Dark Mode On / Off

Penderyn Bryn Terfel Welsh single malt whisky

 

 Само преди около година по това време няколко приятели от Ямбол бяха решили да проведат първата независима уиски сбирка в града – такава, която не е инициатива на определен вносител, презентиращ своите продукти, а уиски среща, която има за цел да представи разбиранията на един уиски ценител, какъвто съм аз. Ще спестя изброяването на всички замесени малцови другари, за да не пропусна неволво някой от тях – ако четат статията, знаят, че визирам именно тях. Та, по някое време през ноември 2019г., ако не бъркам, тези колеги-алкохолози ми писаха с предложението да представя по моя си начин няколко благинки, като част от тях бяха подбрани от домакините, а за една отговорност имах и аз. И от разговори се премина към дела. След чудесна организация и посрещане, смея да твърдя, че си заформихме една красива декемврийска уиски сбирка, около която се срещнах с не малко хора, в които вече гореше или тепърва се разпали любовта към уискито. В нашия случай към малца, тъй като опитахме четири малцови уискита. Не казвам скоча, защото едно от тези уискита бе родено в недрата на уелската дестилерия Пендерин /Penderyn/, която вече неколкократно съм представял тук. Ако още не сте опитвали нещо нейно, не се колебайте и отсреляйте шишок – вървят по интересен път, който е павиран по техен си стандарт. Именно тяхното уиски, Bryn Terfel, Icon of Wales, ни призова в днешното писание. Какво е, що е, ще разкажа след малко, но в нетрадиционния му външен вид може да се убедите и сами – и без бой признавам, че не ме радва особено червената мъхеста материя върху стъклото.
 
 

 Преди да заговоря за впечатленията си от алкохола, ще споделя огромната изненада, която жестът на домакините ми предизвика – след финалните наздравици получих един от най-идейните си подаръци. Виждате го – изработената от дървен материал чаша за уиски Гленкирн, върху която беше отларазен моментът на нашата първа уиски сбирка. Удоволствие, кеф, густо – кажете му както искате. За мен е всичко изброено и още отгоре, и съм го поставил на видно място на холната си мебел /точно срещу изображенията на Джон Маклейн, стоящи на отсрещната страна на стената – не питайте … :D/, за да ми напомня на хубавото време, което изживяхме и за да ме усмихва всеки път, когато напускам бърлогата си по задачи, които нямат общо с уискито. Всеки има нужда от извор на позитивизъм – моят е свързан с хобито ми, което ме отведе на доста шарени места и ме срещна с наистина голям брой ентусиасти. Наздраве!

 


Простете отклонението ми, но за тези моменти си струва да се говори, особено когато пишеш блог, а не научен труд. И за да не лиша уискито от ефирно време, вмятам, че носи името на уелски оперен певец, което за мен е не особено важна информация. Поводите за гордост в Уелс са послужили за бутилиране на уиски от Пендерин, обединено под търговската серия „Icons of Wales“. Относимата информация систематизирам в няколко думи – 41% алкохолно съдържание, липса на посочени години, отлежаване в бърбън бъчви, отсъствие на студена филтрация и може би /не съм сигурен/ натурален цвят.

 
 Аромат – нотки канела, плодова бомба, естери, банани, нектарини, праскови, карамел, пъпеш „Галия“, мед, ванилия, бонбони с ванилово-плодов мотив, спомен за мириса на безалкохолна напитка с аромат на сладки мандарини/ лимони и праскови. Долавя се слаба парфюмност, пудра захар, захаросани цитруси и други сушени жълти тропически плодове, далечно усещане като от ръжено уиски, спомен за мириса на влажна дървесина, крем от еклер, кулинарна сладкарскахартия и усещане като от сладко тестено печиво. С вода /добавих много малко, две капки/ – без съществена промяна. Вкус – маслен, сладък, не особено интензивен, дори прекалено нежен. Оставя асоциация с бонбони с плодова глазура, ванилови мотиви, нуга халва, слаба нотка мента. С вода – стои рехаво, младостта личи. Финал – къс до среден, слаба дървесност, пикантност и танини, които са едвам доловими. Малц, почти винено усещане, сладникав, плодово усещане, слаба киселинност. Пикантността се засили след второто отпиване. С вода – малц, плодов спомен от светлата гама.
 
 Оценка: 80-81/100. Цена: не съм сигурен.
 
 В обобщение: младолика плодова бомба. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии