Dark Mode On / Off

Macallan 12 y.o. Double cask single malt whisky

 Последните минути на 23.06. са времето, в което застъпвам нощна смяна – жегата вече отстъпва пред по-поносимите вечерни мигове и това ми позволява, слушайки щурците навън, да си събера мислите и да ги оформя като уиски представяне. С Яна днес отново си спретнахме вкусен и готин летен ден, в края на който ми се допи нещо по-леко /имам предвид не силно опушено или с висок алкохолен градус/, а същевременно по-тежко от ирландските уискита, с които разполагам вкъщи. Сетих се, че след посещението ми в дестилерията на Макалън /Macallan/ от миналата година, за което може да прочетете изключително подробната ми статия, показваща се под тази като предложение, се сдобих с миниатюра от Macallan 12 y.o. Double cask single malt whisky, който вече се предлага и в България. Това обяснява защо на следващите снимки ще видите 50 мл. шишенце, а не голяма бутилка – мен това не ме притеснява, надявам се и вас.
 
 
 В последните години за Макалън и решенията, вземани от компанията се говори много – продукти на дестилерията се търгуват за изключително високи цени на първичния и вторичния пазар, а освен това общодостъпното портфолио претърпя промяна в дизайна, която бе съпроводена и със замяна на едни благинки, на чието място се появиха нови. През 2016г. бе обявена и 12-годишната версия, носеща името Double cask /подсказваща, че са ползвани два вида бъчви/, която първо се появи в Азия, а след това и в останалата част от света. Double cask бе и течният спомен, който получихме като миниатюра от домакините ни от Макалън през април 2018г., когато посетих новоизградената дестилерия, благодарение на вносителите на марката тук.
 
 След завръщането ми тук миниатюрата зае място в шкафчето и постепенно забравих за нея. Но жежкото време днес ме подсети, че в запас разполагам с някои по-ниско градусови напитки, които организмът ми би приел далеч по-лесно, отколкото тупалките от 50+ градуса. Не след дълго малцовият избраник пое към чашата, а след няколко по-раздвижени домашни снимки аз се надвесих над листа, стартирайки пътешествието си в света на Macallan Double cask.
 
 
  Преди да пристъпя към бележките си за младия малц, не мога да пропусна вниманието към детайла, което е вложен в изпълнението на малкото бутилче. И то, както и по-големите пълноразмерни шишета разполага с коркова тапа и е поместена в малка кутийка, която прилича на опаковка от шоколад. На задния ѝ етикет е поместена и информацията за характера на отлежаването, кратки дегустационни впечатления и отбелязване, че уискито разполага с натурален цвят.
 
 
 На опаковката са изобразени графично и шестте елемента, с които дестилерията се рекламира /имението, формата на казаните, малката „сърцевина“ на спирта, който се насочва към стареете и т.н./. Тук е посочен и алкохолния градус – 40%, който е и законовият минимум за шотландското уиски. Напитката е студено филтрирана
 
 Налично е и разяснение за технологията за отлежаване – ползвани са бъчви от шери, направени от американски и испански дъб. За разлика от Macallan 12 Double cask, при някогашната версия Macallan 12 y.o. Fine oak се залагаше и на екс-бърбън бурета, а при Macallan 12 y.o. Sherry cask се ползваха шери бъчви с по-висок процент на тези, които са първо пълнене.
 
 
 Следват личните ми впечатления.
 
 
 Аромат – нотки фъдж, карамел, мед, джинджифил, сладки сушени жълти плодове /ананас и манго/, праскови, зърно, следи от шери, спомен за мириса на сладкиш със смлени ядки /торта или кекс/, намек за тъмно грозде и стафиди, слаба тревиста нотка, карамелизирана портокалова кора, печена круша с масло, шоколадов десерт с ядки, печени фъстъци, сушени подправки, дори сушени чери домати, намек за прах, захаросани червени ябълки, смлян пипер, орехов сладкиш с мед. С вода – нотки шери, пипер, свеж плодов нюанс. Вкус – солидна сладост, фъдж, зърно, слаба джинджифилова пикантност, мед, масленост, сладки сушени плодова от жълтата гама, сладък цитрус. С вода – още сладост, жълти плодове, шери, джинджифил и карамел. Финал – среден, сладост, слаба горчивина като от цитрусова кора или нагарчащи ядки, пикантност, слаба киселинност като от цитрус, мед, последваща сладост, сочна зряла праскова и влажна дървесина. С вода – портокалова кора, сладост, пикантност и дървесност.
 
 Оценка: 85-86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: по спомен тук е около 100 лв.
 
 В обобщение: сладко уиски, силно повлияно от шерито. Доминират усещанията за фъдж и сушени плодове.
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии