Dark Mode On / Off

Glen Moray 10 y.o. Chardonnay cask matured single malt whisky

 Ако пътувате в посока Инвърнес – Абърдийн с автобус № 10 или 11 е напълно вероятно да сте в рая за всеки малцофил забележите дестилерията Глен Морей /Glen Moray/ в началото на градчето Елгин /Elgin/, което представлява добра отправна точка при планувано песещение на уиски пегиона Спейсайд и намиращите се в него десетки производители. Казвам го от личен опит – само преди няколко седмици преминахме в непосредствена близост до дестилерията, но тъй като не разполагахме с необходимото време се наложи да я пропуснем. Но за да се реванширам, реших да опитам бутилката с малцовия `и нектар, която имах под ръка. Това бе и първото ми ревю с новата чаша /казва се Neat glass/, която също закупих от магазина на „Gordon & Macphail“ в Елгин. По-интересното е, че това бе и първото ми уиски представяне за последните две седмици – след Шотландия си дадох кратка почивка, след която прихванах вирус и така достигнах до две седмици въздържание /приятелски съвет – правете и го вие, независимо, че може и да не усещате влиянието на спирта/. По този начин организмът си почина от алкохола, а се надявам да съм дал заслужената отмора и на носа и вкусовите си рецептори, които могат да се „уморят“ и да привикнат с облика на уискито. Да не забравяме, че дегустациите ми са хоби и страст, а не работно задължение.
 
 Глен Морей не се ползва с реномето на супер-мега-гига колекционерски или награждаван бранд, по какъвто начин се рекламират други производители. По-скоро е известен като малц, формиращ или запълващ блендове заради плодовия си характер и достъпен облик. Може би все още не сте попадали в България на бутликта с него, тъй като не се предлага в големите вериги, но ако го видите – дайте му шанс. За цената си предлага завидно качество и си струва покупката. От компанията-собственик пуснаха на пазара няколко нови представителя без означение на възраст, но освен тях тук може да откриете 12-, 16- и 25-годишен едномалцов дестилат /Glen Moray 16 и 25 y.o. вече съм ги представял в блога/. И за да добиете по-ясна представа за продуктите на дестилерията, имайте предвид, че тя често залага на цялостно или частично винено отлежаване на уискито си.

 Понастоящем у нас се внася Glen Moray Chardonnay cask finish. Това е уиски, което е различно от това, за което пиша днес. Отликата е в технологията на отлежаване и във възрастта. Новият ботлинг не носи години и прекарва само известна част в бъчвите от шардоне, което ще предопредели и по-слабото винено влияние върху алкохола. За разлика от него, аз описвам 10-годишен дестилат, който цялостно отлежава в бъчви от шардоне, което подсказва, че виното и дървото биха имали по-съществено въздействие тук. Самото уиски е бутилирано при 40% алкохолно съдържание, с подсилен цвят е и е студено филтрирано. Цената му на запад е под 30 евро, докато на мен тук ми излезе около 40 лв.

 

 Аромат – дървесина, мед, зрели жълти плодове, карамелизирани плодове от сладкиш, малц, мая, зелена тревиста нотка, ванилия, фъдж или лакта, слаба пикантност, цитрус, цитрусова кора, портокалови сладки или портокалови резенки, винено влияние, желирани жълти плодови бонбони, безалкохолна напитка с мирис на манго/ ананас/ каисия или праскова. Спиртност не се долавя, може би и заради спецификите на чашата. Долових още жълти стафиди, свеж „пролетен“ плодово-меден мирис, обилна сладост, нотки бял шоколад, череши, киснати в алкохол, круши. В някаква степен плодовият му облик ми напомни на уиски, прекарало време в бъчви от мадейра. С вода – повече цитруси, лек солен нюанс, намек за тъмен плод и лимон. Вкус – мед, цветя, тревистост, дървесност, слаба пикантност, плодови бонбони, зряло грозде, джинджифил, сладък цитрус, свежест, нотка лешници. С вода – разми се. Сладост, плодов мотив и бонбони виолетки. Финал – следен, слаби танини, мед, восъчна пита, свежи жълти плодове, свежест, малц, нежна пикантност, винена нотка, сладост, заменена от сухота, цитрус със слаба горчивина и слабо нагарчащи ядки, появяващи се след второто отпиване. още свежест и тревистост, която в някаква степен ми напомни и на смесено уиски. С вода – малц и ядки.

 В обобщение: лесно за консумиране уиски с явен плодов мирис и повече дървесност при вкуса и финала. Струва ми се доста подходящо за по-топлите дни. На мен ми хареса повече без вода.  

Публикация, споделена от Vladimir Georgiev /Vlad/ (@whiskeytemple_vladimir) на

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии