Dark Mode On / Off

Chivas Regal Extra blended whisky

 Време е за нещо лъскаво и ново! А какво по-шикозно от продукт на световно известната марка Шивъс Рийгъл /Chivas Regal/. В България си я знаем като Чивас Регал, но по-коректно е да я наричаме Шивъс Рийгъл. Едно от първите ревюта в блога ми бе представянето на Chivas Regal 12 y.o. blended whisky /новото ми ревю е налично на линка/, което бях получил като подарък и ето че отново се завръщам към символа на съвременния джентълмен – смесеното уиски на Шивъс. Този път ще си поговорим за един нов продукт не само за нашия пазар, но и за световните рафтове – Chivas Regal Extra blended whisky.

 Преди да ви запозная с историята на марката ще вметна едно-две встъпителни изречения относно продукта. За разлика от наличните дестилати с означение нас възраст, уискито от снимката носи единствено словесно наименование – Extra. Този плюс или екстра идва да обозначи специфика на малцовия компонент в бленда – в наши дни се наблюдава една нова тенденция при търсенето, съотв. предлагането на уиски /малцово в частност/. Светът е гладен за уиски, отлежавало в дъбови бъчви, съхранявали някога шери /накратко ги описвам като шери бъчви/. Колкото и да звучи пресилено подобно твърдение, имайки предвид състоянието на нашия пазар съждението е важимо с пълна сила за останалия свят. Именно заради тази мода да се консумира малцово уиски, отлежавало в шери бъчви хората от Шивъс Регал, разбирайте Перно Рикар, решават да разнообразят продуктовата си гама с това ново смесено уиски, при което малцовите уискита /колко точно не мога да ви кажа/ са отлежавали в бъчви от шери и би трябвало да са повече в сравнение с наличните в Chivas Regal 12 и 18. Интересна идея, която цели да запознае широката потребителска маса, консумираща предимно смесени уискита с една от най-привлекателните черти на малцовите. Но преди да ви запозная с бележките си нека ви представя няколко интересни факти от историята на марката Chivas Regal.
 
 
 Братята Джеймс и Джон Чивас /предполагам, че това е била тяхната фамилия, а произношението „Шивъс“ произлиза от френската дума за „кавалер“, „рицар“ или „джентълмен“ – шевал, привнесена в английския език като „Chivalry“, т.е. рицарство и използвана от маркетинговите отдели с цел придаване на блясък на марката/ били търговци и през 1801г. отворили бакалия в Абърдийн. Идеята им била да предлагат скъпи за времето луксозни стоки – чай, тютюн, бренди, кафе, ром, вина и подправки. За онези години тези стоки се приемали като израз на социално благополучие. Не след дълго братята започнали да предлагат и смесено уиски, което самите те започнали да смесват. Продуктът им бил приет добре и не след дълго започнали да доставят уиски за кралския двор. През 60-те години пуснали на пазара своите първи широко достъпни уискита Royal Glen Dee и Royal Strathythan – и двете подсаказващи, че уискито им е ценен в кралския двор. В следващите около 50 години бизнесът им се разраснал, като започнали да изнасят уиски и за САЩ. В началото на 20-ти век представили и 25-годишното си смесено уиски. След Втората световна война марката била закупена от компанията Seagram, която започнала засилената му дистрибуция. Била закупена и дестилерията на Strathisla, която захранвала нужния малцов компонент. Идните години донесли още повече слкава за бранда, който възвърнал славата си в САЩ, накърнена заради въвеждането на Сухия режим. През 2000г. Seagram била закупена от Diageoи Pernod Ricard, като последните придобили марката Chivas Regal, като за да засилят позициите `им пуснали на пазара и актуалният 25-годишен дестилат. 

 И след сухата фактология идва ред да намокрим устни с течността в чашата. Както споменах, уискито е смесено, бленд. 40-градусово е, студено филтрирано и е с подсилен цвят, който изглежда твърде наситено кафеникав.

 Аромат – сладост, билков мед, следи от тъмни плодове /най-вече сини сливи и сладко от тях/, следи от шери, макар и далечни, лека спиртна нотка, канела и индийско орехче, парфюмност, издаваща младост, лека тревиста нотка, спомен за карамел, ликьорност. С времето плодовите нотки се засилват. Добавих няколко капки вода – след нея се засили тревистата нотка, свежестта, като след време се появи спомен за портокали. Вкус – мазен, слабо пикантен, умерено сладък, слабо горчив, далечен спомен за „торф“, по-скоро земна нотка и дървесност, слаб плодов нюанс, спиртност и заемки от зърненто уиски. С вода – сладост, като пикантността спада. Финал – къс до среден, спомен за препечено, слабо горчив, леко пикантен, сладост във фонов режим, слабо ментово усещане, слаб мед и ментов чай. С вода – свежест, далечен плодов спомен и сладост.

 Конкретна оценка няма да поставя, тъй като дегустирах уискито веднага след отварянето на бутилката. Така процедирах и с ревютата на уискитата, които представих на уиски дегустацията в Шумен. Засега се колебая между оценките в диапазона 80-82/100. 
 Цена. Уискито е ново за нашия пазар и не знам за колко би се търгувало. Попаднах на такава онлайн, която гравитираше около 90 лв.

 В обобщение: приятен бленд, който може би ще се хареса на тези, които не са крайни почитатели на малцовите уискита. Надявам се да бъде позициониран в разумен ценови сегмент – около 50-60 лв. Да, знам, че идеята на марката е да се презентира като премиум бленд, но по-висока цена ми се струва неоправдана, независимо че кутията е доста лъскава и може би също покачва стойността на продукта.
 
 И преди да завърша представянето на продукта ще спомена още нещичко. Бутилката ми бе предоставена от официалния вносител, Pernod Ricard България, за което им благодаря. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Препоръчани статии