Dark Mode On / Off

Whisky, rum & wine Sofia 2018

 
 С наближаването на астрономическата пролет топло и светло /по-тъмно ако заложите на ром, коняк или уиски отлежавало във винени бъчви/ ще стане и в нашите чаши. Само след две седмици с Яна грабваме раниците и поемаме за втора поредна година към хотел „Маринела“ в София, очаквайки да се срещнем с всевъзможни течни вкусотии. Причината е, че дойде ред на първия за годината уиски фест в София, означаван като „Whisky, rum & wine Sofia 2018“. Провежда се от 2015г. насам и навярно вече сте чули за него. А може би вече сме се срещали в залата. Ако ли не, то сега е времето да му посветите поне ден, защото подобен род събития е грехота да се пропускат /ако разпологате с възможност да отделите съответната сума за вход на феста и с няколко часа свободно време/. Откъде може да се закупят входните листчета?
 Събитието си има сайт – whiskyrumwine.com и на него ви очакват няколко входни варианта. Почти като в книга игра. Пропускът за двата дни за човек струва 30 лв., като срещу сумата получавате чашата Гленкирн, в която ще ви се наливат капките алкохолно опиянение, т.нар. „холдер“ за врата /готина джиджафка, която представлява нещо като ластично въже за врат или ръка, в джоба на което се поставя чашата/, рекламен каталог за напитките, 10 талона, с които си набавяте желания от вас алкохол /дозата от твърдите напитки е по 20 мл./, които може да презаредите, ако желаете. Не съм сигурен все още колко ще струва всеки нов талон и дали ще има „златни талони“ за избрани отвари. Пропускът за двама за двата дни е 50 лв., срещу което получавате всичко изброено по 2 /четири ръце, две чаши, 20 талона …/. Еднодневният билет за човек пък е 15 лв., но при него талоните са само 2. Въведен е и отделен „винен билет“ на стойност от 10 лв., който дава достъп до двата дни на феста. Водата е безплатна и е в неограничено количество /стига да не пълните басейн или язовир/, без значение по кой път сте поели.
 Щом има талони, ще има и места, където да ги инвестирате. Приблизително 30 щанда ще са на ваше разположение тази година, които ще бъдат украсени с усмихнати хора и различни напитки от целия свят – ромове от Гвиана и Куба, коктейли, уиски от Ирландия, Шотландия, САЩ, Тайван и Япония /кои точно ще разберете на феста/, специализираните чаши Ридъл /Riedel/, бира /поне така чух/. Двамата с Яна ще се намираме зад щанда на шотландското малцово уиски Гленфарклас /Glenfarclas/, посещението в дестилерията на което ни достави гига-яко удоволствие през 2017г. Около нас ще бъде и представляващия марката Иън Макуилям, който е готин събеседник, от когото можем да научим тайни от кухнята в дестилерията. Иън ще води и два майсторски класа, билетите за които също се продават на официалния сайт на феста. Единият е по-достъпен и предлага възможност да се докоснем до солидното портфолио на фамилната компания. Другият определено вдига ниво и в хода му ще се дегустират 5 високоградусни уискита на Гленфарклас на възраст между 16 и 38 години. Класът се нарича „Decades of Glenfarclas“, а бутилките за него може да видите на долната снимка. Ще издам, че са доста редки.
 Този клас ме спечели изначално и не подлагах под съмнение присъствието си там. И докато съм на темата за уиски класовете, ще ви издам една тайна. Тази година ще водя уиски сбирка, носеща името „Изборът на уиски блогъра“. Избрах пет нетрадиционни дестилати от дестилерии, на които силно симпатизирам. По различни причини, за които ще ви разкажа на 23.03.2018г., от 20.30 часа. Подборът ми включи сингъл пот стил уиски от Ирландия /Method and Madness/, финиширащо съзряването си в бъчви от кестен; уелския Пендерин порт финиш /Penderyn Portwood/; тасманийския дявол Хелиърс Роуд пино ноар финиш /Hellyers Road Pinot noir finish/; дестилирания в Мичиган, в дестилерията Journeyman, Three Oak single malt whiskey и тъмната красота на холандската дестилерия Зюдам /Zuidam/ – Millstone 12 y.o. Sherry cask. В блога вече съм писал за Милстън, Пендерин и за конкретната разновидност на Hellyers Road. Входът за сбирката/ дегустацията е 25 лв., а билетите се продават тук. Не бих си позволил да го нарека „майсторски клас“, тъй като подобно определение ми звучи не до там приятно – аз съм страстен любител и ценител на уискито, но не съм експерт, още по-малко „майстор“. Бутилките за срещата виждате по-долу.
 В рамките на двата дни са предвидени още десетина чудесни класа, сред които дегустацията на Стан Недев, в която ще се опитват редки смесени уискита от 50-те и 70-те години. Представителят на компанията „Дъглас Ленг“ /Douglas Laing/, който ще пристигне от Шотландия, е подготвил няколко срещи. По време на първата, носеща името „Delicous desserts single grain“ ще се насладим на 5 зърнени уискита от Норт Бритиш, Камбъс, Камерънбридж, Каледониан и Инвергордън. Последното уиски е 52-годишно. Подробното описание на предвидените уиски дегустации е налично на този линк. Списъкът все още  е непълен, но скоро всяко празно поле ще добие смисъл.
 Това е от мен засега. В следващите дни очаквам повече детайли, които ще споделям при първа възможност с вас. 

2 Comments

 1. Thanks for a great tasting yesterday! Enjoyed it very much. Looking forward to more of your masterclasses. Best wishes, Thomas

  1. Whiskeytemple_Vladimir

   Hi there Thomas!

   The pleasure was all mine. I'm glad you enjoyed it, even though I didn't provide English information or multimedia support of any kind.

   I'm looking forward our next meeting.

   Cheers!

   Vlad

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии