Dark Mode On / Off

Balvenie 25 y.o. Single barrel, traditional oak cask single malt whisky

 

 И докато сме на вълна Балвени, нека ви представя бележките си за следващото уиски на компанията Уилям Грант и Синове, отново част от серията „Single barrel“, което този път е 25-годишно и за разлика от Balvenie 15 y.o. Sherry cask течността от снимката отлежава изцяло в т.нар. „традиционни бъчви“. Това понятие е обяснено на етикета на бутилката – това са някогашни бъчви от бърбън, използвани поне веднъж преди настоящото отлежаване на малцовата прелест.
 
 
 И тук течността не е студено филтрирана и е с 47,8 % алкохолно съдържание. Дали цветът е натуралният не мога да знам с категоричност. Факт е, че на бутилката това не бе отразено. Местното законодателство не изисква тази особеност на благинката да е посочена на етикета. Но пък ако сте в Германия или Дания потърсете малкия етикет на гърба на бутилката – тамошната правна рагулация изисква наличието на оцветител карамел да бъде посочено изрично. Бъчвата, от която е напълнено уискито е с № 68, а бутилката е № 110 от общо 300. И нещо любопитно. Опитах я в бар Ушкабей /Usquabae bar/ в Единбург, който е един от най-младите в града – преди дни празнува първата си година /имате ли път към столицата на Шотландия не се колебайте и го посетете/. Тъкмо се бяхме настанили и до нас се приближи млад мъж, който впоследствие разбрах, че е един от собствениците на заведението. Та, именно той прие и изпълни първата ни поръчка за Rosebank 15 y.o. single malt whisky, както и тази. Не това че бяхме обслужени от собственика ми направи обаче толкова силно впечатление, а нещо на което той ми обърна внимание. Ако се вгледате в месеците и годините на дестилиране и бутилиране ще забележите, че уискито би следвало да бъде 26-годишно, а е отразено като 25-годишно. Собственикът вметна, че и преди е срещал подобни разминавания при етикетирането на бутилки на Балвени, което не знам на какво се дължи.  
   
 
 Аромат – банани, печени ябълки, мая, ванилия, сладост, пикантност, меденки слепени със сливово сладко, нотки кайсиево сладко, смлени орехи, микс от овесени ядки и сушени плодове, свежи жълти и зелени ябълки, нотка дюли, локум и „арменски сладки“. С вода – още повече смлени орехи, сушено манго или ананас, щрудел с ябълки, орехи и канела, карамел. Вкус – пикантен, интензивен и „плътен“, слаба „земна нотка“, сладост, печени ябълки и отново асоциация със смлени орехи. С вода – отново „земна нотка“, сладост, малц, билки, пикантност и тесто с ванилова есенция. Финал – среден до траен, малцов, слабо сладникав, пикантен, леко суховат, печени ябълки. С вода – малц, сушени жълти плодове, сладост и пикантност.
 Оценка: 86,5/100. Цена: тук не се предлага, а на запад е над 400 евро.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии