Dark Mode On / Off

Ben Nevis 2006, 13 y.o. single malt whisky, The Whisky exchange exclusive /Hidden Spirits/

снимката е от сайта на The Whisky exchange
  
 Ще изпратя месец юни с едно вкусно уиски – то е на 13 години и заема статия № 853 в блога Храм на уискито. Дестилатът произлиза от шотландската дестилерия Бен Невис /Ben Nevis/ и бе пуснат в продажба от британския търговец The Whisky exchange /TWE/ в партньорство с италианската компания-независим бутилировач „Hidden Spirits“. Бутилките възлизаха на няколкостотин и се изкупиха за кратко време – колега по призвание /Наздраве, Тошко!/ успя да се снабди с една, мостра от която получих и която опитах за целите на настоящото представяне. По подобие на предходната статия и тук съм ползвал снимката от страницата на търговеца, помествайки линк към нея, а втората снимка е мое дело и изобразява благинката в чашата.
 

 Бен Невис е шотландска дестилерия, разположена до градчето Форт Уилям и се намира в западните Висини /Highlands/, в съседство с дестилерията на Oban /Оубан/. Основана е през 1825 г. от Джон МакДоналд /носи името на най-високия връх във Великобритания – над 1300 м./.


 Семейна собственост останала до 1950 г., когато била закупена от канадеца Джон Хобс. Хобс бил инетересен типаж, който натрупал средства в САЩ благодарение на контрабанда на алкохол, които загубил и се преместил в Шотландия, където закупил още няколко дестилерии, включ. и тази на Bruichladdich /Брухлади/. Към медните казани в Бен Невис добавил и т.нар. „Кофи стил“ – колонен дестилатор, изобретен от ирландеца Ейнъс Кофи, предназначен за производство на зърнено уиски – Бен Невис предлагала и собствено смесено уиски. Към онези години наличието и на двата вида дестилатора на едно място била непозната практика, като по-късно по подобен начин била оборудвана и дестилерията на Loch Lomond /Лох Ломонд/.


 През 70-те и 80-те години дестилерията била трайно затворена, за да бъде закупена през 1989г. от японската компания Nikka, произвеждаща смесеното уиски Ника и едномалцовите Yoichi /Йоиши/ и Miyagikyo /Миягикьо/. Новите собственици пуснали на пазара през 1996г. 10-годишен едномалцов дестилат, който формира почти на 100% гамата на Невис, която е достъпна като официална версия /може да срещнете Бен Невис сред независимите бутилировачи/ – спорадично се пускат и по-стари дестилати, които никак не са евтини.

 
 Обществена тайна е, че за някои от своите блендове „Ника“ залага и на малца на Бен Невис, без обаче да отразява това обстоятелство на етикета. Значимостта на Невис в това отношение явно рефлектира и върху наличните официални версии, свеждащи се до един 10-годишен ботлинг, който за кратко бе спрян от производство, както и няколко лимитирани по-стари партиди. Преди месеци шотландците пуснаха и високоалкохолна версия на 10-годишния си представител /Cask strength batch 1, 62,4%/. Недостигът на старо уиски в складовете на дестилерията навярно е наложил TWE да потърси съдействието на италианския бутилировач, с помощта на който да подготви ексклузивната си интерпретация.
 

 „Hidden Spirits“ е сравнително млад бранд, възникнал преди няколко години /през 2013г./, благодарение на труда на уиски ентусиаста и колекционер Андреа Ферари, като централата на компанията е в гр. Ферара. На този линк може да прочетете и интервю с него, ако разбирате италиански или искате да ползвате преводача на Гугъл. На кратко – Ферари селектира бъчвите от шотландските дестилерии /не бутилира ирландско уиски/, които по преценка пълни като лимитирани cask strength /неразреждани с вода/ или single cask /бутилирана само една бъчва/ партиди, или разрежда с дестилирана вода до желания градус. Етикетите на бутилките пък са създавани от италиански творци.

 
 Това, което TWE и Hidden Spirits са подготвили е 13-годишен Бен Невис, дестилиран през 2006г., отлежавал в бъчва от шери, първо пълнене /first fill sherry butt/. Не стига това, но уискито впоследствие е преминало и през финиш в бъчва от шери, първо пълнене, но този път по-малка по обем – sherry hogshead, чиято вместимост е почти 1/3 от тази на шери бът-а. Уискито не е разреждано с вода и носи 55,3% алкохол. Не е оцветено и не е студено филтрирано.
 
 
 Аромат – спомен за желирани бонбони, кола, тъмен ром, осезаема пикантност, тревистост, сладки сушени тъмни плодове, гума, намек за сяра, сладост, интензивна опушеност, сушени ягоди, асоциация с мириса около обор /аграрен мирис, но в доста приятна светлина/, кожа, фъдж с шоколад, мента, свежест, какаов крем, интензивно шери влияние, което се засилва. Карамелизирани портокалови корички, сушени солени готварски подправки, спиртност, какаов десерт, канела, дъвка с мирис на тъмен плод, захарен памук. С вода – още кола, тъмни плодове, карамел, шери, пикантност, сладост, опушеността спада, евкалипт. С още вода – клечка кибрит, шоколад, карамелизирана ябълка, слаба опушеност. Вкус – интензивен, дори агресивен. Прах, пепел, чили, сериозна пиперливост, сериозна опушеност, отново спомен за кола. Отприщва слюноотделянето, винени нотки, кафе, но без осезаема горчивина, препечен крем брюле. С вода – мощна сладост, пиперливостта спада значително, шери нотки, карамел, тъмни плодове. С още вода – сладост, червени и тъмни плодове, пикантност, орехов ликьор. Финал – среден, какао, цитрусова кора, сладост, отново прах, сгряващо усещане, свеж тревист мотив, червени и тъмни плодове /боровинки, череши и ягоди/, малц, слаба киселинност, тъмна сладникава бира, нотки тъмен шоколад. С вода – дървесност, танини, но съчетани със сладост, шоколад, чили, спомен за концентрат от тъмни плодове. С още вода – шери, свежест, мандарина.
 
 Оценка: 90/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: по спомен бе над 100 паунда.
 
 В обобщение: млада шери бомба със силно опушено влияние.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии