Dark Mode On / Off

Johnnie Walker Swing blended whisky

 

 Неделя се оказа чудесния момент за поредната статия в Храма на уискито, този път с N 280. Слънцето лъжливо светеше, за сметка на неприятния шуменски вятър, който беше съвсем откровен в желанието си да ни простуди. И за да избягаме от него влязохме в едно от топлите увеселителни заведения, където освен задължителните дози кафе с късмети предлагат и няколко вида уиски, които си струват усилията и средствата. 

 Колебаех се дали да заложа на познатия приятен Dalmore 12 y.o. single malt whisky или да избера непозната все още алтернатива, която освен като снимки във Фейсбук да ви предложа и като статия тук. Хрумна ми да пробвам Royal Salute 21 y.o. blended whisky, но вече бе свършил и след няколко секунди лутане из асортимента се спрях на „Люшкащият се“ Джони Уокър – Johnnie Walker Swing. Без означение на години, но за сметка на това бутилиран при 43%. С вода име цвят, но пък презентиран в красива бутилка. И не след дълго двете чаши /да, повличам в „Пиянския си кръстоносен поход“ и приятелката ми 🙂 / се озоваха пред нас.
 
 Хубавото на бутилки като тези от горната снимка е, че може да отделите часове за разглеждането им, тъй като са направени със стил. Суинг има странно дупе, наподобяващо сърце, чиято идея е да позволи люлеенето на стъклото, по подобие на бутилките с уиски, плаващи на луксозните лайнери от началото и средата на 20-ти век, пътуващи между Европа и Новия свят. 
 
 
 Това поне твърдят официалните източници от Diageo. На мен лично бутилката на Суинг многфо ми хареса и ми напомня на шише с вкусен коняк. Но тъй като започнах да се впускам в излишни естетически описания и ревюто на уискито взе да прилича на модна рубрика мисля, че е време да се концентрирам върху профила на течността.

 Аромат – карамел, карамелизирани плодове, пияни вишни, мед, щипка кафе, сладникава пикантност, сгряващо усещане, нотка ябълки, шоколад с кафе и нуга/карамел, далечна асоциация с ацетон. С времето нотките карамел се засилиха. Добавих две-три капки вода. С нея мирисът оприличих на качучино и на бонбони с кафе. Вкус – торф, слаб, но го има, сладък, маслен /мазен/, пикантен, отприщва слюнката, сгряващ, споменът за бонбони лакта. С вода – слаба солена нотка, следвана от силна сладост и лактови бонбони. Финал – среден, слабо торфен, сладникав, сушени плодове, слаба пикантност, масленост и мед, кратка горчивина, заменена от сладостта на карамелов бонбон. С вода – повече горчивина, торф и сладост. 
 Оценка: 86,5/100. Цена: между 70 и 90 лв.A photo posted by Vladimir Georgiev /Vlad/ (@whiskeytemple_vladimir) on

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии