Dark Mode On / Off

Glengoyne 30 y.o. single malt whisky, Sherry cask

снимката на бутилката е от сайта на The whisky exchange
 Гленгойн /Glengoyne/ беше първата шотландска дестилерия, която посетих и не ми отне дълго време, за да открия, че уискитата ѝ ми харесват – в различна степен, като някои от тях нареждам на едни от първите места в личната си класация. За всяко едно от тях съм отредил съответната статия, но ще обобщя – Glengoyne 18, 21 и 25 y.o. са благинките, които успяха да докоснат хедонистичната ми натура най-съществено. При 18-годишната версия отново водещо е влиянието на шери буретата, но при по-възрастните му роднини бъчвите от шери са преимуществено първо пълнене /first-fill/, което дообогатява профила на вкусния зърнен спирт и ми придава характерните тъмни ароматни и цветови нюанси. По тази причина сравнително новият 30-годишен ботлинг попадна в полезрението ми – до преди няколко седмици не очаквах да мога да го опитам и представя, тъй като струва доста /около 1400 лв./, а вероятността да го открия до следващото ми посещение в Шотландия бе нулева /в България не съм срещал отворен и Glengoyne 21, ако не броим щанда на вносителя по време на Уиски феста/. Но малцовите божества си знаят работата и ми предоставиха желаната възможност – закупих си мостра от сайта Master of malt, която не пристигна сама. С нея поръчах и нещо още по-старо – Glenrothes 1976-2015, което ще ревюирам в удобен момент. Пратката пристигна за дни в доста практична картонена кутия и аз нетърпеливо я изведох на снимачна разходка.
 
 
 
 
 
 
 
 Не са много търговците, които си позволяват да „разцепят“ подобни бутилки /визирам и близо 40-годишния Гленротъс/, но „MoM“ са може би един от пионерите в тази област. И преди съм поръчвал от тях и бях убеден в коректността им – не бях разочарован и този път, и няколко дни след поръчката вече държах двете ценни за мен стъкълца, всяко едно от което съдържаше по 30 мл. уиски. Помощ при заснемането им ми оказа и ръката на Яна, за което се отблагодарих с глътка от течната амброзия. В домашната атмосфера направих още няколко кадъра на бял фон, чиято цел е да демонстрират наситеността на напитката – акцентирам върху него толкова, тъй като Гленгойн не ползват карамел е150 за боядисване на уискитата си /поне такава е практиката на настоящите собственици от „Иън Маклауд“/. Глаголът „боядисване“ звучи грубо, но това на практика правят някои други производители, за да измамят възприятията ни.
 
  
 
 Сами се убеждавате колко апетитно стои уискито. Това се дължи на цялостното отлежаване в шери бурета /навярно комбинация от европейски и американски дъб/. Цветът е естествен, напитката не е студено филтрирана и е напълнена при 46,8%. 30-годишният Гленгойн се предлага на партиди, състоящи се от 5200 бутилки. Поне така сочи официалният сайт на дестилерията. Броят им подсказва, че се пълнят около десетина бурета на партида.
 
 
 Аромат – шери, шери, шери. Шери бомба. Нотки течен шоколад, канела, кожа, стара книга, сладко от вишни, сладко от тъмен плод, череши, ягодово и малиново сладко, ягодов чийзкейк, плодово боле, шоколадов десерт с малини или ягоди, какаов сладолед с течен шоколад+кафе+червени плодове, спомен за сладко жот касис, тирамису, шоколадова вафла с кафе, шоколадова торта с кафе, лешников крем, слаба пикантност, тъмно грозде, липсва усещане за спиртност. Асоциация с кайсии, домашно какаово руло с локум и бисквити /известно и като сладък салам/, още вълни от олоросо, фъдж с шоколад, спомен за мириса на енергийна напитка, газирана напитка „грозде“, смлени орехи. С вода – зрял тъмен плод, сушени подправки, тъмен мед. Вкус – нотки шери, какао, канела, шоколад, пикантност, тъмни сушени плодове, карамелизирани червени ябълки, карамфил, сладост, добре изразена дървесност, карамел. Появи се спомен за джинджифил, сухота, меденки с канела. С вода – още сладост, прегорял тъмен плод,тъмни череши и сушени тъмни боровинки. Финал – среден, сладникаво-нагарчащо усещане като от шоколад с портокалови корички, портокалово масло, какао, канела, спомен за сладникава тъмна бира, зърнен мотив, заемки тъмни плодове, нотки препечена филия с портокалов мармалад, ядки, зелен лешник и по-интензивна пикантност след второто отпиване. С вода – пикантност, кафе, последваща сладост.
 
 Оценка: 91-92/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 1400 лв.
 
 В обобщение: шери гигант с хармоничен и богат характер.  
 
  
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии