Dark Mode On / Off

Booker’s 7 y.o. True Barrel straight bourbon, batch #2013-7

 Финална статия за месец август, която обещава да бъде високоалкохолна. Като царевичен бензин, но в добрия смисъл, ако може да си го представите. Кажа ли царевица, навярно усещате на къде ви водя – да, към представяне на бърбън. Напитката, обявена за изконно американска от Конгреса, базирана на минимум 51% царевица. Нека поясня – шотландското малцово уиски се произвежда от 100% ечемик. Бърбънът и тенеси уискито от своя страна ползват съвкупност от зърнени култури, обединени в смес, наричана „каша“ /mash/. Ако приемем, че цялото количество от нея е 100%, то на царевицата са отредени минимум 51%, често до 70%. Останалото количество се разпределя между ръж, пшеница, просо е малциран ечемик. След ферментацията на сместа и извличане на озахарената зърнена течност, следва дестилация през колонен дестилатор /американците често залагат на негови модификации и по-рядко на чиста разновидност на медния казан/ и насочване за отлежаване в обгорените /обгарянето бива четири степени и всяка дарява финалния продукт с различен цвят и ароматно-вкусов профил/ нови бъчви от американски дъб. Ако стареенето обхване минимум 2 години, течността се обозначава като „стрейт бърбън“ /straight bourbon/, при който е недопустимо ползването на оцветител карамел Е150. Ако пък е на възраст под 4 години /между 2 и 4/, тя трябва да бъде отразена на етикета. И воала – получаваме обичания от мнозина бърбън. Поне това е стриктната вътрешна американска регулация, закрепена във федералното им законодателство. Съществува възможност експортните продукти да се отклонят от нея, но до момента не съм срещнал продукт, за който да е доказано подобно различие. Е, днешната бутилка си е „баш американска“. Явно е била предназначена за вътрешния пазар /по-слабо вероятно е да е била насочена за Южна Африка/, тъй като е с вместимост от 0,75 л, съгласно техния стандарт за обем на стъклото /продуктите за EU са с обем от 0,7 л/. Имам удоволствието да ви представя Booker’s 7 y.o. True Barrel Kentucky straight bourbon, batch #2013-7, бутилиран при 64% алкохолно съдържание /128 proof съгласно американското разбиране/. В блога вече е налично друго представяне на този мощен бърбън, част обаче от друга партида и бутилиран при различна възраст и алкохолно съдържание. Предстоят още две други ревюта на различни партиди, така че: Brace yourself! Booker`s is coming!
 
 Буукърс е премиум ориентирана разновидност на Джим Бийм /Jim Beam/, която винаги се бутилира при градуса на бъчвата /barrel proof/, т.е. без разреждане на течността с вода преди бутилирането `и и при стриктното отразяване на възрастта на напитката /на малкото етикетче се изписват не само годините, но и месеците и дните/. Прието е, че уискито при тези високи градусни единици изисква повече внимание и опит, поради което всеки трябва да се потруди, за де извлече максимума от напитката, ползвайки услугите на добрата стара вода. Буукърс се предлага на партиди, които се пускат един път или повече пъти на година и всяка носи различен градус и възраст – това са спецификите, които трябва да бъдат следени. 
 
 Разновидността му, която ме мотивира днес да захвана днешния материал, е означена като партида /batch/ № 2013-7 и е дебютирала на пазара през 2013 или 2014г. Аз я открих в бар Masterpiece при последното ми гостуване там и веднага се реших да попътувам назад във времето. Възрастта на конкретния Буукърс е 7 години. Нека това не ви плаши, ако шотландските скочове са създали във вас разбирането, че всяко едно уиски трябва да е на двуцифрена възраст. Истината е, че отлежаването в нови дъбови бъчви със сравнително малък обем и специфичният климат в Кентъки благоприятстват различното стареене на бърбъна, съпоставен с шотландското уиски, при което повечето години матурация могат да извикат по-интензивни пикантни и дървесни нотки, възприемани противоречиво от аудиторията. 
 
 Уискито не е филтрирано. Като втори, спомагателен зърнен компонент при създаването му пък е ползвана ръжта, която е отговорна и за специфичния му пикантен профил.
 
 
Аромат – типичните нотки, присъщи на качествените бърбъни /тъмни плодови бонбони, подправки като канела и карамфил, тъмно плодово сладко от сливи или ягоди, дървесност, нотка „шкаф“, карамел и печени фъстъци, съчетани с нотки презрели праскови и бонбони „теменужки“/. Долових още сладко от портокали и стафиди, череши напоени в алкохол, коктейлни череши, кафе, тъмен шоколад, доза спирт, ферментиращи кайсии, ябълки, круши, доза парфюмност, ванилия ванилова есенция, ромова есенция като от сиропиран блат на сладкиш, спомен за шоколадов десерт с фъстъци, леко киселееща нотка като от цитрус, ръж. След минути повече кафе и интензивен спомен за киснати в ром/ бренди плодове. С вода – подправки, пипер, цветя и свежи плодове, карамфил, ръж, още от тъмните плодове и кафе. Вкус – сравнително лек за 64% алкохол, сладниканв, но не силна. Интензивна дървесност, ръж, танини, чувство на сухота, дължащо на изсмуканата влага от езика, тъмни бонбони с плодов облик, сладко от сливи или ягоди/ боровинки, бонбони „виолетки“ и фъстъци. С вода – пикантност, джинджифил, фъстъци, повече горчивина под формата на асоциация с цитрусова кора. Дървесност. Финал – среден. Интензивен. Какао, ръж, слаба сладост, дървесност, масленост, розов локум, тъмни плодове и сладкото от тях се проявяват и тук, асоциация с презрели банани, пикантност, свежи праскови или круши, ванилов сладолед, солена лакта и остатъчно чувство на сухота. С вода – танини, мокра дървесина, ръж, пикантност. Става някак по-агресивен.
 
 Оценка: 86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: цената на предлаганите му разновидности в България е около 100 лв.
 
 В обобщение: бърбън на ниво, при който дървесносността и ръжта окупират преживяването при вкуса и послевкуса, особено при добавяне на вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии