Dark Mode On / Off

GlenDronach 25 y.o. single sherry butt #52, cask strength single malt whisky /Batch 15/

снимката е на профила jagblack от сайта Whiskybase
 Използвам падналия дъжд и по-лежерното време, за да се изправя пред едно зряло и високоградусно изпитание – става дума за продукт на дестилерията Глендронак /GlenDronach/, която заслужено си спечели високо място в личните класации на колекционери и уиски ентусиасти. Благинката е от вече разпродадената партида 15 /Batch 15/ на пълнените от само по една бъчва версии /singe cask/ и бе налична за закупуване през 2017г. За нещастие аз не си намерих цяла бутилка и за илюстрация ползвам снимка от сайта Whiskybase. Но пък открих сродни уиски ценители от Европа, посредством които се сдобих със сет от шест миниатюри от посочената партида, част от които вече представих тук. Днешното уиски е предпоследната ми мостра, като за финал оставих един 27-годишен дестилат, който ще опиша в близко бъдеще. Общото между всички тях бе, че са отлежавали в само по една шери бъчва /олоросо или от вино педро хименез/, което е лесно установимо, имайки предвид цвета им.
 
 
 Говорейки за цвят, не мога да пропусна да отбележа колко наситено стои този 25-годишен Глендронак в чашата. Знаете, че едноименната дестилерия вече не ползва оцветител карамел е150 и това, което виждаме е натуралната красота на благинката, получена след дългогодишното взаимодейтвие между спирт и испанската винена бъчва. Следващите няколко снимки направих с тази цел.
 
 
 
 
 Благинката е дестилирана на 13.05.1992г. и е бутилирана през май 2017г. при навършени 25 години. Течността не е студено филтрирана, а алкохолното ѝ съдържание е 58,5% – не е разреждана с вода преди бутилирането и затова се определя като „cask strength“ уиски. Бъчвата, от която е напълнена е с № 52 и е от вида шери бът /sherry butt с обем от над 500 литра/. От нея са произлезли 554 бутилки, като моята мостра е напълнена от шише № 146. Уискито не е студено филтрирано и не е оцветено.
 
 
 Аромат – спомен за орехи, орехово сладко и орехов ликьор, карамфил, кафе, череши, портокал, шери, шери, шери. Сушени фурми, тютюн, кожа,червени ябълки, ягодово сладко, мокра почва, спомен за стар бърбън, тъмен шоколад, тирамису, тъмни боровинки и къпини, прах, стар ром Ел Дорадо, праскови в напреднала форма на зрялост /дори лека развала/, лепило, портокалов ликьор, сини сливи, касис и сок от боровинки. С вода – какаов десерт с червени плодове, шоколад, сок от портокал, сладко от червени череши и още карамфил. С още вода – черници, натурален сок вишни. Вкус – мощен, интензивен, чили, сериозна сладост, червени и тъмни плодове, сок за кашлица с вкус на червен плод, сладко от ягоди, изсмуква влагата от езика. Спомен за прах, сладникава тъмна бира, дървесност и чувство на трохи. Напомни ми и на прегорял крем карамел и крем брюле, като се появи и усещане за кафе. С вода – сладост, кафе, десерт с кафе и червен плод, шоколад, а пикантността спада. С още вода – танини и дървесност. Финал – траен, сладост, прегоряло сладко от червен плод, пикантност, спомен за виното шери, шоколад, но не изцяло тъмен, червени ябълки, слаби танини, сладникаво тирамису, червени сливи, последваща шоколадова сладост, сок от вишни. С вода – чили, слаби танини, комбинация от шоколадови и плодови нотки. С още вода – дървесност и сладки червени сушени плодове.
 
 Оценка: 89-90/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.
 
 В обобщение: шери бомба като по учебник. Сладост, плодово усещане и влияние от дървото си правят компания.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии