Dark Mode On / Off

Benriach 28 y.o. single malt whisky, The Whisky exchange exclusive Whisky Show 10th Anniversary

снимката е от сайта на TWE
 Ще си позволя да направя едно кратко процедурно предложение – нека изпратим първите пет дни от седмицата с усмивка и с още едно уиски представяне. Надявам се идеята ми да се приеме с доверие от вас и да ми гласувате доверие за пореден път, отделяйки няколко минути за представянето на 28-годишния Бенриах /Benriach/, бутилиран за лондонския търговец на уиски, The Whisky exchange, по повод десетото издание на Уиски шоуто, което той организира. Да, бутилката се явява специална по предназначението и тиража си – за шоуто са напълнени едва 106 бутилки, които вече отдавна не са налични за покупка, освен ако не ги потърсите в някой аукцион. Аз се снабдих с мостра от приятел /Наздраве, Стан!/, който бе на шоуто през 2018г., когато тази почти 30-годишна версия на намиращата се в Спейсайд, Шотландия, дестилерия бе пусната в продажба. Не разполагам със собствена снимка и ползвам официален фотос от сайта на магазина – посочил съм и линк към него, и се надявам да не ме бият много.
 
 
 И тъй като не разполагам със самата бутилка, а и защото самите хора от TWE не са поместили подробности за ботлинга, ще съкратя статията до няколко реда. Многословен съм, в което може би вече сте се убедили, но не мога да измисля историята на шишока. В тази връзка, не знам коя компания я е нъпълнила за магазина – визията подсказва, че не е версия на собствениците на дестилерията, но магазинът, ползващ се със световна слава /не преувеличавам/ е създал добра работна атмосфера с почти всички бутилировачи и изнамирането на качествен малц за него не е проблем. Не знам с категоричност от каква бъчва произлиза уискито, но бих предположил, че е от екс-бърбън бъчва. Градусът му е 48,8% – бих предположил, че не е разреждан с вода преди бутилирането му, тъй като някои бъчви губят повече алкохол и вода в процеса на стареенето си, спрямо други. Предполагам, че цветът е естествен. С категоричност не мога да взема становище дали уискито, дестилирано пред 1990г., е студено филтрирано – мисля, че не е, защото е насочено към ценители-посетители на Уиски шоуто, които търсят подобен род дестилати. А това шоу наистина предлага уникални напитки и изживявания – поне това виждам от материалите в интернет.
 
 Аромат – плодова бомба. Интензивен мирис, пикантност, ябълки, круши, амарето, мед, нотки ацетон, ванилия, сладко от жълт плод, банан, ананас, зелена чушка, препарат за полиране на мебели, станиолчето от кутията с цигари, печени ябълки, джинджифил, слаб цветен нюанс /роза/, сладко от праскови, сушени кайсии, влажна дървесина, череши, киснати в алкохол. С вода – карамфил, далечна асоциация с ръж, плодов мотив, пикантност. Вкус – интензивна сладост, жълти и зелени ябълки, джинджифил, ядки, но не горчиви, чили, отприщва слюноотделянето, зърно, фреш от ябълки и круши. С вода – танини, слаба киселинност, пикантност, сладост. Финал – среден, сладникав цитрус, сгряващ, суховат, свеж спомен, тревистост, слаба дървесност, намек за грейпфрут, пикантност, магданоз, субективно усещане като за бинт, слабо нагарчащи кайсиеви ядки. С вода – сухота, дървесност, горчиви ядки, грейпфрут, последваща сладост.
 
 Оценка: 85-86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: вече се определя на вторичния пазар.
 
 В обобщение: плодово уиски, като дървесността долових по-отчетливо с добавяне на вода.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии