Dark Mode On / Off

Laphroaig Càirdeas, Port & Wine Casks single malt whisky

 


 Щом сте попаднали тук, знаете какво ви очаква – приятелски поздрав с добре дошли и разкази за уискита, които съм имал удоволствието, късмета и желанието да опитам. По „приятелски“ ни намига и зеленото стъкло от снимката, дело на приятел /чрез Стан се сдобих и с мострата/. Благинката е дело на островната дестилерия Лафройг /Laphroaig/, която отдавна не се е появявала в блога. Стана си хладно и се сетих за нея и за онази нейна разновидност, носеща името Càirdeas. Произношението на тази дума с галски произход си е затормозяващо, но в превод означава „приятелство“. Избрано е, за да обозначава една по-нетрадиционна серия от уискита на Лафи, които до скоро се пълнеха за т.нар. „приятели на Лафройг“ – всеки можеше да стане такъв след регистрация на сайта на компанията, а от това следваха някакви намаления и ексклузивни оферти като предишните версии на „Càirdeas„. От известно време /може би от тази не особено любима 2020-та/ тези бутилки бяха пуснати в свободна продажба и се намираха, а и още са налични, при доста онлайн търговци. Виждам, че в сайта на дестилерията се предлагат при около 75 евро.

 До днес съм опитвал още едно уиски от същата серия, но това бе преди няколко години. Не бе никак лошо, но паралел между него и останалите версии на „Càirdeas“ трудно би могъл да бъде търсен, тъй като всяка една от тях се опитва да предложи нещо по-нетрадиционно. С настоящата версия, която описвам днес и която виждате на снимката /беше замислена като бутилка за несъстоялия се фест Fèis ìle 2020/, дестилат на Лафройг /не се споменава възрастта му, но на мен ми се стори младолик/ е насочен към финиш в бъчви от руби порто, второ пълнене, а друг изначално бърбън отлежавал малц е бил прехвърлен в бурета от червено вино. Техниката на комбиниране на винена матурация и силно опушено уиски е присъща и на другите производители от Айла, включително и на съратниците от Боумор – дестилерия, деляща един и същи собственик с Лафройг. 

 Така подготвената смес е разпределена в неизвестен брой бутилки. Алкохолното съдържание е 52%, но не открих категорична информация дали уискито е студено филтрирано. Липсват данни и за това дали цветът е манипулиран с карамел е150.


 Аромат – сладки винени и плодови мотиви, скрити зад спомен за евкалипт. Долових още нотки пушено месо, както и разпознаваемия за марката силно опушен нрав, оставящ усещане за водни боички и дори медицински шкаф. Плодови бонбони с анасон, нафталин, карамел, червени карамелизирани ябълки, препечена филия със сладко от червен плод, прегорели ядки. Уискито се усеща младолико. Остави спомен за плодова тарталета, която е леко прегоряла. Разпознах още асоциация със сладко от праскови, сушени фурми и усещане като от сладкарски щанд. С вода – сок малина, безалкохолно с мирис на червен плод. Вкус – сладост, прах, джинджифил, стои мазно. Плодови заемки от червената гама, отприщва слюноотделянето. Явна сладост. Танини не се долавят. Нотки карамел, сладък кекс с червени плодове, но съчетани с цитрусово накиселяване и опушеност. Асоциация със сол. С вода – сладост, опушеност и слаба пикантност. Финал – среден до траен, слаб цитрусов мотив, пикантност, лек спомен за нагарчащи кайсиеви ядки и портокалова кора, мента, грейпфрут, опушеност, свежа нектарина. С вода – сладост и пикантност.


 Оценка: 86-87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: варира около 75 евро.

 В обобщение: млада опушена бомба със силно винено влияние.  
 
 
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии