Dark Mode On / Off

Hazelburn 12 y.o. single malt whisky

 След като в предишната статия ви запознах със Springbank 12 y.o. single malt cask strength в настоящата ще ви представя друг представител на дестилерията – тройно дестилираният Hazelburn 12 y.o. single malt.


 Производството на Hazelburn започва сравнително скоро. Първият дестилат датира от 1996г. като 8 години по-късно е пуснат на пазара. Освен осемгодишният дестилат на пазара може да бъде намерен и 12-годишен, какъвто е и дегустираният от мен. Името на продукта е вдъхновено от дестилерията Hazelburn, затворила през 1925г. Специфичното при това уиски е, че малцът се суши изцяло на горещ въздух и не се ползва торф. 

 
 Какво открих по време на моята дегустация? Отваряйки бутилчицата открих нещо, което ми изненада – лек торфен аромат и то от островен тип. Освен това долових и тревисти нотки, аромат на препечено и сладка „парфюмираност“. Вкусът без вода бе пиперлив, меден, като носеше и спомен за нещо прегоряло. След добавяне на вода усетих ядки /бадеми/ и сушени плодове. Послевкусът бе траен, пикантен и леко горчив, а с добавянето на вода горчивината се засили, като изпъкнаха и ядките. Забравих да спомена, че добавянето на вода замъти уискито и ми се стори, че видях дребни частици в течността, което ме наведе на мисълта, че уискито не е преминало през студена филтрация. 


 Оценка няма да дам. Странният „морски“ аромат/ лек вкус и финал ме озадачи и ще повлияе на оценката ми. По тези съображения ще се въздържа от оценка. Цената в Европа се движи около 45-50 паунда. В България все още не съм го виждал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии