Dark Mode On / Off

Laphroaig 8 y.o. 2011-2019, „Drams by Dramtime“, single refill sherry butt #WL 101, cask strength single malt whisky

източник: Dramtime 
 Докато все още времето не е сменило настроението си и не ни е срещнало преждевременно с горещините, решавам да ви потопя в море от опушен малц и то произведен от Лафройг /Laphroaig/. Опитването на опушени напитки за мен е въпрос на правилна нагласа и избягвам да го правя през летните месеци, но зимата и ранната пролет все още предоставят мотивация за контакт с тях. Днешното представяне на пушилка обаче бива възможно благодарение на помощта на приятелите от холандския сайт Dramtime, които ми изпратиха мостра от напълнения за тях 8-годишен Лафи /галено от Лафройг/. Практиката да се бутилира уиски за определен търговец/ вносител или магазин в западна Европа не е непозната – може би някога ще видим подобна инициатива и за наш магазин. Разбира се, българският пазар вече може да се похвали с три версии на Highland Park, подготвени за нашите ширини, с които вече навярно вече сте се срещали. За „681“ ще ви разкажа скоро, но нека се върнем към обекта на днешното ревю.


 Тази разновидност на Лафройг е на 8 навършени години – дестилирана е на 27.04.2011г. и е била бутилирана на 25.09.2019г. за Драмтайм от независимя бутилировач „А.D. Rattray“. Отлежаването е преминало в ползвана вече бъчва от шери /refill butt/ с № WL 101. За магазина са били напълнени 150 бутилки, без съдържанието на алкохола в тях да е било разреждано с вода – градусът е завидните 59%. Опушената благинка не е била студено филтрирана или оцветена с карамел е150 – повечето официални версии са.

 Аромат – спомен за сладникав лимон, хляб, марината, не особено интензивна опушеност, спомен за мириса на бинт, зелени лешници, ванилия, дим, слаба асоциация с кокосови сладки с ванилия, мента, банани, зряла праскова, охлаждащо усещане, яйчен крем, но леко прегорял. Намек за смлян пипер, нотки канела, жълти сливи. С вода – канела, слаба парфюмност, опушени тонове, опушен колбас. С още вода – доза минералност, нагрята гума, пушено месо и лек тъмън плодов нюанс. Вкус – пепел, сладост, сух хляб, зърно, отприщва слюноотделянето. Усеща се интензивно. Свежест, сладникав лимон и карамел. С вода – сладост, фъдж, прах, слабо усещане за лимонена кора, джинджифил. С още вода – сладостта е водеща. Финал – среден, сладък лимон, сладникаво бяло вино или гроздов сок, пикантност, зърно, мед, жълтеникав плод, мента, евкалипт, свежи ядки и опушеност. С вода – танини, пикантност, усещане за прах, свеж младолик профил. С още вода – нагарчаща лимонена кора и по-тиха пикантност.

 Оценка: 85-86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: 77 евро в сайта на Драмтайм.

 В обобщение: Айла уиски за хладно време – не открих силно шери влияние, но профилът му покрива представата за млад и буен Лафройг.       
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии