Dark Mode On / Off

Mortlach 21 y.o. single malt whisky

 Мортлак или Мортлах е шотландска дестилерия, намираща се в градчето Дъфтаун, в което бяхме отседнали с Яна през изминалия чудесен майски трип до Шотландия. Mortlach е име, което стои в основата на бленда Джони Уокър и най-вече на 18-годишната му версия. Дестилерията не е отворена за посещения от туристи. Понастоящем се притежава от компанията Диажио /Diageo/, която за нещастие по мое мнение я отдалечава от запалените уиски ентусиасти като мен, превръщайки я в подобие на Макалън. За сведение, 0,5 мл. официална версия на Мортлак се търгува в TWE /The whisky exchange/ за 180 евро. Говорим за действащата дестилерия, чийто 18-годишен дестилат не може да бъде определен за изключително стар и рядък. Казвам ви това, за да разберете колко важни в света на уискито са компаниите – независими бутилировачи, като Gordon & MacPhail, Signatory, Douglas Laing, Wemyss и т.н., които бутилират и предлагат от свое име далеч по-интересни и достъпни еквиваленти на официалните версии, ако изобщо такива съществуват. Благодарение на труда на хората от Гордън и Макфейл мога да ви представя уискито от снимката – Mortlach 21 y.o. single malt whisky. Но преди това малко предистория.
 
 Вече съм писал за престоя ни в Дъфтаун. Още в първите минути след настаняването ни попаднах в местния магазин, който разполагаше с рафтове с уиски, каквито не съм виждал и в най-реномираните тук. И точно на това прекрасно място открих бутилката от горната снимка. Струваше незначителните 71 паунда /незначителни на фона на безобразната цена на официалните ботлинзи на дестилерията/ и веднага го грабнах. Това е оферта, която не се пропуска.
 
 До тук добре. Освен с хубави магазини Дъфтаун може да се похвали с не по-малко апетитни барове. Пъбове ми звучи обаче по-удачно. Говорим за дървен бар, нещо за ядене и доста повече за течно консумиране. И как да бъде по друг начин, когато в Дъфтаун има 6 функциониращи дестилерии и още три затворили назад в миналото. Количеството малц трябва да се види лично. И да се опита малка част от него. Колкото и да ценя уискито като красиво занаятчийско творение, повече ценя здравето си. Затова в Шотландия опитах 8-9 уискита, отделно от предлаганите в дестилериите. Гърба ми покри именно Яна, която се ангажира с дегустацията на 7-8 течни чудесии. Знаете, тежка работа, но някой трябва да я свърши. Освен с опитването им, Яна се зае и с описването им, за да мога да ви ги представя. Първото уиски, което описвам чрез нейните думи и възприятия е именно Mortlach 21 y.o. single malt. Докато тя го подлагаше на изпитателен анализ помня, че боричках Macallan 18 y.o. sherry, 2016, който не ме впечатли с нищо, противно на очакванията от цената му /със сигурност над 200 паунда, а някъде му търсят и 300/. Неписано правило е, че себеуважаващите се независими бутилировачи не добавят карамел E150, за да манипулират цвета. Ситуираните в Елгин Гордън и Макфейл са част от този малцов орден и не боравят с излишни краски, а оставят натуралният облик на благинката да говори сам за себе си. 21-годишният Мортлак е толква тъмен заради отлежаването си в бъчви от шери първо и последващо пълнене. Течността е студено филтрирана и е бутилирана при 43%. Няколко процента преимущество на алкохола над водата в повече нямаше да са излишни, но и така бутилката си е находка. Аромат – приятна пикантност, мирис на подправки, солена нотка, пикантни ядки, бирени фъстъци, кисел нюанс, малини, малиново сладко, червени къпини, нар, дървесина, черешови нотки, мирис на лавандула, пикантни оризови ядки, кайсии, праскови, ванилия, яйчен крем, медено-стафиден аромат, стафиди киснати в алкохол. С вода – плодови желирани бонбони, екзотични плодове – нар, манго, пъпеш. Спомен за кожа и тютюн. Мармаладена сладост. Вкус – приятно сгряващ, пикантен, леко суховат, мая, дървесност, мармалад от червени плодове, киселееща нотка като от кисели червени плодове, касис, къпини. Сладост, асоциация с плодово прясно мляко с кайсиев вкус и червени плодови нюанси. Финал – траен, слаба сладост, дървесност, танини, пикантно сгряващ, черен пипер, сушени плодове, стафиди, карамелизирани праскови, пикантни подправки. С вода – плодова сладост, сгряващ, маслен мотив, плодове киснати в масло, мая, яйчен крем, жълти плодове и крем карамел.

 Оценка: 88-89/100.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии