Dark Mode On / Off

The Old and Rare Whisky show Plovdiv

 
 Не знам дали ви прави впечатление, но есента тази година е необичайно топла и приветлива. Може би и преди е било така, но краят на октомври блесна като августовско слънце. Трезвомислещите, както и метеоролозите, със сигурност биха дали съответния отговор на какво се дължи тази „аномалия“. Аз обаче съм заклет малцофил и откривам истината другаде. Само преди ден в София завърши традиционния вече Whiskey fest, който този път пропуснах. Имах идеята да го посетя, но взех това не до там приятно решение по чисто обективни причини – събиране на сили и средства за предстоящия първи за България уиски сбор „Old & Rare Whisky show, Plovdiv“, тук е сайтът на събитието, който ще се проведе между 09.11.2018г. и 11.11.2018г. Домакин ще бъде хотел „Империал“, в частност площта на деветия етаж, където се намира и любимата на мнозина, включително и на мен, „Уиски библиотека“ /The Whisky Library/. Какво отличава този фест от другите, които заемат своето място в уиски календара?
 Нека започнем от името му. „Уиски шоу Стари и Редки“. На български превода му не звучи така привлекателно, но исках да дам възможност на всеки да вникне в същината му. Точно така, акцентът при този фест ще се постави върху редките и/ или стари уискита. Идеята е под покрива на „Империал“ в няколко дни среща да си дадат вносители, колекционери и ентусиасти, които да опитат по-непознати или недостъпни уиски заглавия. На останалите тукашни събития се откриват такива, но покрай тях се промъкват и не до там луксозни марки и дестилати. Това е разбираемо, тъй като тяхната потенциална аудитория е по-широка и включва и все още не до там навлезлите в уиски света. За да илюстрирам какво точно се има предвид под „редки“ и „стари“ ще вметна, че по време на тридневния форум на наше /ние с Яна ще бъдем там/ разположение ще бъдат някои интересни версии на Макалън /Macallan 10 y.o. cask strength, Macallan 30 y.o. single malt на компанията „Hunter Laing“ и Macallan Reflexion/, на Глендронак /Glendronach Grandeur 25 y.o./, Бенромах /Benromach 35 y.o., Benromach 40 y.o./, Балвени и Гленфидик /Balvenie 30 y.o., Glenfiddich 30 y.o./, Лафройг /Laphroaig 32 y.o. single malt whisky и Laphroaig 25 y.o./, Джура /Jura 1975/, Брухлади /Bruichladdich 21 y.o./, Бунахабън /Bunnahabhain 25 y.o./ и още много други, пълният списък с които е качен вече на сайта на мероприятието. Мощна селекция.
 Приятно впечатление ми направи и факта, че организаторите са вписали и цените на съответната мярка уиски за всеки един ботлинг. Ще се разливат по 10 мл. /количество, превърнало се в стандарт за сродните фестове от серията „Whisky Show“ във Великобритания/, като под всяко уиски е посочена стойността на тези милилитри и така всеки може да си направи предварителен разчет колко средства ще са му необходими.
 За да получите достъп до зоната на шоуто ще се нуждаете от входен билет. Предлагат се различни по вид и стойност – еднодневен за петък и неделя от по 40 лв., съботен на стойност 50 лв., тридневен на цена 110 лв., както и комбинирани за два от дните петък + събота или събота + неделя за по 80 лв. Без значение от това кой билет ще предпочетете, всеки посетител ще получи един уиски кредит на стойност 10 лв. /цените на дозите уиски варират между 3 и 150 лв./, дегустационна чаша и достъп до храните, които ще се сервират всеки ден.
 Планирани са и две уиски презентации на Джим Мъри – авторът на „Уиски библията“, която всяка година подлудява нашата световна общност на малцофилите. Цените на класовете му са 60 и 140 лв. и ще се проведат в бара „The Whisky Library“.
 Надявам се да се видим с част от вас през следващата седмица.
 Наздраве, приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии