Dark Mode On / Off

Highland Park The dark 17 y.o. single malt whisky

 Днес се очертава да бъде доста свеж и приятен съботен ден и за да ни тръгне по-вкусно началото му, реших да ми разкажа за поредното уиски, което опитах в изминалите дни – то произлиза от Шотландия, по-конкретно от о-в Оркни, където се намира дестилерията, която го е произвела. На острова те са общо две – Скапа /Scapa/ и Хайленд Парк /Highland Park/, за която ще стане дума в изложението. Представям ви Highland Park The dark 17 y.o. single malt whisky. Надявам се да сте се разположили удобно с нещо вкусно за хапване, гарнирано с чаша ароматно кафе или чай. Да започваме.
 
 
 Какво представлява „The dark“? Ако визираме външния вид, но не може да пропуснем да отбележим по-раздвижения дизайн на бутилката, която освен че е непрозрачна, носи и стилизирано изображение на викингски символи – а те са избрани от рекламния отдел на компанията „Едрингтън“, собственик на дестилерията, за да подчертае историческите връзки на о-в Оркни с Датско-норвежкото кралство в миналото /островът е бил в негово владение до преди няколкостотин години/. Другото обяснение е далеч по-прагматично – гамата на Хайленд Парк е доста добре възприета в северните страни, от които произлизат викингите и с подобна търговска политика се цели привличането на техния интерес. Дори глобалният посланик на бранда е датчанин.
 
 
 Освен с дизайн, това 17-годишно уиски се представя и с името си – The dark. „Тъмният“ или „тъмнината“се обяснява на страниците на дестилерията със съответните рекламни послания, но ще ви ги спестя – решението има и скрито послание. За направата на уискито са селектирани бъчви от шери, направени от испански дъб. При The Light, който се явява закономерното му търговско продължение, буретата са от американски дъб. Това, което сплотява двете уискита, освен заигравката с противоборството между светлина и тъмнина, е и фактът, че всяко едно от тях бе пуснато в дълга серия от по 28 000 бутилки.
 
 
 Ако трябва да поговорим за полезната информация и нейното отразяване върху етикета на бутилката, то ще можем да я обобщим единствено до посочения алкохолен градус – 52,9%. Тя отсъства и от задния етикет, както сами може да се убедите, а доколкото съм запознат не е отразена и на луксозната дървена кутия. Затова не мога да ви дам категоричен отговор дали уиски е студено филтрирано. Хайленд Парк не изповядва ползването на карамел е150 за своите продукти, но ми се щеше характерът на цвета да е отбелязан изрично. В сайта на производителя обаче цветът е посочен като естествен /natural cask-driven/.
 
 
 И преди да пристъпя към дегустационните си бележки, ви предлагам още един кадър от бар „Masterpiece“, където открих тъмното стъкло.
 
 Аромат – солидна доза шери, тъмни череши, мента, усещане за анасон. Мирисът е интензивен. Нотки какао, канела, карамфил, сушени сливи, доза свежест, пикантност, сладникаво усещане, спомен за какаов десерт, какаово зърнено десертче, капучино, асоциация с киснати в ром или бренди стафиди или череши, плодово боле. Долових и леко „аграрен“ мирис – като онзи от ранните сутрини в Дъфтаун. Долавя се слаба опушеност, гума, нотки плодова дъвка, шоколад или шоколад с кафе, нотки ром Демерара, петмез, кленов сироп, портокал и канела, доза спиртност, боровинки. С вода – ликьор с мирис на кафе, микс от сушени тъмни плодове, зряло манго. Вкус – маслен и сладникав в началото. Солидно пикантен, интензивен и дървесен. Влиянието на бъчвите се усеща пределно ясно – танини, кафе, чувство на трохи, прегорял крем брюле или крем карамел, и едва след това се появяват следите от шери. Изсмуква влагата. И тук се проявява слабата опушеност. С вода – сгряващ, шери, дървесност, а впоследствие слаба сладост, но скрита в нотките прегорял крем брюле. Финал – среден, нищожна опушеност, какао, пикантност, танини, кафе, цитрусова кора, намек за червени сливи, гума, препечена филия, нагарчащи бадеми. С вода – още кафе, танини, шоколадови бонбони с мента, дървесност и пикантност.
 
 Оценка: 86-87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: над 400 лв.
 
 В обобщение: уиски, което е силно повлияно от дървото. Ако харесвате тъмен шоколад с много висок процент съдържание на какао, може би това е вашата благинка.    
  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии