Dark Mode On / Off

Уиски новини #8

 Преди известно време бях захванал една инициатива в блога, която целеше да ви представя новите дестилати, пускани на пазара. И след като за дълго не бях писал нищо по темата, днес реших да нахвърлям няколко реда за последните новости от света на уискито.

 1. Ирландската компания Тийлинг представи два стари дестилата – Teeling 24 & Teeling 33 y.o. single malt whiskey.

източник: www.thewhiskybusiness.com/


 През първите 70-80 години на 20-ти век ирландската уиски индустрия почти изпада от световната сцена, по причини от различно естество. Едва от началото на 90-те години започна да се съвзема, която тенденция продължава и в наши дни, израз на която са новооткриващите се дестилерии в страната на леприконите. Може би най-силният негатив на кризата от средата на 20-ти век се свежда до наличието на само няколко дестилерии, способни да предложат наистина старо уиски. Една от тях е тази на Куули /Cooley/, която е основана в края на 80-те години на 20-ти век от рода Тийлинг. Сега синовете на основателя притежават своя дестилерия в Дъблин, носеща името на тяхната фамилия. Продукцията им все още е доста млада, но преди години са закупили достатъчно количество отлежало уиски от Бушмилс, като са запазили и бъчви от Куули, понастоящем част от семейството на Бийм-Сънтори, които сега предлагат под името „Teeling single malt“. Поредните две уискита, които представиха са 24- и 33-годишно, носеща препоръчителна цена съответно от 300 и 3500 евро. Teeling 24 y.o. /пуснати са общо 5000 бутилки/ отлежава в комбинация от бърбън и винени бъчви от сотерн. На уиски феста успях да го опитам и мога да кажа, че уискито е чудесно. Представянето му е налично и в блога /потърсете го в раздела с етикетите/.

 Тееling 33 y.o. е „друга бира“. Общо са произведени 275 бутилки, а течността е отлежавала изцяло в бъчви от бърбън. След 33 години стареене, уискито носи алкохолно съдържание от 42,9%. Цената му обаче е плашеща – 3500 евро. Вярно е, че не се сещам за друг толкова стар ирландски ботлинг, но 7000 лв за бутилка ми се струва прекалено.


източник
 2. Chivas Brothers/ Pernod Ricard представиха първото си смесено малцово уиски – Chivas Ultis.  

 Свикнали сме да асоциираме марката „Шивъс Рийгъл“ с уискита, включващи малцово и зърнено уиски. Ултис обаче представлява смес единствено от малцови дестилати, произлизащи от притежаваните от Перно Рикар шотландски дестилерии / тези на Tormore, Longmorn, Strathisla, Allt A’Bhainne и Braeval/. Уискито не носи означение на възраст, навярно е с подсилен цвят и е бутилирано едва при 40%. За сметка на това, цената му достига 200 долара в САЩ.

 3. Шотландската дестилерия Боумор /Bowmore/ анонсира последното 50-годишно уиски от серията „Черен Боумор“.

 Уискито, дестилирано през далечната 1964г. е прекарало цели 50 години в бъчви от шери олоросо, първо пълнене в легендарния склад „Vault 1“ . Произведени са едва 159 бутилки, всяка при алкохолно съдържание от 40,9% и цена от 16 000 паунда. 


 4. Нов Бушмилс на хоризонта – Bushmills Port cask reserve

 Новото попълнение на притежаваната от Куерво дестилерия се нарича Port cask reserve и е отлежавало изцяло в бъчви от порто руби. Бутилирано е при 40% алкохолно съдържание и струва около 100 паунда, което си доста сериозна цена за продукт без посочена възраст и толкова нисък градус. Ботлингът обаче не е предназначен за нас, а за магазините в летищата, където вече се предлага подобен Бушмилс, при който портото е заместено от друго подсилено вино – шери олоросо.



 5. Шотландският независим бутилировач „The Lost distillery company“ ни подготвя за коледните празници с Jericho Christmas pudding blended malt whisky. 

 От около година в България вече се предлагат продуктите на компанията „The Lost distillery“, които, казано просто, представляват смесени шотландски уискита, при които не се сочи източника на уискито или вързастта му, а се търси ароматен или вкусов профил, съответстващ на стила на отдавна затворила дестилерия. „Джерико“ /Jericho/ е един от тези дестилати, но производителя му го променя с оглед коледните празници, напасвайки профил, който да създава асоциации с кулинарните аромати от това време на годината. Уискито носи странния алкохолен градус от 44,8 % и препоръчителна цена от около 50 паунда. Не знам дали ще бъде налично тук, но скоро се надявам да ви представя продукт на компанията в блога.








 6. Macallan Double cask 12 y.o. single malt whisky & Macallan Edition N 2 single malt whisky. 


 Отдавна не се беше случвало реномираната шотландска дестилерия Макалън да представи ново уиски, носещо означение на възраст. Преди няколко години тази практика бе заменена или сведена до минимум, като актуалните до момента дестилати, баха заменени от такива с цветова ориентация на имената. В края на миналата година, първоначално за източните пазари, а от тази и спрямо останалата част на света, дебютира новият 12-годишен представител, известен и като „Double cask“, бутилиран при 40% и отлежавал в бъчви от шери от американски и европейски дъб. Цената му в Европа е около 60-70 паунда, но кога и дали ще се появи и в България все още не знам.


 По-интересното за мен ново уиски е Macallan Edition N 2, който не посочва възрастта си, но пък е бутилиран при завидните 48,2% алкохолно съдържание. При създаването му е потърсено съдействието на видни кулинари – братята Рока, собственици на ресторанта „El Cellar de la Roca“, които са подбрали бъчвите /от американски и испански дъб/, отговорни за профила на уискито. Към тях се е присъединил и мастър дестилъра на Макалън, Боб Далгарно, който също е избрал няколко бъчви, които после е смесил с тези, посочени от Рока, за да се получи новия член от семейството на компанията. Както сами виждате от снимката по-горе, успях да се докосна до него и скоро ще ви го представя. В България цената му е около 150 лв.


  

източник




 7. За първи път в историята си шотландската дестилерия Highland Park представя уиски, отлежававо в бъчви от подсиленото вино порто, носещо огненото име … „Огън“ /Fire/.


 Уискито е 15-годишно и е бутилирано при 45,2% алкохол. Отлежавало е изцяло в използвани вече бъчви от порто. Комбинацията от пушек и порто ми звучи интересно и бих го опитал, но цената не е от най-приемливите – 190 паунда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии