Dark Mode On / Off

Glenallachie 12 y.o. single PX puncheon cask # 936 single malt whisky, batch 1 Europe

 В последните няколко дни се случиха някои непредвидени и тежки събития, които неминуемо оказаха влияние върху темпото на опитване и описване в блога. Настанилата се горещина също не ми помогна особено, но пък късната неделна вечер ми предостави удобен момент да ви представя поредната ечемична благинка с произход Шотландия. Уискито носи името Гленалахи /Glenallachie/ и засега не се внася тук. Сигурен съм обаче, че в даден момент това ще се промени, защото новите собственици на дестилерията, предвождани от Били Уокър /инициаторът на възраждането и на Глендронах/, са си поставили за цел непознатите до скоро малцове на спейсайдъра /дестилерията се намира в близост до Аберлауър, Гленфарклас и Гленфидик в Спейсайд/ да достигнат до по-широка аудитория – политика, която предишните господари от алкохолния гигант „Перно Рикар“ не изповядваха, ползвайки продукцията на Гленалахи единствено за смесените си напитки. И тъй като е второто представяне на едноименното уиски, ще си позволява да ви пресъздам историята на марката в няколко реда.
 
 
 Гленалахи е една от по-новите шотландски дестилерии – основана е през 1967г. в близост до градчето Аберлауър и в превод името `и означава „Долината на скалите“. Основана е от компанията „Scottish & Newcastle Breweries Limited“. Производството стартира през 1968г. и оттогава основното му предназначение е било да участва в смесените шотландски напитки, описвани и като блендове.
 
 В края на 80-те години дестилерията е придобита от алкохолния гигант Перно Рикар, който инвестирал значителна сума за увеличаване на капацитета `и в контекста на завишеното търсене на уискитата от семейството на Chivas Regal, в състава на което Гленалахи участвал. Малцовото уиски било ползвано широко и в бленда Clan Campbell.
 
 Следващите години не донесли нещо значимо за Гленалахи. Нова посока тя поела през 2017г., когато тя и около 40 000 стареещи бъчви в складовете ѝ с уиски са закупени от консорциума от инвеститори, сред които е и Били Уокър.
 
 По повод 50-годишния юбилей на производителя през 2018г. на пазара бе пусната серия от няколкостотин бутилки, пълнени от 6 бъчви, а през юни дебютира и официалното общодостъпно портфолио, състоящо се от 12-, 18- и 25-годишни версии, както и от 10-годишно уиски, пълнено без разреждане с вода. В края на октомври 2018г. бял свят видяха и няколко смесени малцови уискита, пуснати от собствениците на Гленалахи, в състава на които по всяка вероятност участва и малцово уиски на дестилерията, както и поредица от лимитирани версии на различна възраст, пълнени само от по една бъчва, насочени за определени пазари.
 
 
 Всяка една от бутилките, част от лимитираните партиди, е отлежавала в една единствена бъчва, като видовете са различни – някои са екс-бърбън бурета, други с произход Франция или Португалия, а шери бъчвите са от Испания. Именно в шери бъчва от сладкото вино педро хименез е отлежавало и това 12-годишно Гленалахи. Информацията за това е отразена на лицевия етикет. Бъчвата от PX шери от вида пънчън /puncheon е буре с вместимост от около 500 литра/ е с № 936. От нея са били напълнени 695 бутилки с алкохолно съдържание 61,4%. Уискито е било дестилирано на 19.04.2006г. и е бутилирано през октомври 2018г. Благинката не е оцветена с карамел е150 и не е студено филтрирана – тази информация също е поместена на етикета, където в началото бе налична и тази за номера на моята бутилка – 560 от всички 695. Явно тя бе нанесена на ръка с химикал и се изтри.
 
 
 Аромат – спиртност, тирамису, сладост, жълти сливи, кайсии, мед, жълти ябълки, зърно, зърнена закуска с мед и жълти плодове, влажна дървесина, тъмен плодов нюанс, бисквитена торта, натрошени бисквити с прасковен сироп, бананова есенция, ванилов крем, смола, зелен тревист мотив /индрише/, жълт плод в напреднала форма на зреене и дори ферментация. С вода /добавях четири пъти/ – още ванилия, орехов сладкиш, следи от сладкото вино, сладко от круши, захарен памук, бисквити, праскови и банани, бял шоколад. С още вода – живва, нотки тирамису и свежест. Вкус – сладост, но спиртността е силна. Зърно, мед, жълт плод, изсмуква влагата. Портокал, масленост и слаби танини. С вода – пикантност, чили, лют пипер, сладост и сладникав портокал. С още вода – фъдж, още сладост, слабо накиселяващо усещане, тревистост и още танини. Финал – среден, сгряващ, интензивен. Танини, нагарчащи портокали, чувство на свежест, нагарчащи ядки /бадеми и кайсиеви ядки/, мед. С вода – сгряващ, свеж плодов мотив. С още вода – чили, танини, сладникаво-нагарчащ, кайсиеви ядки.
 
 Оценка: 84/100 /последавйте линка за още подобни статии/. Цена: около 80 евро.
 
 В обобщение: младо уиски, което се успокоява след добавянето на доста вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии