Dark Mode On / Off

GlenDronach Grandeur 27 y.o. single malt whisky, Batch 10

 


 За много и качествени години, приятели! Пожеланията за здраве и щастие се подразбират, но към тях ще прибавя още едно – да продължаваме да се срещаме и да общуваме, вдъхновени от уискито и то не само виртуално /в блога, във Фейсбук или Инстаграм/, а вече и на живо. 2020-та ни отне доста привилегии, като една от тях бе възможността да посещаваме уиски фестове и шоута. А именно на тях можем да се опознаем по-добре и да обсъдим даденото уиски, без ограниченията на клавиатурата и дразнещата светлина на екраните. Времето е пред нас и тая надежда за това.

 Споменах организираните уиски сборове. Уиски шоуто от 2019г. бе пример за богато откъм уиски красоти събитие, благодарение на което успях да открия някои нови мои любими дестилати. Част от тях вече описах тук, а други ще се появят съвсем скоро. Декември премина под знака на почивката и не се насилвах да пиша толкова често – затова и не успях по-рано да ви разкажа за тези благинки. Това не означава, че не опитвах мостри, които си бях отлял по време на шоуто. В една от малките колбички бях прехвърлил и дозата малцово щастие, която описвам в първите мигове на 2021г. Та, тази красота е 27-годишният Глендронах /GlenDronach/ Грандьор, комбиниращ шери отлежало уиски от няколко бъчви, бутилирани без разреждане с вода. Цялото наименование на напитката е GlenDronach Grandeur 27 y.o. single malt whisky, партида 10 и ако ви звучи познато, то навярно вече сте прочели и ревюто ми на по-младата му роднина, също от серията „Grandeur“, но пълнена след четвърт век стареене. Ако не сте, знайте, че написаните от мен ревюта са групирани по критерий „дестилерия“ или „производител“ в съответните раздели, които се намират в лентата с упътвания над тази статия.


 Глендронах зае високо място в сърцата на уиски ентусиастите с наложилата се политика да бутилира шери отлежало уиски, било то като част от стандартното си портфолио, било под формата на по-къси серии от по една или няколко бъчви. Огромният процент от ексклузивните разновидности се групират в партидите от уиски, произлизащо от по една бъчва – т.нар. „single cask“ уиски. Това, което е в бурето, се разпределя в бутилките. После се пълни друга бъчва, която резонно ще предложи различно /в по-силно или по-слабо проявена степен/ изживяване. Освет тези версии, Глендронах в продължение на няколко години предлага и търговската серия „Грандьор“, която обхваща няколко бурета, смесени с цел да се хармонизиран, които след това биват бутилирани. Днешният Грандьор е от десетата партида /серия/, пусната в продажба през 2018г. Грандьорите се представят в тези масивни стъкла, като това от снимките, които виждате и това също ги отличава от другите представители на марката. 

 Възрастта на всяка партида е различна – при Глендронах-а от партида 10 годините са 27, което подсказва, че най-младата бъчва от избраните е на 27 години и съдържимото в нея е било дестилирано в зората на 90-те години на 20-ти век. Законът изисква годините на етикета да сочат най-младият алкохол, но това не изключва възможността някоя от бъчвите и да е по-стара. За направата на това уиски са ползвани олоросо и педро хименез бъчви, които са отговорни и за цвета на напитката, който е естествен и не е манипулиран с карамел е150. Уискито не е и студено филтрирано. Алкохолното съдържание е 50.1%.

 Аромат – спомен за малини, череши, плодово боле, шери, пикантност, сладост, боровинки, тъмни сливи, сладко от сини сливи, печени ядки, сладко от ягоди, тъмен боров мед, сладко от круши, следи като от педро хименез отлежаване, орехово сладко, сушени фурми и смокини, намек за мириса на клечка от кибрит. Усеща се интензивно. Долових усещане като от портокалов мармалад, сладко от вишни, сок вишни, cherry кола, канела, ябълков щрудел с канела, карамелизирана захар, тютюн с плодове за наргиле. С вода – шери, шери, шери. Спомен за стара хартия, сушени тъмни плодове, сушени фурми и сини сливи, сушени череши и боровинки, боровинков сладкиш, сладко от ягоди. Вкус – пикантност, сладост, не особено силни танини. Шери профил. Плодове от червената и тъмната гама, стои зряло и спокойно. Свеж мотив като от зрял екзотичен плод. По-явно дървесно влияние при второто отпиване, но балансът със свежото усещане и сладостта все още се запазва. Спомен за черници и канела. С вода – сладост, леки танини, слаба сухота, джинджифил, тъмен шоколад с чили. Финал – среден до траен, сладост, плодов букет от червени, тъмни и свежи екзотични плодове. Водещ е споменът за малини. Млечен шоколад с червени плодове, слабо чувство на трохи, сладко тъмно грозде, гроздов сок, тъмна сладка бира. С вода – танини, тъмен шоколад, последваща сладост, череши и дървесност.

 Оценка: 92/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: вече не се намира тук.
 В обобщение: шери бомба, която предлага балансирано изживяване и не е доминирана от влиянието на дъба.  Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии