Dark Mode On / Off

BenRiach 15 y.o. single malt whisky, Sauternes cask finish

 Някои обичат да спортуват, други да почиват до по-късно, а аз предпочитам да дам начало на съботния ден с нова статия, която да ви прави компания със сутрешните или следобедни кафета или други храни и напитки. Ще ми се написаното да послужи като приятен съпровод на предстоящите почивни дни и поне в някаква степен да успее да ви разсее от ежедневните грижи. Тази роля поверих на 15-годишния Бенриах /BenRiach/, произлизащ от едноименната дестилерия в Спейсайд, който съчетава алкохолните достижения на Новия и Стария свят. С това искам да кажа, че малцовото уиски отлежава първоначално в бурета от бърбън, след което изкарва заключителния си „обучителен стаж“ в бурета от френско вино /сотерн/, служили на винената индустрия от Бордо. Практика, която хората от дестилерията често са прилагали в близкото минало и с други техни уискита.
 
 
 Може би ви прави впечатление, че пропускам редовете за историята на марката и директно насочвам вниманието ни към качествата на самия продукт. Ако следите блога, било с абонамент за публикациите тук, които да получавате на електронната си поща, било влизайки периодично в него, знаете, че наскоро /преди една или две статии/ писах за друг представител на Бенриах, където простронно разисквахме миналото `и. Историята на производителя може да откриете и през раздела с дестилериите, намиращ се на заглавната лента над статиите, затова в днешния материал ще концентрирам отзивите си в няколко абзаца и четири прилични снимки, които нямаше да бъдат възможни, ако приятел не бе споделил бутилката си с мен /Наздраве, Младене!/, за което му благодаря.
 
 
 Комбинирането на зърнен алкохол /ечемично/ с винени бъчви от сотерн не е непозната технология на отлежаване на шотландския скоч и в блога вече съм описал няколко благинки, заложили на френските бурета от Бордо /под статията ще намерите линк към материалите за Edradour 1985-2007, Arran Sauternes finish, а през търсачката или етикета „sauternes cask finish“  ще намерите и ревюто на Glendronach 12 y.o. Sauternes finish/. Тези бъчви са скъпи, което предопределя и по-рядкото им използване. За сметка на това, спиртът, положен в тях придобива привлекателни нежни плодови нюанси и интересна пикантност, дължаща се на френския дъб в случаите, когато буретата са направени от такъв.
 
 
 Другите отличителни черти на Бенриах 15 сотерн каск финиш са превърналите се в стандарт за политиката на дестилерията липса на добавен карамел е150 и отсъствие на студена филтрация. Алкохолното съдържание е 46%. И след толкова приятни новини е ред на една по-тъжна  – уискито вече не се предлага. Ако не се лъжа, от него бяха пуснати няколко хиляди бутилки и преди две или три години компанията-собственик взе решение да преустанови производството му.
 
 Аромат – интензивен спомен за мириса на пакетче със сушени плодове, най-вече екзотимни плодове като банани, манго, папая, ананас, праскови, жълто грозде, пъпеш. Мирисът носи асоциация с ванилия, дървесност и свежа тревистост, която по нещо ми напомни на пот стил уискито Redbreast 15 y.o. Долових още нотки пудра захар, масленки, плодов бонбон, джинджифил, фъдж, крем брюле, плодова тарталета, сладко от жълт плод с накиселяващо усещане /манго/, печени круши или жълти ябълки, жълти стафиди, а след минути се долови и приликата с карамфил и захарно петле. Плодовите нотки се доразвиха. С вода – сладки плодови тонове, спомен за тестен продукт с лимонена есенция и доза свежест. Вкус – джинджифил, масленост, щедра сладост, дървесност /чувство на трохи/, ванилов крем, нюанс на жълт плод, сладникав цитрус, отприщва слюноотделянето и се усеща интензивно. Нотки чили и пипер, бонбони виолетки и далечна асоциация с ирландското pot still уиски. С вода – сладост, слабо нагарчащи ядки и по-тиха пиперливост. Финал – среден, слаби танини, дървесност, пикантност, сладост, зряло жълто грозде, жълт плод, намек за сладникав цитрус, нотки праскови, асоциация с бърбън, ръж и карамфил. С вода – танини, сгряваща пикантност.
 
 Оценка: 86-87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: беше около 90 лв.
 
 В обобщение: плодово уиски, носещо усещане за пролет. Влиянието на бъчвата също е отчетливо.      

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии