Dark Mode On / Off

Highland Park 15 y.o. single malt whisky


 Докато впечатленията ми от 15-годишния Хайленд Парк /Highland Park/ са все още пресни, заставам пред екрана, за да подготвя представянето му. Вече е ставало дума да 12- и 18-годишните версии на намиращата се на шотландския остров Оркни дестилерия, като съм ревюирал и някои техни по-стари интерпретации. HP 15 все ми убягваше, но преди няколко години открих комплект от пет миниатюри на дестилерията, сред които бе и бутилчицата, която виждате по-горе. Натъкнах се на него в магазина на „Гордън и Макфейл“ в Елгин и с удоволствие платих цената, за да се сдобия с него и да мога да ви разкажа за усещанията, които 15-ката остави.


 Ще се запитате защо не ползвам цяла бутилка за ревюто. Тя определено би изглеждала по-представително и някой би намерил повод за критика в решението ми да се доверя на мини-то. Причината е, че Highland Park 15 вече не се предлага така широко и с изключение на няколко чужди онлайн магазина или аукциона, той е почти неоткриваем. Поне аз не съм го срещал тук, а преди да го опитам не бих се решил да „стрелям“ по цялото пълноразмерно стъкло.


 Ако не бъркам, 15-годишният Хайленд Парк се появава на пазара около 2007г. и просъществува до преди няколко години, когато бе взето решение запасите, които иначе биха се ползвали за него, да се насочат към други бъдещи версии на дестилерията, а навярно и за да се поддържа по-голяма стабилност при 18-годишната версия. В последните години по-особените версии не бяха никак малко и бял свят видяха не само някои разновидности, пълнени само от по една бъчва за определен пазар или търговец, но и такива, вдъхновенито за които рекламният отдел на компанията-собственик почерпи от древната северна митология. Може би знаете, че о-в Оркни до 15-ти век е бил владение на норвежкото кралство, след което е бил предаден на шотландците. Именно с периода след норвежкото управление на острова се свързва и възникването на дестилерията, като за година на основаването ѝ се счита 1798г.

 Освен с древната си история, хората от HP се гордеят и с това, че опушват на място част от необходимия им ечемик, както и че залагат основна на екс-шери бурета, правени от европейски или американски дъб. Информацията, на която попаднах в интернет сочи, че Highland Park 15 y.o. ползва именно олоросо шери бъчви от американски дъб, част от които са били пълво пълнене, а други вече са били ползвани поне веднъж за съхранение на HP. Нивото на опушеност на малца, подбран за направата на 15-годишното уиски, поне според distiller.com е около 4 фенолни единици на милион, което го отдалечава значително по този показател от опушените уискита от емблематичния остров Айла. Дестилерията твърди, че не ползва карамел е150 за манипулиране цвета на уискито си, но подобна информация отсъства на етикета на шишетата им. 15-годишното малцово уиски обаче е студено филтрирано и е напълнено при 40% алкохол.


 Аромат – сладост, сладко от ананас, спомен за екзотични плодове, манго, маракуя, кайсии, сладко от кайсии, слаба пикантност, йогурт с кайсии/ праскови/ манго/ ананас, слаба прашна нотка, асоциация със сок от ананас, сладки с плодов пълнеж, плодов кейк, накиселяваща мандарина, ванилия, жълто грозде, тревист мотив като от магданоз, меденки слепени със сладко от сливи и канела, плодова тарталета с жълти плодове, шоколад, гроздов сок, черници и белници, лимонени сладки. С вода – смлени ядки, натурали бисквити, спомен за марля, накиселяващ жълт плод /кайсия/, жълти ябълки. Вкус – сладост, масленост, сладък жълт плод, жълт банан, пъпеш, жълти сливи, жълти стафиди, слаба асоциация с прах, цитрусово масло и почти винено вдъхновени плодови асоциации. Появи се асоциация с неопушената Ку Лила. Долових и нотки „плодова“ бира, като разгадах и лек солен привкус. С вода – по-лека сладост, солен карамел и свежест. Финал – среден, жълт плод, сок от жълт плод, плодов сладкиш, прегорял крем, слаба прашна асоциация, сок от сладък портокал, доза тревистост, сушени орехи. С вода – слаба дървесност, цитрусова кора и лека сладост.

 Оценка: 89/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: в интернет го срещнах за около 85 паунда.

 В обобщение: уиски с доминиращо усещане за екзотични жълти плодове, което е доста пивко и лесно за възприемане.  
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии