Dark Mode On / Off

GlenDronach vintage 1990, 28 y.o. Single PX Cask #7905 single malt whisky /Batch 17/


 Плах хладен дъждец закапа днес и се сетих за шотландската мъдрост, че „днешният дъжд е утрешното уиски“. В този ред на разсъждения и 28-годишният Глендронах /GlenDronach/, който описвам днес, някога е бил част от водния поток, но за наша радост капките вода са били запознати с покълналото зърно, за да се роди една вкусна алкохолна напитка. Процесът на дестилация е протекъл през далечната вече 1990г. и през 2019г. периодът на отлежаването е бил финализиран с бутилирането на уискито. Именно през изминалата година открих благинката по време на провелото се в София Уиски шоу и си заделих ценните милилитри от нея, които опитах преди няколко дни. А днес дойде времето да ви разкажа за почти тридесетгодишното малцово уиски.


 То спада към лимитираните версии на дестилерията, които се пълнят само от по една бъчва и се отбелязват като „single cask“ уискита. Част е от 17-тата поредна партида /batch 17/ от подобни специални серии, пусната в продажба през 2019г. Тези серии обикновено включват богат набор от отделни бъчви, вариращи по възраст и вид на отлежаване. В пардита 17 имаше както 12- и 13-годишни версии на Дронах, така и далеч по-внушителни по възраст напитки, доближаващи 30-те години дървесен покой. Не всички те бяха налични за европейския пазар, тъй като някои от буретата се насочиха ексклузивно към азиатските ширини. С тях може би няма да успея да ви срещна.


 За отлежаването на 28-годишния Дронах, дестилиран на 25.04.1990г., е ползвано голямо по обем дъбово буре от типа пънчън /puncheon e бъчва с обем от около 500 литра/ с № 7905, в което преди уиски е отлежавало испанско вино педро хименез. Не знам дали дъбът е американски или европейски. Преди бутилирането уискито от бъчвата не е било разреждано с изворната вода, която Глендронах ползва и всичките 660 бутилки, произлезли от бурето, носят 51.7% алкохолно съдържание /тъй като градусът не е редуциран с вода, напитката се означава и като cask strength – превежда се като „с градуса/ силата на бъчвата“/. По време на шоуто бе отворена бутилка с № 140. Карамел е150 не е ползван и наситеният нюанс на малцовата благинка се дължи единствено на контакта с дъба. Уискито не е и студено филтрирано – тези две негови характеристики не са посочени на етикета, а на кутията му.


 Аромат – сушени боровинки, интензивна пикантност, канела, какао, тъмни череши, бонбони с пълнеж от черешов или ягодов крем, карамфил, спомен за мириса на стара хартия, бонбони с мирис на напитката кола, кафе, червени ябълки, печени фъстъци, сладко от орехи, петмез. Уискито се усеща зряло и отчетливо повлияно от взаимодействието с дървото. Долових още нотки тъмно грозде, шоколадов сладкиш със стафиди, крем брюле с боровинково сладко, слаб спомен за прах, лешников крем, шери, презрял банан и бананов сладолед. С вода – карамелизирани печени фъстъци, захарен памук с мирис на ягоди, канела. Вкус – слаба сладост, пикантността е умерена, джинджифил, канела, червен плод, слаби танини, какаов сладкиш /кекс или мъфин/, препечен крем брюле. Отприщва слюноотделянето. С вода – сладост, какаов клрем, танини, солена лакта. Финал – среден, сладост съчетана с накиселяващо усещане като от арабика, цитрусов мотив, пиперливост, сушен тъмен плод, свежо усещане във фон. С вода – танини и по-интензивно дървесно влияние.

 Оценка: 88/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: над 700 лева, по спомен.

 В обобщение: зряло уиски от категорията на шери „бомбите“, при което танините и пикантността все още не доминират напълно над алкохола.  
  
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии