Dark Mode On / Off

 Няма какво да се заблуждаваме – знаем си, че уиски календарът в България засега включва само няколко събития, затова всяко едно от тях буди интереса на запалените ценители, а и на много от хората, които не са отдадени на тази течност толкова силно. По тази причина смятам, че всяко едно подобно събитие следва да бъде надлежно разгласено и популяризирано. Воден от това си становище в последните седмици неведнъж споделях материали във Фейсбук страницата на „Храма на уискито“, касаещи отминалия еднодневен фест „Whisky, rum & wine“, организиран от приятелите от Optimist1, които освен представители на няколко марки уиски внасят на нашата територия прекрасния ром El Dorado, няколко вида италиански вина и ликьори.

 И за да затворя “ цикъла“ ще ви споделя какво се случи на този мини-фест. Първо, искам да изкажа благодарности към организаторите и в частност към Пепи Керемидчиев за отлично свършената работа. Събитието се проведе във Фабрика 126, което местенце за мое изумление се оказа стара фабрика, която е преустроена и се отдава като площ за провеждането на подобни събития. След влизането в нея и изкачването на два етажа вити стълби се изправих пред бяла врата, зад която се намираше мястото на феста. На входа бях посрещнат от няколко симпатични момичета /хостеси/, които след като провериха изрядността на входния ми билет ми предоставиха полагащите ми се подаръци, сред които и чашата за уиски – Glencairn, и ме информираха кога започват класовете. Няколко метра след тях, в едно по-широко помещение се намираха винените и ликьорните щандове, както и мястото, отредено на ром El Dorado, който аз много харесвам. Площта на El Dorado основно се обслужваше от изключително приветливия и дружелюбен Галин, който е и собственик на енциклопедичния сайт Bgbarman. И като споменах El Dorado си спомних, че на феста бе презентиран и 25-годишният ром El Dorado, който можете да видите на снимката.

 
 В близост бяха и щандовете на Glenfarclas, Douglas Laing и Edradour. Освен с артикули за свободна консумация тези марки уиски бяха включени и в самостоятелни мастъркласове, на които имах щастието да присъствам. Началото поставиха приятелите от Whiskyexperience.bg Наско и Ангелина, които представиха няколко интересни дестилата на марката Edradour, които аз ще ревюирам по-късно. Освен уиски ценители екипът на Whiskyexperience има онлайн магазин, в който са налични доста интересни и вкусни напитки. На снимките по-долу ще се опитам да предам част от емоцията от класа.

 

 

 
 
 
 
 Второто събитие бе това на Douglas Laing, в което бяха представени шест уискита от линията „Old Particular“. Тях също ще ви ги представя в отделни публикации, тъй като всяко едно от тях заслужава внимание. Класът бе воден от посланникът на марката – Ян Брекенс, който се оказа много приятен събеседник, при това със запас от солидно чувство за хумор. Следват малко снимки от класа и една, на която Ян и моя милост се мъчим да изглеждаме сериозни. 🙂 

 

 

 

 И последен, но не и по значение беше класът на Glenfarclas. Води го строг на външен вид шотландец, на име Иън Уилямс /дано да не бъркам фамилията му/, който също се представи на ниво. Със себе си беше донесъл едно изключително рядко уиски, което засега ще запазя в тайна до момента, в който ще го опитам и ще ви го представя. Освен различните дестилати на дестилерията, които организаторите предоставиха за дегустация, на феста бе налична и бутилка от 60-годишния Glenfarclas, който може би е едно от малкото уискита, достигнали до тази солидна възраст. 

 

 Фестът бе и повод да се срещна с колегите и приятели от варненската група, с които изкарването бе още по-приятно. Само по себе си мероприятието беше чудесно, а като към това добавим и едно мое посещение в бар Masterpiece, то крайният резултат клони към усмивка, а и към още много интересни ревюта. Кои ще са те предстои да разберем. Със сигурност няма да са обикновени. 🙂 
 Наздраве, приятели!
 Качество преди количество! 🙂 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии