Dark Mode On / Off

Booker’s 7 y.o. True Barrel Kentucky straight bourbon, Batch 2015-02

 Преди няколко дни Шумен попадна в центъра на титаничен сблъсък – в единия ъгъл на въображаемия боксов ринг стояха тридесет и няколкото градуса температура на въздуха, а срещу тях, „облечени в стъкления костюм“ на чашата Гленкирн, се изправиха могъщите сили на дестилираната царевица, ръж и ечемик, с нечовешките 63,7% алкохолно съдържание, което често обозначаваме и като алкохолен градус. Четете правилно – днес ще ви представя уиски, по-точно бърбън, с този градус. Уискито не е случайно, а прославеният Буукърс /Booker`s Kentucky straight bourbon/, статии за предходни вариации на който са налични вече в блога Храм на уискито – може би знаете, че всеки Буукърс се бутилира на индивидуални партиди, различаващи се не само по възраст, но и по алкохолен градус. Това подсказва, че всяка партида, „бач“ /batch/, се разграничава от предходните или следващите я, което пък автоматично събужда изследователския ми интерес. Да започваме!
П.С. Уискито опитах впоследствие, след като времето захладня – високите температури не са подходящи за консумиране на силен алкохол и ви моля за съобразителност. 
 
 
 Тематичен кадър, от заснемането на който не можех да се въздържа. Връзката между двете търговски имена, това на „Джим Бийм“ и „Буукърс“, която съм подчертал с горното изображение, е съвсем прозрачна – Booker`s е уиски, произвеждано от компанията „Beam-Suntory“, която дарява света и с бърбъна Джим Бийм. Казано по-просто, Буукърс е по-луксозната и по-специална версия на Джим Бийм, която винаги се пълни с градуса на партидата от ползваните бъчви, без добавянето на вода /при стандартните версии на Jim Beam алкохолното съдържание се редуцира с вода преди бутилирането/ и винаги се обозначава със своята партида и възраст.
 
 
  Говорейки за тези показатели на уискито – на малкото етикетче от горната снимка са посочени годините на течността /тя е на 7 години, 2 месеца и 5 дни – подобен метод на изписването `и е недопустим в Шотландия, където се отграничават единствено навършените години/, както и номера на партидата – Batch № 2015-02, което подсказва, че уискито е бутилирано през февруари 2015г., ако правилно разгадавам информацията. Хартийката съдържа алкохолната сила по американския стандарт за определянето `и – градусите се умножават „х2“ и се изписват като „proof“. Може би ще забележите и името на Буукър Ноу /Booker Noe/ – именно покойният вече наследник на рода Бийм въвежда практиката през 80-те години на 20-ти век по бутилиране на Джим Бийм в тази му сериозна форма.
 Централният етикет възпроизвежда почерка на Буукър Ноу, а текстът върху него гласи, че всеки един бърбън от тази серия се бутилира директно с градуса на бъчвата/ партидата, при възраст между 6 и 8 години, според предпочитанията на предшественика му Джим Бийм. Информацията на задния етикет, като сами може да се убедите, не е толкова подробна – освен алкохолното съдържание тя обхваща и съвети за умерена употреба на алкохола, към които се присъединявам.
 Цветът, който стои пред вас в чашата за уиски Гленкирн, е неподправен с карамел е150 – отговорен за постигането му са новите обгорени бурета от американски дъб. В САЩ са възприети няколко степени по обгарянето им, като при по-интензивните от тях вътрешността на бъчвата придобива вид, определян и като „алигаторска кожа“. Идеята на това обгаряне е не само да формира слой на активен въглен, който ще пречиства младия спирт от остатъчните серни съединения, но и да стимулира по-бързото взаимодействие между структурните влакна в дървото /лигнин, целулоза, хемицелулоза и т.н./, сред които са и отговорните за постигането на цвета на бъдещото уиски, и алкохола.
 Аромат – интензивен, сериозно алкохолно влияние. Спомен за напитката кола, нотки сушени тъмни плодове, бадеми, амарето, нотки ръж, сладост, течен шоколад, печени фъстъци, презрели праскови, портокалови резенки или корички, череши, асоциация със захарен памук, карамел, захарно петле, пипер от пакетче, индийско орехче, канела, ферментиращ плод, ром, бренди, зрели банани, кафе и прилика с ацетон. С вода – още банани, екзотични плодове, лакта, ръж, пикантност, спомен за ванилов сладолед, доза свежест, сини боровинки, сладкиш с боровинки. Вкус – маслен, сгряващ, сладък, но същевременно силно алкохолен, изсмукващ влагата от езика. Долавя се още бонбони виолетки, ръж, чили, джинджифил, спомен за кафе и какао. С вода – далеч по-приемлив. Носи сладост, карамел, пикантност, намек за портокал, още ръж, дървесност, щрихи череши, а след време сладостта са засилва. Финал – среден, спомен за портокал, ръж, сгряващо усещане, намек за сушен тъмен плод, сладост, леко нагарчане като от бира стаут, накиселяващ спомен и слаби танини. С вода – презрял портокал, танини, бонбони виолетки и слаба сладост.
 Оценка: 86-87/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 100 лв.
 В обобщение: бърбън за студено време – нуждае се от вода.
 
 
  
 
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии