Dark Mode On / Off

Mortlach 16 y.o. Distiller’s Dram single malt whisky

 В първите минути на първи октомври подготвям представянето на „летния“ 16-годишен Мортлах /Mortlach/. Защо летен – защото снимките за статията направих в края на август на красивия созополски плаж. Бутилката бих описал и като „зимна“. Това пък защо? По простата причина, че я купих в края на 2018г. /беше началото на декември/ и тогава я отворих за първи път. След това я оставих на спокойствие и през изминалата лятна почивка се спрях на нея като една от бутилките, които пропътуваха дистанцията между Шумен и морския бряг. Ще се съгласите с мен, надявам се, че крайният резултат от това пътешествие си струваше.
 
 
 Последното представяне на официална версия на Мортлах в блога бе от преди три години, когато описах емблематичната и вече прекомерно скъпа 16-годишна разновидност, част от серията „Flora & Fauna“. Открих я в Шотландия, тъй като тук не съм я срещал. След нейното описание последваха няколко разкази за версии на независимите бутилировачи /подробностите са в раздела „Дестилериите L-Z“/, сред които най-силно впечатление в мен и Яна оставиха двете разновидности на компанията „Гордън и Макфейл“ /Gordon & MacPhail/ – Mortlach 21 y.o. и Mortlach 1984 – 2014. Дългото затишие откъм статии, вдъхновени от версии на компанията – собственик на дестилерията, алкохолният титан „Диажио“, се дължеше на факта, че до 2018г. официалните версии на намиращия се в Дъфтаун, Шотландия производител бяха оценени почти налудничаво – двете версии с посочени години /Mortlach 18 и 25 y.o./ бяха презентирани в малки бутилки от 0,5 литра, вместо резонните 0,7 л, което допълнително отдалечи и без това скъпите стъкла от голям процент от уиски ентусиастите. Пазарът и липсата на очаквания търговски интерес обаче е най-силният учител за дадена компания.
 
 
 Навярно поради слабия интерес към вече спрените от производство бутилки /говорил съм по темата с чуждестранни търговци/, от „Диажио“ взеха решение да заменят малките шишета с пълноразмерни такива, като разнообразиха и гамата. Вместо 18- и 25-годишни уискита, актуалното портфолио на Мортлах вече включва младок на 12-години, малко по-възрастен 14-годишен ботлинг, предназначен за летищните магазини, както и 16- и 20-годишен дестилат. Понастоящем всяка една от тях се предлага под формата на бутилка от 0,7 литра. Може да ви прозвучи странно, но и цената им спадна, ако ги съпоставим с предходните.
 
 
 Увеличението на обема и наличието на посочена възраст несъмнено намирам за похвално. В контраст с това, ще спомена и няколкото характеристики на 16-годишното уиски, които считам, че могат да се подобрят. Първо, уискито е с подсилен с карамел е150 цвят. Отразено е на задния етикет /знаещите немски ще го разберат/. Не ми се струва коректно стилното прозрачно стъкло, а то наистина е красиво и аз го харесвам, да акцентира върху отлежаването в шери бурета, а същевременно краските на напитката да бъдат настройвани по начин, който да примамва окото. Второ – уискито е студено филтрирано. Това е процес, при който алкохолът се охлажда, след което се прекарва през мембрани, чиято задача е да отстранят мастните съединения в него, които се замътват /при алкохолно съдържание между 40 и 45%/ при изстудяването му. Тези съединения се дължат на самия ечемик и по мое мнение не следва да се премахват, тъй като носят по-осезаемо усещане при вкуса. И третата особеност на Mortlach 16 y.o., наречен като Distiller`s Dram, е странният алкохолен градус – 43,4%. Няколко единици в повече не биха навредили – напротив, биха били оценени от ентусиастите с опит в сферата.
 
 
 Аромат – спомен за ябълки, ядки, червени плодове /малини, ягоди и череши/, касис, локум, нотки восък, прах, препечен блат от десерт, фъдж, кайсии, кайсиево сладко, спомен за мириса на шоколад, шоколадова вафла с фъстъци, червени ябълки, асоциация с порто, сладост, нотки екзотичен жълт плод, свежест, мед, ананас, жълти ябълки, цитрусова нотка, борови иглички. С вода – следи от шери, сладост, отново плодов мотив от тъмната гама и слаба парфюмност. Вкус – сладост, свежест, пикантност, свежи жълти и зелени плодове, отприщва слюноотделянето, портокалово масло, восък и тревистост. С вода – лакта, сладост, жълти и зелени плодове, слабо нагарчащи ядки и цитрусова кора. Финал – среден, сладост, пикантност, слаби цитрусови щрихи, които се доминират от усещането за сладък жълт плод, малц. С вода – слаби танини, свежест, спомен за тъмна бира.
 
 Оценка: 84-85/100 /последвайте линказа още подобни статии/. Цена: около 80 евро.
 
 В обобщение: уиски с приятен винен мотив, носещо сладост и асоциация със свежи плодове.
 
   
 
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии