Dark Mode On / Off

Edradour 10 y.o. Unchillfiltered single sherry cask #382 single malt whisky

 Месеци забвение преди да настъпи моментът за представяне на младата шери бомба на дестилерията Едрадауър /Edradour/. В края на миналия октомври ми се допи нещо, богато на шери нотки и си спомних за 10-годишната версия на може би най-малката дестилерия в Шотландия, която старее именно в екс-бурета от испанското вино. Издебнах топъл ден и след разходка на шуменското плато заснех кадрите за бъдещата статия. Милилитрите в чашата разделих с Яна, но прецених, че уискито се нуждае от малко въздух и едва преди няколко дни, когато навън бе почти есенно, се заех с описването на течността. Преди няколко години съм ревюирал друго 10-годишно уиски от същата търговска серия, носеща името „Unchillfiltered“, но то произлизаше от друго буре.


 Дестилерията е собственост на компанията Сигнътъри /Signatory/, която се изявява и като независим бутилировач, в каквото качество закупува бурета с уиски от други дестилерии, които предлага от свое име. В Шотландия подобен преход от бутилиране на чуждо уиски към развиване на собствена дестилационна дейност не е чужда и вече се прилага от редица търговци като „Gordon & MacPhail“, „Hunter Laing“, „Adelphi“ и „A.D. Rattray“.


 За конкретната партида „Сигнътъри“ са подбрали шери бъчва с № 382. Уискито е представено в натуралния си цвят и не е студено филтрирано. Спиртът е дестилиран на 22.11.2006г. и е бутилиран на 23.01.2017г. при 46% алкохолно съдържание.


 Аромат – интензивен, младежки, доза парфюмност, носи спиртност, спомен за канела, какао, амарето, следи от виното, слаба сладникава нотка като от сушени сини сливи, тъмни череши, еспресо, билки, тревистост, асоциация с желирани бонбони с мирис на кола и тъмен плод /къпини/, усещане като от презрял банан, бисквитена торта, какаови бисквити и ванилия. С вода – кафе, шери нотки, плодов нюанс от тъмната гама /сушени фурми/. Вкус – пикантни сушени подправки, какао, кайсии, сладост, слаби танини, намек за портокалова кора, тъмен шоколад и свеж младежки мотив. С вода – сладост, какаов крем, следи от шери, пикантност. Финал – къс до среден, спомен за кафе, мед, какаов зърнен десерт, зърнена закуска, свеж жълтеникав плод, джинджифил и спомен за тъмни череши. С вода – танини, чили, дървесност. Оценка: 82-83/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: по спомен около 80 лв.

 В обобщение: младо уиски с шери профил, при което все още се усеща силата на спирта.


Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии