Dark Mode On / Off

Crested Ten blended irish whiskey

 

 Набирам скорост, с която навлизам в последната от поредицата статии, пропити с пот /жега е/ и дъх на ирландско уиски. Днес, в този час, минута и секунда поставям началото на края в тази серия, в която ще ви поговоря за едно по-слабо известно уиски на ирландския гигант Джеймисън – Crested Ten blended irish whiskey.
 
 Crested Ten остава встрани от широколансираната гама на Джеймисън, независимо че историята му започва още през 60-те години на 20-ти век и се свързва с герба на рода Джеймисън, за които се твърди, че някога били пирати /неслучайно в червеното поле има изобразен и кораб/. Въпреки наличието на думата „десет“ /Ten/ в името на уискито, то не е 10-годишно, а е с няколко години по-младо /някои го определят за 6,7-годишно/. По подобие на стандартния Jameson Original, Crested Ten е смесено уиски, което включва два компонента: по-голям процент зърнено уиски /царевично/ и т.нар. „single pot whiskey“, представляващо уиски, получено в резултат на дестилация на покълнал и непокълнал ечемик /практика, присъща само на ирландците/. За нещастие течността е бутилирана при 40%, с подсилен цвят е и е студено филтрирана. Благинката е тройно дестилирана и основно отлежава в многократно използвани бъчви от бърбън, като се твърди, че има частично стареене и в шери дърво.
 
 Цената, за която аз го намерих бе около 30-тина лева. Как се случи всичко? В началото на 2015г. с компания посетихме заведение в Шумен и там се намираше и тази бутилка. Беше неотворена и скучаеше на бара. Но не за дълго. В началото на 2016г. реших да го ревюирам и се върнах в заведението, където бутилката стоеше в състоянието, в което я оставихме. Оказа се, че собственикът /може би управителят/ я беше отворил за нас преди време, а и бе наясно с какво са занимавам и ми я продаде на доставните цени, за което му благодаря. 
 
 Може да срещнете информация, че предлагането му е ограничено почти изцяло само до територията на Ирландия, с което някои търговци биха оправдали по-висока цена. Максимумът, който аз бих платил за него е между 30 и 40 лв. По-високата е неоправдана. И за финал – Jameson ребрандираха част от продуктите си и понастоящем бутилката изглежда по различен начин и носи името „Crested“. 

 

 
 Аромат – свежа цитрусова нотка, сладост, лимон, лека киселинност, тревистост, ядки, свежест, спиртност, ванилия, карамел, свежи ябълки, праскови, лимонови сладки, плодова дъвка, нуга и слаб шоколадов спомен. Доминираща е свежата нотка и свежите плодове. Постепенно долових дървесност, нотка кафе, макар и много слаба, както и спомен за банани. С вода – описаното по-горе се проявава и тук, но някак избледняло. Откроиха се повече зелени билки, жълти сливи, още цитрус и спомен за бърбън. Вкус – сладост, слаба пикантност, масленост, свежи жълти и зелени плодове, спомен за кайсии, орехи, нищожна горчивина. Спиртността е сведена до минимум, а при второто отпиване, след като задържах повечко течността в устата открих по-силна пикантност и повече сладост. С вода – сладост и свежест. Финал – къс до среден, лек, слабо сладък, ядки /печени орехи/, слаба пикантност, свежест и зелени и жълти ябълки. Отсъстваща горчивина. Флоралните щрихи се засилват, като долових и спомен за сладникаво бяло вино. С вода – сладост, ядки и още асоциации със свежи плодове.
 Оценка: 83-84/100. Цена: около 30 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии