Dark Mode On / Off

BenRiach 12 y.o. Sherry wood single malt whisky

 

 Дойде сезонът на вкусните домашно приготвени сладкиши, цитрусите и сушените плодове. Добавете щипка канела, медена сладост и спомен за киснати в алкохол череши и вече може да подредите празничния вкусов пъзел, който се припокрива с характера на вкусното уиски от снимката. Благинката е 12-годишният Бенриак /Бенриах/, отлежавал в бъчви от шери олоросо и педро хименез, за да може в тихата и свята нощ на 03.12.2015г. да бъде опитан от моя милост.

 
 Може би вече са ви попадали статии, в които уискитата, отлежавали изцяло или частично в бъчви от шери се описват като носещи спомена за коледен сладкиш. Десертът не се обозначава конкретно, но в представите ми е подобие на вкусния коледен щолен, преливащ от вкусотии. Това сравнение не е случайно. Действително, шери уискитата, както и тези, отлежавали в бъчви от порто и мадейра, носят този празничен дух, навяващ асоциации с пълна трапеза, задължителта част от която са гореизброените съставки. На какво се дължи това? Първо, на алкохолът, съхраняван в тези бъчви преди уискито. Ако говорим за виното шери /олоросо или педро хименез/ е хубаво да знаем, че именно от него уискито наследява споменът за сушени плодове и мед, а в зависимост от вида на бъчвата /европейски или американски дъб/ – и пикантност или мед и масленост. Уискито, което ви представям не прави изключение. Имайте предвид, че бележките ми са формирани въз основа на доза, която налях веднага след отваряне на бутилката и с времето под влияние на въздуха профилът на уискито ще се доразвие. И като споменах уиски да допълня: има натурален цвят, не е студено филтрирано и е 46-градусово.

 Аромат – първото, което ми направи впечатление е силната му сладост като от сладко от череши и от червени плодове, киснати в алкохол. Носеше се и далечен спомен за бърбън и ферментиращи плодове /основно кайсии/. Ще ме разберете ако сте отваряли капака на съд с джибри във ферментация. Мирисът е силно плодов, като поне в началото следите от олоросото поне за мен не бяха толкова видни – липсваше спомена за тъмните сушени плодове, кожа/тютюн и нотки кафе. За сметка на това долових и мирис като от шкаф и такъв от плодов мармалад. В началото ме лъхна „взривната вълна на плодовата бомба“. Тъй като уискито изисква време, за да се отвори го оставих в чашата между 45 и 50 минути, в които допълвах палитрата му. Постепенно се появиха по-тъмните нотки, само за да се допълнят от такива от сметанов крем с ванилия /готварска сметана/ и от сладко от круши. Към тях бих добавил и асоциация със сладки „масленки“ /арменски сладки с локум/, повече сладост и слаба спиртност. Мирисът носи и доза свежест. По-късно се появи и нотка пикантност под формата на смлян черен пипер, гъст тъмен плодов сок, компот от вишни и карамел. Вкус – пикантен, като липсваше горчивина, характерна за европейските дъбови бъчви, съхраняващи шери. Това, ведно с нотките при мириса ми даде повод да предположа, че шерито е съхранявано предимно в бъчви от американски дъб. Появи се още спомен за сушен плод, масленост, спомен за шерито като вид подсилено вино, свежа плодовост и „нещо минерално“ /не знам как да го обясня/. Едва при втората глътка се появи горчивина, но бързо бе заглушена от сладостта, съчетана с шери нотките и пикантността. Финал – среден до траен, не е толкова интензивен, колкото при други шери отлежали уискита /визирам тези, прекарали дълъг период на стареене в бъчви от шери-първо пълнене, при които е трудно да говорим и за нещо различно от шери нотки/. Носи масленост, сладост, спомен за мед и усещане за печени с малсо ябълки и круши, гарнирани с няколкото капки мента, както и за свеж плод. Послевкусът след второто отпиване стана по-присъщ на шери уискитата, сгряващ, носещ гамата на тъмните сушени сливи, но горчивината, която се появи за кратко при вкуса изчезна. 
 Оценка: 86-87/100 към този момент. Цена: около 68 лв.

 В обобщение: комплексно, богато уиски, при което всяка изминала минута засилваше влиянието на шери олоросото, без обаче да заглушава първоначалните нотки, които описах в началото. Предстои ми последващо ревю след време, за да видя как ще се развие благинката под влиянието на въздуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии