Dark Mode On / Off

Glen Garioch 1991, 23 y.o. single malt, cask strength whisky, Sansibar

 
 След като в предишната статия ви представих официалната версия на Глен Гири /Glen Garioch/, отлежавала изцяло във винени бъчви от бордо, днес „ще обърна другия край“ и ще ви срещна с изцяло бърбън отлежал дестилат на същата дестилерия, бутилиран от независима компания, която е закупила бъчви с произведеното през 1991г. малцово уиски. Не разполагам с цялата бутилка, за да я представя в поредица от кадри, тъй като не е моя, а мострата за ревюто получих от приятел /Наздраве, Стан!/, който направи и заглавната снимка. След като уточних кой е шотландският производител, нека внеса яснота и по отношение на фирмата-бутилировач, предлагаща 23-годишното едномалцово уиски като част от своето портфолио. Тя се нарича „Занзибар“ /Sansibar whisky/ и произлиза от … Германия.
 Може би добре знаете, че Занзибар е курортен африкански център в индийския океан с красиви плажове и пейзажи. През 2012г. в Германия обаче е основана компанията-бутилировач „Sansibar“, ръководно място в която заема Йенс Древиц. Идеята за подобно начинание хрумва на приятел на Древиц, Карстен Ерлих – движещата сила зад уиски феста в Лимбург, който я представя на Древиц и двамата полагат основите `и. Името е вдъхновено от известен ресторант на остров Зилт, разположен близо до Дания, където Древиц и Ерлих предлагат своите уискита /този сайт ползвах като източник/.
 Гамата на „Занзибар“ включва редица версии на шотландски дестилерии, сред които попада и бутилираното пред 2014г. Глен Гири, което ще опиша след минута. Уискито е пълнено само от една екс-бърбън бъчва, от която са напълнени 288 бутилки, без разреждане с вода /cask strength/ при 51,7% алкохолно съдържание. Цветът му е натуралният и то не е студено филтрирано – тези му характеристики са отразени на задния му етикет и ги видях онлайн.
 Аромат – осезаема плодова сладост, усещане като от печени ябълки, пикантност, дървесност, ванилия, лек тъмен нюанс, намек за екзотични плодове, сгряващ. Остави усещането за плодова салата с екзотични плодове, фъдж, карамел, лайм, лимон, мед, джинджифил, спомен за карамелизирани орехи, крем брюле, крем шампанско, зелени и жълти круши, ябълков щрудел с канела и пудра захар, светло грозде. В определена степен ми напомни на ромова есенция, на стафиди киснати в алкохол. След минути споменът за плодове и ванилията/ дървесността се доразви. Оставя слабо накиселяващо усещане като от накиселяващи ябълки и сушени кайсии. С вода – свежест, плодова сладост, лимон, нотки ванилия, ванилов крем, сушени подправки. С още вода – зърно и нотки свеж плод. Вкус – интензивен и сгряващ, сладък, предлагащ интересна дървесност, както и спомен за препечено. Долавих прилика с прах, восък, лимон, бадеми и амаратето. С вода – сладост, чили, дървесност, ванилия, накиселяващ плод и слаби танини. С вода – бонбони виолетки. Финал – среден, нюанс на цитрусова кора, мед, масленост, не особено сладък. Долавя се свеж плодов мотив, нюанс на восък, пикантност и дървесност. С вода – цитрусово нагарчане, грейпфрут, пикантност и дървесност. С още вода – слаба горчивина.
 Оценка: 87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: неизвестна.
 В обобщение: вкусно уиски с ясно изразено дървесно влияние и плодов облик.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии