кибрит, свежо усещане като от мента или магданоз, портокалов мармалад, прегорял крем карамел, еспресо, сладкиш с кафе, сладки мандарини, зряло манго, сладко от кайсии, сладкиш със стафиди и сушени фурми, стики тофи пудинг, орехов ликьор, захарно петле. С вода – печен сладкиш, прах и асоциация с лека опушеност, шощолад, шоколадов кекс, ягоди, тютюн за наргиле с мирис на ягоди, йод /спомен за мириса на прясната обелка от свеж орех/, течен шоколад. Вкус – пикантност, сладост, отприщва слюноотделянето, прах, накиселяващо плодово усещане, спомен за виното шери, джинджифил, какао, сушени ягоди, восък и дървесност. С вода – сладост, червени плодове, слаби танини, чили, чувство на трохи /дървесност/. Финал – среден до траен, танини, слаба сладост, слаба сухота, пикантност, тъмен шоколад с мента, намек за сушен червен плод, сладникава тъмна бира. С вода – танини, интензивно сгряващо усещане, слабо нагарчащи ядки.
 
 Оценка: 89/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: по спомен около 6-700 лева.
 
 В обобщение: шери бомба в стил Глендронах. Понесе добре капките вода.
 
  
 
 
 
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии