Dark Mode On / Off

Tomatin 30 y.o. single malt whisky, batch 1

снимката е от сайта на The whisky exchange
  
 Началото на ноември донесе приятна изненада за мен – Ели, чаровната половина зад бар „Мастърпийс“ в София, се свърза заговорнически с Яна, чрез която получих неочакван малцов дар. Бях споменал пред Ели, че приятно впечатление ми прави планувания уиски клас на шотландската дестилерия Томатин /Tomatin/, който щеше да се проведе в рамките на Whiskey fest Sofia 2019 и в рамките на който гостът от Шотландия /ако не бъркам, това бе Скот Адъмсън/ бе наумил да представи няколко вкусни отвари, сред които бяха съответно 30- и 36-годишния представител на марката. Определено присъствието им ми звучеше блазнещо. Вече знаейки това, Ели се бе погрижила да ми отлее и от двете ценни вкусотии, а не след дълго да насочи към Яна, за да може тя да ме изненада с тях. Така и се получи и в един все още хладен есесен ден се сдобих със стъкълцата с Tomatin 30 и Tomatin 36 y.o.


 Същите бяха надлежно опаковани и надписани, за да мога по-лесно да се ориентирам. Излишно е да споменавам, че остатъкът от работния ден в тяхно присъствие бе доста предизвикателен, но денят бе към края си и красивите вечерни часове не закъсняха. Първо по ред реших да опитам 30-годишния малц и именно него ще опиша днес. По-старият му роднина все още изчаква вдъхновението ми, но обещавам скоро да го призова.

 Tomatin 30 е старо уиски, което ползва два вида бъчви /поне според сайта на дестилерията/ – екс-бърбън бурета и „традиционни“ дъбови бъчви. Под „традиционни“ мисля, че се имат предвид ползвани вече бурета, по мое мнение в случая те са refill бърбън, т.е. ползвани вече веднъж за съхранение на малцово уиски. Визираните от производителя „екс-бърбън“ бурета считам, че отразяват по-пресните бъчви, в които след източването на бърбъна не се съхранявано друго малцово уиски. Използваният описателен подход от Томатин в случая не е докрай прецизен. Уискито не е студено филтрирано, не е оцветено с карамел е150 и е бутилирано при 46% алкохол.


 Аромат – бих го описал като плодова бомба. Спомен за екзотични плодове, мед, ванилия, плодово сладко от жълт плод, захаросани лимони, карамелизирана цитрусова кора, джинджифил, свежест, по-младолико усещане от реалната възраст. Сладост, винен мотив, дори спомен за шампанско, бяло десертно вино, грозде, сладко от манго, банани, бананов крем, сладко от ананас, жълти круши, слаба асоциация с прах, прашен под, пудра захар, стара хартия, кюспе. С вода – деликатен аромат, плодово усещане, смола/ тамян, бяло грозде и винен мотив. Вкус – сладост, слаба пикантност, отново солиден спомен за шампанизирано бяло вино, бяло грозде, слабо усещане за цитрусова кора и джинджифил, приятна дървесност, а след второто отпиване се засили пикантността. С вода – сладост, лакта, слаба пиперливост, прах. Финал – среден до траен, танини, но не прекомерни, слаба сухота, доминира усещането за бяло сухо вино, шампанско, намек за бадеми и леко усещане за прах, бели череши и слаба сладост. С вода – слаби танини, лимонена кора.

 Оценка: 88/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 600 лв.

 В обобщение: уиски на завидна възраст, което заради подбора на буретата се усеща по-свежо. Остави ми солиден спомен за бяло вино.
    
   
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии