Dark Mode On / Off

Glendronach 24 y.o. vintage 1993, single sherry cask #43, cask strength single malt whisky

източник на снимката
 Това време на годината по правило носи доста бури. И в пряк, и в преносен смисъл. Ако говорим по-абстрактно и метафорично, за „буря“ можем да приемем реакциите от ежегодната „Уиски библия“ /Whisky bible/ на Джим Мъри. Изданието `и за 2018г. излезе преди ден-два и размъти социалните мрежи. Тъмни облаци на недоволство от вота на английския уиски писател обзеха свода и изданието му за пореден път стана повод за спорове относно качествата му на капацитет в сферата. Подразбрах, че си е харесал американско уиски и го е определил за „най“, а това силно подразни малцовата общност, която очаквано има свои любимци. В този смисъл, може да откриете доста статии по темата онлайн, част от които се мъчат да запазят добрия тон, докато други директно го обвиняват в обслужване на нечии интереси. Това, което аз мога да споделя е, че не се вълнувам от мнението на един или друг ентусиаст за качествата на даден продукт, защото съм на мнение, че всеки сам решава за себе си кое намира за стойностно и достойно за опитване/ закупуване. По моите стандарти уискито, което ревюирам днес е именно подобен готин продукт, който бих закупил ако разполагах с достатъчно средства /цената ме около 300 евро/. И не защото партидата му обхваща под 600 бутилки /588, ако трябва да съм педантичен/ и би повишило стойността си в бъдеще, а защото го опитах и ми хареса. Не го открих в бар, а в пакета с мостри, който закупих от приятел, радващ подобните на мен уиски ентусиасти от целия свят. И тъй като бутилката, от която бе отлята мострата не бе пред мен, си позволих да ползвам чужда заглавна снимка, посочвайки източника `и.

 Тръгна ми онзи ден на малцово уиски Глендронак и в спокойните вечерни часове на отминалия ден реших да се подложа на „нечовешки мъчения“. Знаете, трудна работа, но някой трябва да я свърши. Това, което трябва да знаем за благинката е, че е част от серия от няколко различни ботлинга на дестилерията, известна и като „партида 15“ /Batch 15/. За разлика от по-достъпните разновидности, при които се смесват доста на брой бъчви, то бутилките от тази серия /и аналогичните `и/ се пълнят само от една бъчва, без течността да се разрежда с вода преди бутилиране. А това, в съчетание с вече утвърдената практика на шотландския производител да предлага шери отлежало уиски с доста високо качество, автоматично превръща стъклата в желан обект за по-заможните колекционери и ентусиасти, готови да се сдобият с бутилките при първа възможност. Моите възможности са скромни и не мога да участвам в тази надпревара. Но пък мога от време на време да отстрелвам по някоя и друга капка от така жадуваните малцове, ако ги открия.

 Този път бях достатъчно настоятелен и грабнах комплекта с мострите. Вече представих първите две от тях и поетапно и другите шери красавци ще се появяват в блога. Определението „шери красавци“ не е случайно – и днешният Глендронак е прекарал изключително дълъг период в една единствена шери бъчва от типа „шери бът“ /sherry butt/, с номер 43. Моята мостра произлиза от бутилка № 160/588. Възрастта на уискито е значителна – цели 24 години. Течността е дестилирана на 15.01.1993г. и е затворена в шишета през май 2017г. Алкохолният градус на благинката е доста висок – 59,2%, което означава, че компанията не е загубила голямо количество спирт вследствие на фира. Обикновено алкохолът се пълни в бъчвите при около 65% /плюс-минус/. Съдейки от общия брой бутилки, произлезли от бъчвата, бих предположил, че е загубена повече вода от обемното съдържание, тъй като вместимостта на един бът е около и над 600 литра, а от конкретния бутилките са 588. Уискито не е студено филтрирано, а цветът му е изцяло натурален. Всичко изброено дава пълното наименование на уискито: Glendronach 24 y.o. single sherry butt #43, cask strength single malt whisky, vintage 1993.

  
 Аромат – интензивен мирис, в който доминира дървото и следите от шери. Спомен за кола, подправката карамфил, демерара ром, черешов ликьор, дафинов лист, зърнен какаов сладкиш /flapjacks/ със сушени череши, тъмен шоколад, кафе, прасковен ликьор, презрели праскови, стафиди и ягоди напоени в ром или бренди, шоколадови бонбони с подобен алкохол, тирамису, какао, сладост, лешников сладолед. Уискито престоя над час в чашата, докато подготвях снимките. През това време не загуби от чара си, а тъмните плодове и шоколадовите щрихи получиха още по-силен тласък. Долових и намек за сяра, описван като спомен за мириса на клечка от кибрит и мотив на ферментиращ портокал. С вода – спомен за екзотичен плод, отново клечка от кибрит, още тъмни плодове, къпини, боровинки и карамел. Вкус – мощен, интензивен, пикантен, но слабо спиртен. Спомен за тъмни сушени плодове, червени плодове киснати в алкохол, следи от виното, сладост, тъмен шоколад, танини, дървесност, спомен за опушеност, но много слаба и граничеща с усещането от прашния под в традиционните каменни складове. Заради високия градус влагата от езика бива изсмукана. Появи се спомен за ром или бренди, канела, прегорял карамел и портокалови резени поръсени с канела. С вода – сладост, пикантност, но доста по-стихнала. Дървесност и усещане за трохи. Финал – среден до траен, нотки какао, намек за прегоряло, пикантност, брауни, танини, сладост, която взема връх, спомен за зрял грейпфрут, форма на свежест, тъмна бира стаут /stout/, сос барбекю с характерния му сладникаво-опушен стил. С вода – танини, последвани от сладост, пикантност, какаов мус със сушени тъмни плодове и ананас.

 Оценка: 88/100 /последвайте линка в червено за още подобни статии/. Цена: около 300 евро.

 В обобщение: мощен шери гигант, явяващ се типичен представител на стила на дестилерията.

    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии