Dark Mode On / Off

Glenfiddich 18 y.o. Small Batch Reserve single malt whisky

 

 Джаз и нещо вкусно в чашата – така минава неделната ми вечер. Не искам да звуча надуто, но джазът все повече ми харесва. Вчера Яна ми сподели сайта jazzandrain.com, който има едно единствено предназначение – да ви отпуска с приятни кадифени ритми във фонов режим на браузъра. Справя се отлично. Меланхолията, която лъха от тези звуци и приятно виещите се ноти създава приятна асоциация с отлежало вкусно уиски, чийто цвят допълва мелодичната хармония. Прибавете и удобен диван, стол или кресло и слаба жълтеникава светлина и получавате почти идеален отрзък от света и времето. Получи се идеален завършек на идеалните два почивни дни…Но преди тотално да съм се разсеял ще премина към довършването на статията. Уискито, което днес представям е Glenfiddich 18 y.o. Small Batch Reserve, което опитах преди няколко дни. От чашата Гленкирн се носи приятния аромат на друга напитка, любима на мистър Синатра, но коя по точно ще разберете в следващата статия.

 Компанията, чието име в превод означава „Долината на елена“, е основана в края на 19-ти век от компанията Уилям Грант и Синове, която е неин собственик и към настоящия момент. Намира се в Дъфтаун / Dufftown/, Спейсайд. Твърди се, че фамилията Грантс сама е издигнала сградата, като единствената помощ, която са получили е от един каменар. В началото дестилерията оперира с оборудването на старата дестилерия Cardow/ известна в наши дни като Cardhu/. Ситуацията вече е друга и Фидик разполага с огромна собствена мощ, способна да произведе 10 млн. литра алкохол, а може би и повече. Освен с триъгълната форма на бутилка /представена през 1957г. и сътворена от Ханс Шлегер/, позната ни и от уискита на Grant`s, марката Фидик е добила популярност и с това, че е една от най-награждаваните, ако не и най-отличаваната марка шотландско уиски. Освен това, именно на Гленфидик дължм популяризирането на едномалцовото уиски, като първия си едномалцов дестилат пускат на пазара през 1963г., а през 1969г. отварят и първият в Шотландия център за посетители туристи. Към днешна дата Гленфидик може да открием в около 180 страни, като уискитата са особено популярни в САЩ /заедно с тези на Балвени/.

 

 На пазара се предлага/ предлагаше доскоро и „стандартен“ 18-годишен дестилат, с друга визия. Разликата между тях е трудно обяснима, ако изобщо има такава. Твърди се, че всяка партида Small Batch Resеrve включва по около 150 бърбън и шери бъчви, уискито от които е събирано за последващи 3 месеца в общи съдове, за да се „ожени“, т.е. да се напаснат отделните дестилати на Гленфидик. Впоследствие така обединеното уиски се презентира като 18-годишния Small Batch. И двата 18-годишни дестилата са бутилирани при 40%, студено филтрирани са и с подсилен цвят /шотландското законодателство позволява уиски производителите да добавят неутрален по вкус натурален оцветител Е150а, за да подсилят цвета на уискито/.
 
 Аромат – пикантен, канела, индийско орехче, същевременно свеж и „зелен“, с преобладаващ спомен за зелени ябълки, зелени банани, зелен сочен пъпеш мед, сладост, лека опушеност и още подправки. По-късно се появи и спомен за сладко от ягоди, макар и много слаб, както и асоциация с пакетче с чай и карамелизирани плодове. За кратко прихванах и щрихи боровинки и сок касис, препечена филия и нотки шери, бонбони виолетки, нектарини и ябълков щрудел с орехи. Вкус – силна пикантност, сладост, мента, тревистост, комбинация от свежи и сушени плодове, лека бадемова горчивина, дървесност, лека, нищожна опушеност и нотка щрудел. Финал – среден, маслен, пикантен, малцов, сушени плодове, стафиди, сладникав, като и тук долових лека горчивина. По-късно повече сушени плодове. 
 Оценка: 85,5/100. Цена: между 80 и 90 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии