Dark Mode On / Off

Balvenie 15 y.o. Single barrel, sherry cask single malt whisky

 

 Ако вечерта приключва с малц, то е редно сутринта да започне с написването на статията за него /в случая, че става въпрос за запален уиски маниак, който се изживява и като блогър/. Това правило търпи отклонения във вечерната си част, ако през изминалата седмица си опитал доста вкусотии за няколко дни и сега си си наложил временен „Сух режим“, както направих аз. Но пък спокойно мога да изпълня словесната си сутришна гимнастика, представяйки ви четвъртото уиски, което опитах в баровете на Шотландия. Днес ви представям Balvenie 15 y.o. Single barrel, sherry cask single malt whisky, което открих в The Pot Still bar в Глазгоу. 

 Дестилерията на Balvenie е построена през 1892г. от Уилям Грант /онзи господин, положил началото и на Grant`s/ в Дъфтаун, в непосредствена близост до сградата на Glenffidich /също собственост на Grant`s/ и делейки с нея водата на извора Роби Дю. Идеята на Грант е била с построяването на Balvenie /Балвени/ да подпомогне  дейността на Гленфидик, основана 6 години по-рано. Част от малца бил насочен за допълването на блендираното уиски Grant`s. През 70-те години търсенето на малцови напитки се увеличило. Това принудило Grant`s да построят нова дестилерия – Kininvie / Кининви/, чиято продукция заменила малца на Балвени в уискито Grant`s. Към настоящия момент Балвени и Гленфидик се стремят да удовлетворят глобалните нужди от едномалцови напитки, като малка част от продукцията им се ползва в блендираното уиски Monkey Shoulder. Годишното производство възлиза на 5,5 млн. литра, а тенденцията е то дори да се увеличи, тъй като търсенето на продукти на дестилерията се покачва. Освен с качество марката е добила популярност и с факта, че разполага със собствено поле за ечемик, както и че има собствен цех за производство на бъчви. 

 
 В бара имаше доста интересни за мен неща и си признавам, че ми трябваше повечко размисъл, за да избера това Балвени. Серията „Single barrel“ на компанията е известна с това, че презентира уиски, отлежавало в различен вид бъчви и то при по-висок алкохолен градус и в отсъствие на студена филтрация, и нейните представители не се срещат особено често. Не и в България. Преди време бях попаднал на бутилка като тази от снимката, но не я взех, за което сега съжалявам, защото уискито се оказа доста добро. Нека името на цялата серия не ви подвежда – независимо, че се обозначава като „Single barrel“ /в превод „Една бъчва“ или „От една бъчва“/, не всяко уиски от гамата `и е отлежавало в бивши бърбън бъчви, изписвани като „barrels“. Конкретната благинка е отлежавала в бъчва от шери – sherry cask, която е възможно да е била направена и от европейски дъб. 
 
 
 От посочената на етикета бъчва с № 761 са напълнени 650 бутилки, което подсказва, че бъчвата е била от типа sherry butt, с вместимост от близо 600 литра. Не съм сигурен дали цветът на красотата е естествен, но съм склонен да вярвам, че е така, съдейки от типа отлежаване. Течността не е студено филтрирана, на което се дължи и високият градус от 47,8 %, който обаче не е този на уискито от бъчвата, тъй като преди бутилиране алкохолът е разреден в дестилерията с изворната им вода. В противен случай уискито би било означено и като „cask strength“. 
 
 Аромат – отчетливо изразен шери профил, доза спиртност, мента, сушени плодове, билков мед, сушени сини сливи, карамел, билки, пикантност, нотки гвиански ром /Ел Дорадо/, сладко от ягоди, боровинки, череши, плодове киснати в алкохол, тропически плод като манго. С вода – шоколад и тирамису, микс от червени и тъмни плодове, кафе и нотка восък. Вкус – спиртност и пикантонст, мед, сладост, слаба грейпфрутова горчивина /подсказка за европейски дъб/, дървесност, мента, силно шери влияние, восък и сериозна пикантност при последващото отпиване, предхождано от продължително задържане на течността в устата. С вода – сушени плодове, дървесност, пикантност, слаба горчивина. Финал – среден до траен, сгряващ, мед, сухота /заедно с леката горчивина и осезаемата пикантност подсказват вида на бъчвата/, слабо доловима сладост, сушени плодове, като постепенно се появи и шоколадова сладост и чили. С вода – кратка горчивина, след която се разкри медена сладост.
 
 Оценка: 87/100. Цена: на запад е около 80 евро или паунда, ако може да се намери.     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии