Dark Mode On / Off

Grant`s Sherry cask edition blended whisky

 Отдавна не бях представял „бюджетно“ уиски, т.е. такова от по-ниския ценови клас, очаквано от типа на смесените уискита, в които има неизвестен брой „зърнени“  /царевични уискита, получени след дестилация от колонен дестилатор/ и определено количество малцови течностти, добити след дестилиране в меден казан. Под малцови разбирайте такива от покълнал ечемик. Възможно е понятието „малц“ да се отнесе и към други покълнали зърнени култури, но аз го използвам, за да обознача покълналия ечемик. 

 Та, снощи реших да преборя хладната есенна мъгла с едно „малко“ /по моите стандарти „малкото“ вече се измерва с 25 гр./. Попаднах в един от малкото шуменски клубове и реших да пробвам нещо по-достъпно. За мое щастие в заведението все още не се пушеше и намерих микроклимата там за подходящ за едно блиц-ревю. От „евтините“ уискита бяха налични по-голяма част от познатите ни марки, но си избрах нещо пролетно – свежият етикет на „уиски тоблерона“. Грантс в масовия му стил не съм пил от години, а зеленият не бях пробвал до сега. Воден от това ми любопитство, а и от факта, че скоро ще се впуснем в празничния сезон на покупките и мнозина ще се изправят пред въпроса какво уиски да изберат, се насочих към уиски, за което етикетът твърдеше, че е отлежавало за кратко в шери бъчви. А както може би знаете този тип бъчви може да придаде особено приятен облик на дестилата. Уискито е често срещано и е достъпно като цена – ако сте родени под щастлива звезда може да го откриете на промоция и за под 20 лв.

 Благинката е 40-градусова, бленд. За филтрация и цвят като качествен критерий при бюджетните смесени уискита е неоправдано да се говори, тъй като идеята им е да достигнат до повече хора на по-ниски цени и тези особености се пазят за малцовите уискита или за някои от по-скъпите блендове.

 Аромат – силна сладост, карамел, спирт, подправки, зелена нотка, парфюмност, зелени ябълки. Няколко минути по-късно уискито се доразви и се отключи слаба тъмно плодова нотка /не е крещяща, но я има/, повече карамел, нотка кафе и кафе на зърна, торбичка с подправки – предимно черен пипер и индийско орехче. Добавих вода въпреки рехавите 40%. Очаквано, не се случи нищо чутовно, но пък и нищо ужасяващо – просто се засили сладостта и спиртната нотка. Вкус – обилно сладък, свежо плодов – визирам бележките пъпеши и много зелени ябълки, слабо пикантен, меден. Изненадата бе, че очакваната горчивина, резултат на многократно използвани бъчви, отсъстваше. С вода – още сладко, круши и зелени ябълки, и пикантност. Финал – среден, спиртен в началото, слаб спомен за череши, сладък, леко пиперлив, но доминиран от зелените ябълки. С вода стана по-сладък и свеж, а с времето се появи асоциация за мед и масло. 
 Оценка: 82,5-83/100. 

 В обобщение: смесено уиски, което ме изненада приятно. Очаквах силна горчивина и пикантност, но първата отсъстваше, а пикантността бе сведена до приятен минимум. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии