Dark Mode On / Off

Kavalan Solist Manzanilla cask, cask strength single malt whisky


 Повечкото градуси навън ме подсетиха, че все още пазя капки от Изтока – преди две години си бях набавил достатъчно количество от тайванския Кавалан Манзания /Kavalan Manzanilla/, които все пропусках да опиша. Съботният ден и лежерната вечер ми позволиха да се насладя на поредното уиски от Кавалан, което малко по-късно представям и тук, гарнирайки го с няколко снимки, които от сегашна гледна точка намирам за доста неизпипани, но с такива възможности разполагах през 2017г. Какво отличава този малцов представител на дестилерията King Car /това е името ѝ/ от останалите вече ревюирани тук?


 Част е от серията „Solist“, в която уискито се пълни от една бъчва и без разреждане с вода. Търговската линия „Солист“ включва още изцяло отлежал в бърбън буре тайвански малц, такъм от олоросо бъчви, от бъчви от москател, фино шери,шери амонтиядо, педро хименез, порто, бренди и залагащия на винени бъчви от червено и бяло вино Kavalan Vihno barrique. Манзания версията произлиза от … бурета, в които е съхранявано едноименното испанско вино. То се произвежда в района на Кадиз, Андалусия и се числи към семейството на фино шерито. Описва се като сухо вино – опитвал съм различни разновидности, но все още не ми е попадала манзания. Както и при събратята му от Херез, и при манзанията в буретата му се формира благородна плесен, разделяща течността от околния въздух. Технологията на стареене на виното също включва ползването на солера система.

 Това е виното, дало името на този Кавалан. За съжаление, не снимах детайлите на бутилката, за да мога да ви дам информация за годините на уискито. В whiskybase има няколко негови разновидности, също пълнени при 57,8% алкохолно съдържание, какъвто е градусът при настоящата течност, но възрастта им е около 5-6 години – заради по-влажния и топъл климат в Тайван местното уиски успява по-ускорено да взаимодейства с дървото и се бутилира по-рано от роднините си в по-хладните части на света. Цветът на напитката е естествен и тя не е студено филтрирана – пише го изрично на лицевия етикет.


 Аромат – интензивен, лешников крем, бадемов аперитив, сушени плодове, шоколад с кафе, спомен за шери /профил, който напомня фино и олоросо/, вишни, стара хартия, гумичка, какаов десерт, смлян пипер, портокалов ликьор, компот от праскови, слаба асоциация с лавандула. Доминира споменът за шоколад и червени плодове. Усеща се и свежест. С вода – мокра пръст, тъмен ром, намек за шоколад, червени плодове киснати в алкохол, намек за накиселяващ плод, клечка от кибрит. Вкус – сладост, нотки грозде, череши, пикантни подправки, чили, сладки червени плодове, ягоди, тъмен ром, бренди. Усещане се интензивно. С вода – сладост, танини, дървесност, „трохи“, свежест, кафе, тъмен шоколад. Финал – среден, слаба сладост, суховат, ядки, но не горчиви, усещане за свеж жълт плод /кайсии/, препечено, спомен за портокалова кора. С вода – танини.


 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: над 500 лв., ако помня добре.


 В обобщение: екзотична шери бомба, която предлага щедро усещане за плодове и сладост.     


          
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии